Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 10:30 - Правят подземен музей в Пловдив по подобие на Краков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1014 Коментари: 0 Гласове:
0



Бизнес експертния съвет и кметът Иван Тотев имат грандиозна идея да направят подземно ниво на Главната. В момента само се предполага какво се крие под пъпа на Пловдив. Новите разкопки ще отворят древния коридор към античния стадион, към търговската улица и част от Одеона на града от миналата ера, обясниха Радослав Бозуков и Димитър Язов, пише пловдивското издание Марица

Разкопките ще започнат от Централна поща, ще продължат към Джумаята, където до момента е разкрит само фрагмент от огромния римски стадион, предназначен някога за 30 000 зрители. Част от работата ще се насочи към подлеза на Понеделник пазара, където фондация “Тракарт” вече е експонирала римски мозайки.

Оттам маршрутът ще продължи към изкопите, които разкриха римски отломки при имота на “Розаимпекс”. Цялостният проект би трябвало да включи и отварянето на Раннохристиянската базилика, Одеона и Форума, елементи от които са разкрити, но занемарени.

Работата ще е дълга и скъпа, съгласяват се Бозуков и Язов. Не може да стане без европейско финансиране. За сметка на това обаче ще се изплати за не повече от 5 години. По преценка на БЕС инвестицията в този превъзходен туристически проект ще е 35-40 милиона евро.

БЕС предлага още от Главната да се свали сегашната настилка и да се замени с дебело стъкло. През него ще прозират експонираният път и построеното отпреди новата ера. Напълно реално е да се отворят проходи и към вече разкрити антики, каквито има в “Екселсиор” и бившия Нармаг.

Цялостната идея включва създаване на подземен паркинг при продължението на ул. “Иван Вазов”. Там ще спират и автобусите на туристическите агенции, откъдето ще започва турът към античността на Пловдив. Той, разбира се, ще е срещу съответно заплащане.

Подобни подземни улици има в Краков, а също и в Париж, и в израелския Яфа. В Яфа уличката е много малка, но не можеш да се разминеш от туристи, поясни Димитър Язов, който строеше години наред в Израел.

ПОЛЗИ

Ползите за Пловдив от осъществяване на този проект ще са неизчислими, убедени са от БЕС. Нашият град е по-стар и от Рим, съвременник е на Троя и е най-древният жив град в Европа. Този факт е изключително конвертируем, той е златен, а досега не сме се възползвали от него. Чуждите туристи, а и за българските, са развили забележителен интерес именно към древноримската и тракийската история. Възрожденските къщи в Стария град също са превъзходна туристическа атракция, но с тях могат да се похвалят и други градове и държави. Уникалното на Пловдив е, че има най-дългата биография в Европа, тук са изворите на цивилизацията, а ние трябва само да разровим, за да ги открием за света.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998418
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031