Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 17:31 - Вицепрезидентът призова съдът да бъде уважаван, а не "хулен"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
0



Съдът не трябва да бъде хулен. Независимостта му е част от ценностите на демокрацията и това трябва да се разбере, заяви в петък пред бТВ вицепрезидентът и бивш правосъден министър Маргарита Попова в първото си интервю след встъпването й в длъжност.  Повод за този коментар станаха острите нападки на вътрешния министър Цветан Цветанов срещу председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

По същото време осем неправителствени организации излязоха с отворено писмо в защита на съдия Тодорова.

Вицепремиерът обяви в началото на седмицата, че магистратът е действал в услуга на организираната престъпност и е част от "съдебния октопод", защото Тодорова не е написала 2 години и половина мотивите по едно от делата си. Става дума за делото срещу Васил Маникатов, срещу когото съдията е произнесла 8-годишна ефективна присъда за съучастие в трафик на наркотици.

Маргарита Попова коментира, че случаят е "страшно неприятен" и с това "трябва да се престане най-сетен".

"Съдът не бива да бъде хулен. Съдиите са независими, с работата си трябва да отстояват независимостта, трябва да се борят за уважението на гражданите и за уважението към тях на другите институции, разбира се, и обратното. Това са корелативни зависимости, без които не може. Това е част от авторитета на държавата", каза Попова.

Тя предупреди, че тези скандали могат до доведат и до мониторинг за независимостта на съдебната система от страна на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), след като вече имаме такъв за корупцията. В отговор на въпрос кой трябва да спре със скандалите, Попова заяви: "Ами който започва".

"Това е въпрос на култура, на възпитание и веднъж завинаги трябва да се разбере, че трябва да се уважаваме и да работим заедно. Всеки трябва да върши своята работа, да уважава другия и да го търси, за да работим заедно. Напредъкът в борбата с престъпността и корупцията не може да се подпомага чрез скандали между институциите. ", коментира вицепрезидентът.

Попова заяви, че темата с полицейското насилие, която избухна с нова сила покрай случаите "Начкови" и "Скравена", също спъва България в опитите й да утвърди "демокрацията" и да стане член на Шенген. Вицепремиерът заяви, че заедно с група неправителствени организации е изработен и проект за процедура за назначения на хора на висши държавни
длъжности.

"Трябва да има правила, които да бъдат публични, и чрез правилата, които ние ще предложим в президентството, да дадем пример за това как във всяка една сфера, включително в съдебната система, трябва да се случват така, че да бъде удовлетворено общество откъм публичност", обясни Попова.

Недопустимо поведение на Цветанов

Изказванията на министъра на вътрешните работи от тази седмица по адрес на съдия Мирослава Тодорова се основават на неверни факти и представляват поредно грубо и манипулативно изкривяване на истината, се казва в отворено писмо на неправителствени организации, адресирано до премиера, ВСС и правосъдния министър. То е подписано от Института за развитие на публичната среда, Българския институт за правни инициативи, Мрежата за гражданско наблюдение на съда, Програма Достъп до информация, “Отворено общество”, Центъра за либерални стратегии, Български адвокати за правата на човека и Фондация "РискМонитор.

"Недопустимо е представители на изпълнителната власт да правят внушения в медиите за съдии, които помагали на организираната престъпност. Това е недопустимо поведение на висш представител на друга власт спрямо съдия в една демократична европейска държава.  Изказванията на министъра са и груба намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната, което е забранено от нашата Конституция", се казва в писмото.

Неправителствените организации призовават Цветанов незабавно да докаже твърденията си, а ако не, да се извини или да понесе политическа отговорност за думите си. В отвореното писмо се казва, че "с поведението си, сегашният състав на ВСС и изказванията на министъра на вътрешните работи внушават на съдиите, че конформизмът и мълчанието са единственият път за успешно кариерно израстване".

"В лицето на съдия Тодорова ВСС и министърът на вътрешните работи са взели на прицел не просто инакомислещите, а изобщо мислещите хора в системата", заявяват неправителствените организации, визирайки и дисциплинарното наказание, наложено на съдия Тодорова за забавени дела.

МЕДИАПУЛ


Тагове:   вицепрезидент,   съд,   Попова,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030802
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930