Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 09:56 - Калин и Бойко се разбрали като главни секретари
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 743 Коментари: 0 Гласове:
0



Ден след като премиерът Бойко Борисов извика в Министерския съвет главния секретар на МВР Калин Георгиев за да му се накара, вместо "да му вземе главата", както сам призова часове по-рано, Георгиев се появи в петък в ефира на приближената до властта ТВ7, за да коментира пространно събитията от последните седмици, хвърляйки основната вина за грешките на полицията "на ръководните служители на ниски и средни нива, пише електронното издание Медиапул

"Крайно време е да спрем да се занимаваме с оставки, с предложения и назначения, аз съм главен секретар на МВР... МВР е функция на обществото, то е част от обществото и не може една част от обществото да бъде обсадена от останалата част", заяви раздразнено младият генерал.

Подобно на настроенията на Борисов, и позицията на Георгиев беляза пълен обрат в четвъртък, като първоначално с половин уста обяви, че е длъжен да се съобрази с критиките на премиера и чака вътрешният министър Цветан Цветанов да реши съдбата му в министерството.

След визитата си в МС обаче, решителността му да поеме цялата отговорност за скандалните действия на полицията в Перник (самоубийството на Стойчо Стоев – бел. ред.) и в Мировяне (ареста на семейство Начкови – бел. ред.) се стопи само до намерение да организира обучение по етика за всички полицаи в страната.

"Длъжен съм да се съобразя с критиките на премиера Бойко Борисов. Вече съм взел своето решение, докладвал съм го на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и очаквам той да се върне от чужбина, за да вземе на свой ред решение", заяви Георгиев в четвъртък следобед.

Вечерта след срещата с Борисов, главният секретар се покая публично, вместо да депозира оставка: "Премиерът е прав, последните две операции на МВР бяха под всякаква критика. Признаваме много грешки."

В петък очевидно отговорността на Георгиев съвсем се разми и той уверено обясни, че като най-висшия оперативен кадър в силовото министверство е създал "правилна организация" на работа, чието спазване обаче не зависело от "висшия политически мениджмънт", а от средно и нископоставените служители.

"Действията на полицейските служби, в частност последните две нашумели операции – случая в Мировяне и фаталното претърсване и изземване в Перник, при което се самозастреля Стойчо, бяха доста зле планирани и проведени. Тези действия са действия на професионалистите в МВР. Главният секретар контролира всички дейности в МВР и това е мое задължение. Премиерът говореше за равнища на отговорност и не случайно каза, че аз имам 50 000 подчинени – логично е да не мога да осъществявам пряк контрол върху тях, но трябва да създавам правилната организация. Такава организация има. Проблемът на МВР в момента е в работата на ръководните служители на ниски и средни нива", обобщи главсекът.

В обичайния си стил водещият Николай Бареков активно се включи в опита на Георгиев да оправдае гафовете на полицията само с небрежност от страна на оперативните работници, като обясни, че според "разследващия екип на ТВ7" в случая със семейство Начкови ставало въпрос за изтичане на информация, заради която съпрузите Петър и Малина и двете им дъщери успели да махнат всички контрабандни цигари от къщата си, за да не бъдат намерени при обиска.

Калин Георгиев охотно продължи мисълта на водещия, като похвали подчинените му за това колко бързо са стигнали до толкова много данни и за пореден път обобщи, че акцията е била силно подценена. И внимателно изслуша съвета на Бареков при следващи подобни операции, разследващите да проверяват в "Гугъл" имената на заподозрените, за да не се окаже след ареста им, че имат политически групи във "Фейсбук", какъвто бе случаят със студентката Ралица Начкова.

Специално внимание бе обърнато и на публичния образ на Георгиев, който преди ден бе разкритикуван от премиера Борисов, който изтъкна, че като главсек много по-често е говорел пред медиите, а на Георгиев не му се чувал гласът.

"Той (Борисов – бел. ред) ми каза, че действително трябва по-често да говоря. Може би е моя грешка, че аз предпочитам да върша неща, които ми дават оперативен комфорт... Говорят, че министър Цветанов не ми давал думата, което е безобразно. Аз не смята че следва всяко едно действие на МВР да бъде обяснявано от главния секретар, защото хората които пряко вършат работата, биха могли спокойно да обясняват действията, а главният секретар да говори, когато има какво да каже", добави Георгиев.

След това уточни, че е нормално да пита Цветанов при всяка покана за телевизонно интервю, тъй като е задължен да го направи от "етиката ми на офицер", а и защото връзките с обществеността в МВР са правомощие на политическото ръководство на министерството и затова ведомственият пресцентър е на пряко подчинение на Цветанов.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000306
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031