Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 10:47 - Сточна гара - Пловдив: бунище в центъра на града
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1873 Коментари: 0 Гласове:
0



Сточна гара: От БДЖ, през “Прайм ДС”, до Хамбург и накрая в храстите

Последният собственик на терена от 64 декара “ЕЦЕ Проектмениджмънт” обеща “Тримонциум Център” преди 2 години и замълча

 

На югоизток от най-възловото кръстовище в града при Сточна гара днес трябваше да се строи “Тримонциум Център”. Но инвеститорът - “ЕЦЕ Проектмениджмънт България” още не е подхванал грандиозния обект. Поради “много ангажименти и срещи” българският управител на дружеството, което е базирано в Хамбург, Пламен Илчев не можа да отговори в два поредни дни на въпросите ни. Докато ги чакаме обаче, решихме да припомним близката история на знаковия пловдивски терен. И да опишем днешната картинка и настроения на наемателите там.

За продажбата на Сточна гара пръв обяви още през декември 2005 г. тогавашният министър Петър Мутафчиев. Теренът принадлежеше на “Железопътна инфраструктура” и в средата на 2007 година наистина бе обявен на търг. 11 кандидати платиха за тръжни книжа, 2-ма отпаднаха, 9 се явиха. Първоначалната цена на имота бе 7 810 100 лева. Брокерите я определиха като нищожна.

Търгът бе спечелен от “Прайм ДС”, която даде почти двойна цена от малко над 14 милиона. По това време собственици на компанията са били Дора Праматарова и израелският гражданин Соломон Борохов. Дора Праматарова бе и основен акционер в открития по-късно “Ритейл парк”. Днес обаче в Търговския регистър фигурират други съдружници. Те са три дружества - “Захарен комбинат Пловдив” на Ветко Арабаджиев, “Галакси пропърти груп”, в което участва един от съдружниците на “Винпром Пещера” Атанас Петров, и “АБЦ консулт”.

През 2009 г. “Прайм ДС” е продало част от имота на инвеститорската фирма “ЕЦЕ Проектмениджмънт България”. Годината е предполагаема, тъй като чак във финансовия отчет на дружеството за 2009 г. се появяват намеренията на компанията за пловдивския терен.
Коя е “ЕЦЕ Проектмениджмънт”?

Компанията е базирана в Хамбург, а в България е регистрирана през 2005 г. Малко след това тя вдига капитала си, който в момента според Търговския регистър е 15 милиона лева. Фирмата се заема да реализира сериозни обекти в София и Варна - Сердика Център София, Европа Център София, Европа Тауър София и Търговски Център Черно море парк във Варна.

След като се сдобива с пловдивския имот, “ЕЦЕ Проектмениджмънт” започва работа по идеята “Тримонциум Център”. В началото на 2010 година намеренията вече са в напреднала фаза - фирмата има строително разрешение, издадено от пловдивската община, и обявява, че вече разработва технически проект.

В изпратено на 8 януари 2010 г. писмо до медиите “ЕЦЕ Проектмениджмънт” разказва за проекта си “Тримонциум Център”. “Нов първокласен търговски комплекс ще краси центъра на град Пловдив, съобщава управителят Пламен Илчев. ЕЦЕ Проектмениджмънт, лидер на европейския пазар в областта на вътрешноградските търговски центрове, възнамерява да издигне “Тримонциум Център” на едно от най-оживените кръстовища в Пловдив - на пресечката на булевардите “Найчо Цанов” и “Христо Ботев” - върху част от терена на бившата Сточна гара.

В “Тримонциум Център”, на отдаваема площ от около 51 000 квадратни метра, ще се помещават приблизително 200 магазина, като освен това ще има и 1200 паркоместа. Ние сме се ангажирали дългосрочно в България и ще продължаваме да развиваме първокласни търговски центрове въпреки икономическата конюнктура”, твърди г-н Пламен Илчев.

“Тримонциум Център” в Пловдив е чудесно допълнение към поредицата наши проекти, които ще бъдат реализирани през следващите три до пет години”. Д-р Марк Вайнщок, изпълнителен директор на партньора и втори инвеститор на проекта HSH Real Estate, Германия, добавя:  “С “Тримонциум Център” ще продължим успешното си сътрудничество с ЕЦЕ в сферата на търговските центрове в Централна Европа”.

