Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 19:27 - Плевнелиев дебютира в Брюксел като държавен глава
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 764 Коментари: 0 Гласове:
2



Първо посещение на новия президент в чужбина. Росен Плевнелиев е на работна визита в Брюксел. За един ден той направи совалка в НАТО и Европейските институции, предаде bTV.

Първата среща на Росен Плевнелиев бе в щаб-квартирата на НАТО, където го очакваше генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, който днес публично очерта линията на Алианса, която ще се представи през май в Чикаго.

imageПървата среща именно в НАТО – дали заради поредицата ангажименти или съвсем целенасочено, беше изтъкната от Росен Плевнелиев като гарант за волята ни да сме силен партньор и достоен член на Алианса. Жестът бе оценен и от генералният секретар.

Другите големи за Алианса теми са бъдещето му след 2014 година в Афганистан и така наречената „интелигентна охрана”. Президентът на България, обяви, че  принос на страната ни в тази насока ще е Проект за лидерските позиции на жените.

Афганистан не изисква допълнителни усилия от страна на България, заяви Андерс Фог Расмусен.

Росен Плевнелиев се срещна и с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Както в НАТО така и в ЕС оцениха жеста, че 3 дни след встъпването си в длъжност президентът идва при тях  в знак на принадлежност и партньорство.

„Убедени сме, че България трябва да бъде оценена обективно и честно по въпроса за Шенген,” заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу след днешната си среща с президента Росен Плевнелиев в централата на комисията в Брюксел. По думите му членството на страната в безвизовото пространство трябва да бъде гарантирано.

„Затова устояхме на натиска да обвържем докладите по механизма за сътрудничество и оценка с разширяването на Шенген,” добави Барозу в отговор на въпрос за бъдещето на механизма. „Не приемаме този натиск и ще преценим през лятото как ще продължи механизмът, след обобщаващата оценка за изминалите пет години.”

Според председателя на ЕК съществена част от изграждането на доверие е спазването на правилата. „Еврокомисията няма да промени правилата, показателите по механизма са ясни отпреди пет години,” каза Барозу. „Винаги сме заявявали, че механизмът трябва да бъде разглеждан отделно от темата за Шенген.”

Пред журналисти Жозе Барозу разкри, че в разговора си с президента Плевнелиев е изразил пълна подкрепа за приемането на България в Шенген. „Лично поставих този въпрос на заседанието на Европейския съвет през декември миналата година и се надявам оставащите резерви да отпаднат възможно най-скоро,” заяви той.

Председателят на комисията изрази изключително задоволство да посрещне президента Плевнелиев в централата на изпълнителния орган на ЕС, толкова скоро след встъпването му в длъжност. По думите му този жест показва ясно силната връзка с ЕС и общите ценности. Барозу добави, че е впечатлен от разбирането на президента, че въпросите на ЕС не са външни теми за България, а част от вътрешния дневен ред на страната.

Пред медиите Жозе Барозу отчете факта, че България е сред страните, чиито правителства полагат усилия да повишат своя капацитет в усвояването на средствата от ЕС и с това да се създаде допълнителна заетост. Барозу изрази задоволство, че президентът говори за бърза и ползотворна реформа в българската съдебна система. Той отбеляза, че е важно всички държавни институции да подкрепят този процес.

На свой ред Росен Плевнелиев заяви, че още от първата седмица на своята работа като президентimage е дал категорична заявка с посещението си в Брюксел, че президентът и България ще имат активна и ясна позиция за повече интеграция и за Европа, която в тежки моменти взима адекватни решения. "Повече Европа за мен означава по-силна и по-развита България,” заяви държавният глава.

„Бях много впечатлен, че десетте приоритета от моята програмна реч са познати и анализирани много добре в европейските институции,” добави президентът. „Горд съм, че ги обсъдихме, защото това са и европейски приоритети - балансирано развитие на регионите, конкурентоспособност, по-добра бизнес среда, енергийна ефективност, либерализация на енергийните пазари,” заяви президентът.

Росен Плевнелиев каза още, че на срещата си с Барозу е защитил позицията, че кохезионната политика не е само политика на сближаване, а и на растеж. Президентът добави, че България и Еврокомисията ще работят съвместно, за да бъде осигурена връзката на българските с европейските приоритети по програмата "Европа 2020".

По-късно президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с еврокомисар Кристалина Георгиева и с българите, работещи в европейските институции.




П.П. Не е ясно дали държавният ни глава е бил придружаван от съпругата си - президентшата Юлияна Плевнелиева, при първото му посещение зад граница. Най-вероятно Госпожата си е седяла у дома с плетка в ръка.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040885
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930