Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 18:09 - Министърът на пътищата обяви код червен!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
0



Заради обилния снеговалеж в четвъртък, следобед в цялата страна беше обявен код “червено“, който е най-високата степен за опасни метеорологични явления. На територията на България се забранява движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова на спешно свикана пресконференция. Забраната важи само за тежкотоварни автомобили над 10 тона, но не се отнася за автобуси и автомобили, уточни тя.

Множество пътища бяха затворени, а почистването е затруднено заради тежките условия, които блокират работата на машините. Преспите достигат 2 метра на места. Стотици селища са без ток, а в някои райони на страната има бедстващи хора.

"До момента в три общини на страната е обявено бедствено положение от изпълнителната власт. Това са община Ловеч, за града Ловеч, района на Своге и района на Годеч в област София, като в последните две общини има затруднения с придвижване по второкласната и третокласната пътна мрежа, а за община Ловеч са нарушени инфраструктурните функции и социалните функции в самия град", съобщи Людмил Минчев от Централния оперативен щаб при Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Министър Павлова и премиерът Бойко Борисов заявиха, че се прави всичко възможно за почистването на пътищата, но призоваха хората да не пътуват с автомобили, освен ако не е крайно належащо.

Министърът на транспорта Ивайло Московски каза, че няма да има ограничения за автобусните превози. Жп превозът е нормален с изключение на участъка Кръстец – Дъбово – Рударци, където е възможна повреда на контактната мрежа заради паднали от тежестта на снега клони. В жп участъка Русе – Каспичан има преспи от 15 метра, които се разчистват.

Летище София работи нормално, каза Московски. Всъщност всички полети от столичното летище закъсняват, полетът на “Изи джет” за Лондон е отменен, а кацащите самолети са пренасочени към Скопие, Солун и Букурещ. Причината е, че пистите се обработват, но докато машините стигнат от единия край до другия, началото им отново е затрупано. Това разказаха за Mediapool пътници, блокирани на летището. От авиокомпанията WizzAir, казаха, че нямат информация за отменени полети и чакат нормализиране на времето и летищните власти да изчистят пистите.

Заради влошената метеорологична обстановка и грипната ваканция в четвъртък беше преустановен учебният процес в 117 училища от почти всички области на страната. Най-много училища затвориха врати в областите Силистра, София Област и Плевен.

Бедстващи хора в Еленския балкан и София област

Две семейства и едно дете от Шумен са блокирани от двуметрови преспи в хижа "Чумерна" в Еленския балкан. Девет души с два автомобила са пристигнали в хижата преди няколко дни и е трябвало в четвъртък да отпътуват за Шумен, но обилният сняг ги оставил блокирани. Двама спасители днес са тръгнали по обходен маршрут към хижа "Чумерна", защото пътят от град Елена е непроходим. Единственият възможен подход към хижата, по който могат да бъдат евакуирани туристите, е в южна посока към Твърдица, Сливенско, където се очаква да бъде изпратена почистваща техника.

Затруднен е достъпът за доставка на стоки от първа необходимост в 8 селища в Софийско, съобщи пред БНР Валентин Кръстев, говорител на службата "Пожарна безопасност и защита на населението".

Заради усложнената зимна обстановка, временно се забранява качването на планината Витоша, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Има паднали на пътя дървета като екипи на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" и общинска полиция работят по тяхното отстраняване. Те ще съдействат за придвижването на 8 автобуси от ски-училища, които се връщат към града.

Стотици селища са без ток

Стотици селища в цялата страна останаха без ток заради обилните снеговалежи, като аварийни екипи работят за възстановяване на електрозахранването. По думите директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов населените места без електричество са 304. Тежко е положението в Смолян и Разград, посочи той.

Аварийните екипи на ЧЕЗ продължават своята борба с метеорологичните условия, съобщиха от компанията. Непроходимите пътища, обилният снеговалеж и силният вятър създават трудности за бързото справяне със ситуацията. Въпреки това броят на клиентите без електрозахранване беше сведен до 17 хил. през последните два часа. В момента най-засегнати остават общините Димово, Брегово, Кула, Кремиковци, Своге, Костинброд и Георги Дамяново. Клиентите на ЧЕЗ могат да подават сигнали за аварии на денонощната информационна линия 0700 10 010 (на цената на един градски разговор).

На територията на Североизточна България, обслужвана от Е.ОН, има 100 населени места без електрозахранване. Информацията е от 11 ч. Ураганният вятър и обилният снеговалеж са довели до множество смущения по електроразпределителната мрежа. Засегнати от тежката метеорологична обстановка сa около 35 000 клиенти в областите Силистра, Русе, Разград, Варна, Велико Търново и Шумен.

Във Видинска област 7500 домакинства са без електричество поради влошените метеорологични условия.

Затворени и непроходими пътища

Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че до момента това е най-тежката ситуация от гледна точка на метеорологични условия. Според прогнозите валежите няма да спрат до 2.00 часа през нощта.

Товарните автомобили трябва да се движат с вериги на територията на цялата Ловешка област, съобщиха от АПИ. Магистрала "Люлин" вече е отворена в двете посоки, след като по-рано тази сутрин товарните автомобили бяха спирани за почистване на пътното платно. Временно затворена е магистрала "Тракия" заради катастрофа, станала в района на 108-ми километър около 5.15 часа тази сутрин. Сблъскаха се три ТИР-а, автобус с 20 пътници  и лек автомобил с гръцка регистрация. При инцидента  няма жертви. Четирима са пострадали от лекия автомобил, те са прегледани в болница и освободени. Движението се пренасочва през Пазарджик.

Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили на автомагистрала "Хемус" заради почистване на пътя. В отсечката Ботевград-Новачене е спряно движението поради завъртане на ТИР-ове.

Затруднен е достъпът за доставка на стоки от първа необходимост в 8 селища в Софийско, каза Валентин Кръстев, говорител на службата "Пожарна безопасност и защита на населението".

През проходите Вратник и Шипка е забранено движението на автомобили над 10 тона. При проходите Петрохан, Предела, Рожен всички МПС трябва да са с вериги. В посока Батак-Доспат не се допускат автомобили без вериги. Силни снегонавявания и образувани преспи има в отсечката Белово-Юндола. Ограничения са наложени и по пътя Велинград- Аврамово и Ракитово-Цигов чарк-Превала.

Заради непочистен участък товарните автомобили, пътуващи от Перник към Кюстендил, се пренасочват през Дупница.

Автобус с 12 пътници е закъсал в преспите на пътя Кубрат - София при Образцов чифлик, каза още Валентин Кръстев. Колегите са на място и помагат да се изтегли автобуса, каза той пред БНР.

Верижна техника пътува към пътя Русе-Писанец, където са закъсали други 2 буса и 6 леки автомобила. 15 автомобила и микробус с деца са закъсали в преспите между Долна Митрополия и Тръстеник, каза Кръстев.

Най-тежко остава положението в Русе, каза министър Лиляна Павлова.

Без ток са останали 11 населени места в русенско, като в Иваново е спряло и водоподаването. Русе се е разминал на косъм от сух режим. В седем учебни заведения по селата бяха отменени часовете, а 40 болни на хемодиализа ще бъдат извозени до болницата с помощта на специализирана техника.

МЕДИАПУЛ



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033237
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930