Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 17:48 - Правомощията на Ангел Марин са на път да родят нов политически скандал
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 937 Коментари: 1 Гласове:
2



Имал ли е вицепрезидентът Ангел Марин правомощия да помилва осъдени и да се произнася за придобиване и отнемане на българско гражданство и може ли взиманите от него решения да бъдат оспорени в съда? Публикация в пресата и последвали политически коментари по темата са на път да родят поредния политически скандал.

Причината - липсата на указ, с който предишният президент Георги Първанов възлага повторно на подгласника си да взима вместо него тези решения и по време на втория му мандат , както е правил това в първите си пет години на "Дондуков" 2. 

По Конституцията правото да помилва и да взима решения за даване и отнемане на българско гражданство принадлежат на държавния  глава. Основният закон обаче допуска той да упълномощи вицепрезидента да упражнява тези права. Малко след встъпването си в длъжност през 2002г. Георги Първанов издава указ, с който възлага на Ангел Марин да се произнася и по двете теми. Причината за възникналите юридически спорове сега е липсата на втори подобен указ през 2007г., когато започна вторият мандат на Първанов и Марин. 

"Ангел Марин се оказа незаконен вицепрезидент през втория си мандат и указите му може да се озоват в съда", съобщава днес на първата си страница вестник "Монитор", като базира обобщението на липсата на указ от 2007г. за Марин. 

Маргарита Попова: До момента не съм срещала указа

Помолена да коментира публикацията тази сутрин вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че до момента не е открила указ, с който  предшественикът й е бил упълномощен и през втория си мандат да упражнява правомощията по помилване е даване на гражданство.

В интервю за сутрешния блок на Би Ти Ви Маргарита Попова посочи, че не допуска юридическият екип на предишния държавен глава да е направил подобен пропуск. По думите й, ако това е станало, би било "много неприятен формален пропуск, защото има повече от 14 хиляди гражданства дадени, само през 2011г, и има около 100-120 или 130 помилвания".

В същото време новият вицепрезидент даде да се разбере, че по нейно мнение, дори да няма формално издаден указ, взетите решения за помилвания и за българско гражданство няма да бъдат отменени, тъй като това би предизвикало юридически хаос. 

Указ няма

Всъщност, търсенето на указ е безпредметно. Още през 2010г. Георги Първанов потвърждава, че не е упълномощавал изрично Марин да продължи и през втория мандат да изпълнява задълженията си, тъй като не е имало необходимост от това. 

" Издал съм указ през 2002г., с който възлагам определени правомощия на вицепрезидента Ангел Марин. Втори указ не е необходим, казват моите съветници, защото няма нито за миг прекъсване на нашето присъствие в президентската институция. Указът от 2002 г е безсрочен, там не съм записал "от...до..." , заяви пред журналисти тогавашният държавен глава на 1 април 2010г.

По това време шеф на  правния съвет на президента е Сашо Пенов, който в началото на 2011 г. беше отстранен, защото се оказа, че е бил адвокат на "Леденика" и собственика й Михаил Михов (известен като Мишо Бирата) по делото за отнетия лиценз на пивоварната. Името на вече покойния Михов нашумя в скандала със записите на телефонни разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов, според които премиерът обещал да "не закача Мишо Бирата". По-късно Борисов замеси и Първанов в скандала, обяснявайки, че президентът му се е обаждал, за да лобира за Михов. През април миналата година Пенов беше избран за декан на юридическия факултет на Софийския университет.

От екипа на Георги Първанов засега няма коментар. 

Юридическите експерти в новата президентска администрация анализират наличните документи за изпълнението на правомощията на предишния вицепрезидент Ангел Марин, казаха за "Дневник" от прессекретариата на Росен Плевнелиев. 

РЗС вдигна топката за политически реакции

Няколко часа след като Маргарита Попова потвърди, че не е виждала до момента указ за втория мандат на Марин, лидерът на РЗС Яне Янев обяви пред журналисти в парламента, че е представил на групата на ГЕРБ проекто-решение за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да установи всички факти около процеса на помилване през последните 10 години. Той настоява комисията да провери и как са взимани решенията за опрощаване на държавни вземания, тъй като според него единствен президентът може по Конституция да се произнася по тях.

РЗС трябва да събере 48 подписа, за да влезе проекторешението за обсъждане в пленарната зала. 
Все още не е известно дали управляващите ще подкрепят идеята на Яне Янев. През 2010г., в коментар на изявлението на Първанов премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов изрази тревога за това, че държавният глава се е доверил на юридическия екип, според който вицепрезидентът Ангел Марин не се нуждае от указ за втори вицепрезидентски мандат.

Кои са помилваните и кой носи отговорност?

"Нося цялата отговорност за всички предсрочни освобождавания", заявява Ангел Марин в интервю за днешния брой на вестник "24 часа". Доскорошният вицепрезидент посочва, че не се притеснява от проверка на взиманите от него решения, след като преди два дни агенция БГНЕС съобщи, че през двата си мандата Марин е помилвал предимно осъдени за убийства, кражби, измами и наркотрафик

Според официалната справка на президентството той е подписал помилването на общо 533 души.

В интервюто днес Марин отрича да е бил благосклонен към наркодилърите и обяснява, че та са били помилвани заради промени в законодателството от 2006г., с които някои наказания са намалени. За да не се получи така, че за едно и също престъпление, един да лежи 8г., а друг - 12г., той приел да помилва част от осъдените.

По думите му убийците, които са били пуснати по-рано, са били "болни или умиращи". 

В интервюто си за Би Ти Ви новият вицепрезидент Маргарита Попова заяви, че не вижда нищо укорително в действията на Марин и призова да не се спекулира политически по темата. "Помилването е познато навсякъде по света и то е създадено, за да се гарантира най-висшата държавническа милост. Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления - помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н. Събрала съм документите по случаите на помилване от Ангел Марин, предстои да прегледам досиетата и ще видя за какво става въпрос. Но не трябва да се спекулира политически със случая, тъй като не виждам нищо нередно", коментира Попова.

МЕДИАПУЛ



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. apostapostoloff - И след всичко това на Марин ще
27.01.2012 17:56
му пр.... на к....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040142
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930