Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 21:47 - Съдия Мирослава Тодорова: Преценявам дали Цветанов ще има осигурен справедлив съдебен процес
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 534 Коментари: 0 Гласове:
2



Председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова обяви в събота в Пловдив, че преценява дали министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще има осигурен справедлив съдебен процес, ако заведе дело за клевета срещу него. 

Следващата седмица тя ще реши дали да заведе дело заради изявленията на министъра, че "тя обслужва и е свързана с организираната престъпност". Според нея с тези твърдения Цветанов е засегнал личността и професионалното й достойнство.

"Все пак е въпрос на упражняване на лично право. Преценявам дали министър Цветанов ще има осигурен справедлив процес", каза Тодорова.

Министър Цветан Цветанов в свое изказване от 24 януари обвини съдия Мирослава Тодорова, че защитава организираната престъпност. Цветанов каза, че тя покровителства мафията и организираната престъпност и даде пример със забавените мотиви по дело срещу наркобоса Васил Маникатов. Тодорова обаче се защити, че Маникатов вече е бил осъден и затова забавянето на мотивите не е било фатално.

Според вътрешния министър обаче висш съдия, който има над 50 дела със забавени мотиви, или проявява професионална небрежност, или има връзка с организираната престъпност.

Тодорова коментира, че в момента съдиите в България работят при изключително тежки условия. Тя не скри, че съдиите са уморени от безплодния диалог през медиите с Цветан Цветанов.

"Това, което сме могли, сме казали. Няма смисъл да участваме в поддържането на шума. Ние със сигурност сме по-безпомощни в тази посока, но това е въпрос на държавно устройство. Ние трябва да гледаме дела, тихо и безпристрастно и да не се конфронтораме със страните по тях", посочи Тодорова, цитирана от БНР.

Съюзът на съдиите излезе с позиция по екстравагантното решение на МВР да кръстят една от последните спецоперации "Р.А.Л.И.Ц.А." на името на съдия Ралица Манолова, променила мярката за неотклонение на свързвания с "Наглите" Валентин Янев-Бореца.

"Със сигурност обективният наблюдател разбира, независимо каква е абревиатурата Р.А.Л.И.Ц.А., това е свързано с предишно изявление, че акциите оттук насетне ще бъдат кръщавани на имена на съдии. Знаем как се чувства нашият колега и знаем, че в понеделник трябва да отиде на работа и трябва да продължи да гледа тежки дела. Ние сме съдии, не трябва да допускаме напрежението да ни направи пристрастни. В този смисъл Министерство на вътрешните работи може да е спокойно - ние сме все така безпристрастни", заяви Тодорова.





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042428
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930