Във финансовия отчет на дружеството за 2010 година се съобщава, че предстои строителството на “Тримонциум Център”, което трябва да приключи през 2013-2014 година.

Търговци: Плащаме наем, но не знаем на кого

Гнусни камари отпадъци, храсталаци и изоставени полуразрушени постройки - това представлява днес несбъднатото сити на Пловдив - Сточна гара. Няколко години след гръмките обещания на бившите управници, че след продажбата на държавния терен на мястото на железницата ще се извиси модерен бизнес-административен център, картинката е, меко казано, жалка.

Резилът започва от жп прелеза, през който нонстоп има върволица от хора. Едни от тях са свикнали с разрухата, други се чудят на безстопанствеността. От северната страна на прелеза, точно срещу сградата на бившия Автокомбинат, е  натрупано цяло сметище от празни пластмасови шишета, смачкани чашки от кафе, раздърпани парцали и какво ли не още. Бунището, досущ като край Цалапица, допълва изоставената малка постройка с надпис “Дрогерия”.

Фасадата є е изпъстрена с кръстове и петолъчки. Зад нея, пак в обещаното ни някога Сити на Пловдив, пустеят бившите складове. Фургон с избити стъкла и врата се ползва за безплатен градски нужник, от който на двеста метра се носи воня. Ей, ма, махни се, подвиква на репортера мургав мъж и без да се срамува, влиза вътре, за да се облекчи... Това ли е Ситито?

image

На няколко места са изхвърлени стари гуми и навсякъде са разпилени празни пластмасови бутилки, сякаш това е новото пловдивско депо за отпадъци

От другата страна, до спирката, върху някогашния държавен терен двама-трима търговци се опитват да търгуват с чанти. Стоката, наредена в магазини тип контейнери, е евтина, но продавачите тъжно признават, че  дребният бизнес не върви, тъй като хората нямат пари.
Обясняват, че плащат наем на собствениците, но не знаят кои са те. Тук доскоро имаше кафене, но не можа да издържи, защото нямаше клиенти, пък и трябваше да плаща солен наем, и се премахна. Още дузина контейнера си стоят под ключ в очакване на наематели. До тях е направен паркинг, в който престоят се заплаща левче за кола и два за бус.

Всъщност целият огромен терен почти в суперцентъра на Пловдив е превърнат в боклучарник. Релсите са демонтирани почти веднага след продажбата, а мястото е засипано с купчини чакъл, стари тухли, парчета бетон, ръждясала арматура, дървесина. На няколко места са изхвърлени стари гуми и навсякъде са разпилени празни пластмасови бутилки, сякаш това е новото пловдивско депо за отпадъци. Храсталаците са окичени с найлонови торбички като доказателство, че времето за биологично разградимите кесийки в Пловдив все още не е дошло.

В дъното на това пловдивско Сити се продават въглища - донбаски и смес по 360 и 380 лева за тон. Пунктът съществува на това място от десет години, преди земята да бъде продадена. Въглищарите    също плащат наем, без да са сигурни кой е собственикът на този терен - колкото атрактивен, толкова и занемарен.

Коментарите

image

Иван ТОТЕВ, кмет на Пловдив
Теренът е частен и общината нищо не може да направи. Ние се намесваме, когато има опасна сграда или нерегламентирано сметище.

Имотът е много важен, надявам се, че за него има инвестиционни намерения и те ще се реализират, но към момента в общината няма такава информация. Но не можем да принудим собствениците да строят.

Румен РУСЕВ, главен архитект на Пловдив
След продажбата теренът на Сточна гара беше разделен на две. Една част от него беше препродадена на чужда фирма “СС” за мол.

Преди няколко години одобрихме и идейния проект, след което бяхме издали и строително разрешение. Другата част, с лице на бул. “Христо Ботев”, си остана собственост на купувачите. Жалко е, че засега на това хубаво място нищо не се случва.

Тодор ПЕТКОВ, бивш управител на Пловдивска област
Този изключително ценен терен, продаден от Министерството на транспорта, би могъл да бъде използван за административно-делови център.

Не приемам на сто процента оправдание, че има криза и затова нищо не се строи на Сточна гара. Не знам кои са собствениците, но общината би могла да проучи този въпрос и да пита какви намерения имат.

МАРИЦА



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999336
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031