Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 10:27 - 400 000 тона храна годишно в кофите за смет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 671 Коментари: 0 Гласове:
0Минимум 400 000 тона храни се изхвърлят или унищожават в България всяка година. Това прави по 1095 тона на ден! Данните са на Фондацията за общностно развитие (FORA), неправителствена организация, наследник на програмите на Американския Червен кръст у нас и се потвърждават от Министерството на земеделието.

В същото време над 1,5 млн. българи едва свързват двата края по последни данни на Националния статистически институт.

Не по-малко драматична е картината в целия Евросъюз - поне 50% от здравословната и годна за употреба храна в ЕС се разхищава, макар 79 милиона европейски граждани да живеят под прага на бедността. Стряскащата статистика принуди Европарламентът да призове за мерки, с които разхищението на храни да се намали наполовина до 2025 г.

На този фон от няколко години у нас се правят безуспешни опити да се организира една проста, но ефективна система за оползотворяване на продуктите - т. нар. “хранителни банки”. Чрез тях се предоставят безплатно храни на най-бедните. Продуктите се даряват от фермери, хипермаркети, преработватели. Най-често това са продукти, чийто срок на годност изтича или пък са с увредена опаковка, но годни за консумация.

И докато за България идеята изглежда новаторска, в Европа още от 1986 г. функционира федерация на хранителните банки, към която в момента има над 230 структури в 24 държави.

Още през лятото на м. г. стана ясно, че българският бизнес подкрепя идеята за създаване на такива банки, но при едно условие - да се промени Законът за ДДС, така че предприемачите да бъдат освободени от плащането на 20% данък върху дарената храна, както е в момента.

“Аз съм разговарял с премиера по въпроса, той е убеден, че трябва да се реализират хранителните банки, но имаше резерви от страна на финансовото министерство.

Притесненията са, че е възможно да се намери пробив в системата и да се злоупотребява, като държавата изгуби приходи от ДДС.

Премиерът възложи на Министерството на финансите да разработи схема, която да изключва възможностите за злоупотреба”, заяви пред “Труд” аграрният министър Мирослав Найденов.

От ведомството на Симеон Дянков обаче отвърнаха, че никъде в ЕС хранителните банки не са освободени от ДДС. “Всеки национален нормативен акт, предвиждащ освобождаване от данъци, се разглежда като потенциална държавна помощ. Европейското право в областта на данъчното облагане не предвижда специфични облекчения за доставки към хранителни банки”, посочиха оттам.

Въпреки този параграф 22 аграрното ведомство вече е готово с поправки в Закона за храните.

В тях за първи път се въвежда като термин “хранителното банкиране”. То е “безвъзмездното предоставяне на храни на физически лица, които поради здравни, възрастови, социални и други причини и обстоятелства, в т. ч. природни бедствия, не могат сами да осигуряват задоволяване на основните си жизнени потребности”.

Храни ще може да дарява и Българската агенция за безопасност на храните. Когато ветеринарите заловят продукти без ясен произход, те ще ги изследват и ако са безвредни, ще ги предоставят на социални домове и хранителни банки.

От поправките става ясно, че ще има специална наредба, която ще регламентира реда и начина за безвъзмездно предоставяне на храни за банките. От Министерството на земеделието са готови да дадат безвъзмездно офис за българската хранителна банка, който ще се намира на бул. “Васил Левски” в сградата на Националния млечен борд.

Въпросът е обаче колко търговски вериги ще се включат, ако не отпадне облагането с ДДС. “Труд” се обърна към всички по-големи, но до редакционното приключване отговориха само две.

От “Пикадили” съобщиха, че ще бъдат съучредители и ще извършват регулярни дарения.

“Лидъл” подкрепя хранителната банка с условието тя да се направи работеща. От компанията напомниха, че те намаляват цените на продуктите две седмици преди изтичането на срока им на годност, затова в магазините им практически не остават залежали стоки.

ДРАГОМИР НИКОЛОВ

Изгарянето на продукти е без ДДС

Държавата не изисква производителите и търговците да плащат ДДС за храните, ако ги изгарят, но същото облекчение не важи при даряване.

“Парадоксално е, забележете, когато се изчака срокът на годност на храните да мине и те бъдат изпратени за изгаряне в екарисаж, от производителите и търговците не се изисква да плащат ДДС за тях. Когато обаче същите храни се предлагат за дарение 10 дни преди да изтече годността им, държавата начислява ДДС, за да избегне държавна помощ. Логиката е доста спорна”, коментира пред “Труд” шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

Вместо да работи в посока оползотворяване на тоновете продукти, които се разхищават, държавата засега се занимава с екарисажите. За целта в проект за промени на Закона за конкуренцията на икономическото министерство се предвижда, че залежалите храни с изтекъл срок на годност ще трябва да се изгарят в екарисаж за сметка на търговците. На хипермаркетите се забранява да връщат стоките на производителите, за да се елиминира рискът да бъдат преработени отново и да се появят по магазините.

“Унищожаването на продукти с изтекъл срок на годност и сега е задължение на търговеца”, коментираха пред “Труд” от Министерството на икономиката. Оттам обаче добавят, че в много случаи търговските вериги са прехвърлили това свое задължение на доставчиците си, без това да е договаряно с тях. По тази причина в Закона за защита на конкуренцията се залагат общи условия, валидни за договорите между предприятие и търговска верига, които забраняват едностранно налагане на допълнителни условия и изисквания към контрагентите. Сред тези допълнителни условия е и унищожаването на продукти с изтекъл срок на годност.

Проектът предвижда също, че ако такива задължения са включени в договор, то тази част от контракта ще се приема за невалидна.

Пред “Труд” от “Брамас-96”, дружеството, което държи екарисажа в Шумен, посочиха, че изгарянето на 1 тон месо и месни продукти струва 150 лв. без ДДС.

Бедните в Германия ядат на корем срещу 1 евро

В Германия масова практика на “Метро”, а и на конкурентите му е залежалите, но годни за употреба храни, да се предлагат на “обществени трапези”.

“От години работим с благотворителни организации и им предлагаме храни, които не можем да продадем, но са годни за консумация и не подлежат на унищожаване”, заяви за “Труд” говорител на централата на “Метро” в Дюселдорф.

Друг принцип е свиване на търговската площ за стоки с по-кратък срок на годност. При опасност от залежаване храните се предлагат на атрактивни цени на други по-малки фирми, които са в договорни отношения с концерна. Ако и това не помогне, стоките се предоставят на фирмата “Рефуд”. Тя ги обработва и предоставя меласа на фирми за производство на биогаз.

Обществените трапезарии са своеобразен мост между изобилието и нищетата. Това де факто са места за раздаване на продукти от благотворителни организации. Те получават храните от хипер- и супермаркети и ги разпределят между социално слабите граждани срещу символично заплащане - от 50 евроцента до максимум 1 евро. Срещу тези пари бедните си тръгват с цяла торба храни, достатъчни за седмица.

Организатори са църквите, а инициативата се казва “Тяло и дух”. Други инициатори са организации с нестопанска цел. Има 2000 такива на територията на ФРГ, за тях на обществени начала работят 50 000 души. На тях разчитат 1,5 милиона социално слаби граждани, една четвърт от които са деца и младежи, 17 на сто са пенионери.

За да получат храни, тези граждани обаче трябва да представят официален документ, че са с ниски доходи или живеят от помощи. Така се предотвратяват злоупотреби.

По празници като Коледа и Великден в цяла Германия се организират масови благотворителни акции под мотото “Всеки дава каквото може”. В супермаркетите зад касите се поставят обозначени колички. След като са платили, гражданите оставят в тях каквото им се откъсне от сърце. Всички тези продукти отиват за бедните, транспортът се организира от благотворителните организации, които разполагат с 5000 пикапа.

БЕРЛИН - ВАНЯ ЕНЧЕВА
ТРУД
Тагове:   храна,   изхранване,


Гласувай:
0
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 10989805
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 36661
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930