Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2012 17:05 - Аню Ангелов: Само в България пенсиите на военните не влизат в бюджета за отбрана
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 872 Коментари: 0 Гласове:
0



За разлика от всички останали страни членки на НАТО у нас в бюджета за отбрана не са включени пенсиите на военните, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Според него в номинална стойност необходимите средства са около 200 млн. лева годишно.

"Ако искаме да говорим с едни и същи термини с НАТО, ще трябва да ги прибавим тези средства към разходите за отбрана", обясни Ангелов.

Тезата, че за разходите за отбрана всъщност са много по-високи заради вноските на военните, които са изцяло за сметка на държавата, отдавна се споделя от финансовия министър Симеон Дянков. В момента финансовото министерство обмисля държавните служители, военните и полицаите сами да си поемат личните осигурителни вноски, за да има по-голяма прозрачност. Бизнесът обаче настоява наред с това вноските в силовите ведомства да бъдат увеличени, тъй като в момента те не покриват плащаните след това пенсии на военни и полицаи.

Ангелов обаче за пореден път отбеляза, че бюджетът за ведомството е по-малък от планирания, което е наложило промени в изпълнението на плана за развитие на въоръжените случаи.

"Мислихме че 1.5% може да бъде осигурен в условията на държава, която вече излиза от кризата. В същото време се оказа, че сме далече от излизане от кризата, че има нови реалности в Европа и всъщност имаме нова рецесия", обясни Ангелов в понеделник.

Заложеният средногодишен бюджет за отбрана във всички програмни документи, които МО изготви, е 1.5% от БВП. Така военният министър обвърза реализирането на визията си за въоръжените сили с отпускането на тези средства. Тази година обаче бюджетът е около 1.2% или 980.63 млн. лева и дори с 10 млн. лева по-малко в сравнение с миналата година и той напълно отговаря на тенденцията в почти целия свят - в условията на криза да се намаляват парите за отбрана. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков също на няколко пъти съобщи, че тази тенденция ще бъде следвана и в България. Аню Ангелов обаче игнорира всички сигнали в тази посока.

На този фон Ангелов коментира в понеделник, че реализмът в политиката продължава да бъде основното качество, което трябва да притежават държавниците, взимащи решенията каква отбрана и каква армия ни е необходима.

Той коментира още, че има две възможни заблуди по отношение на отбраната. Първата е да се придържаме към старите виждания и да смятаме, че "многохилядна армия може в съвременния свят без съвременна техника и въоръжение да е в състояние сама да реагира на предизвикателствата и на съвременната среда".

Като друга възможна заблуда, "не по-малко опасна" от първата, Ангелов посочи тезата, че отбранителните способности могат да бъдат и абсолютно символични.

"Необходим ни е по-малък, но по-модерен и гъвкав потенциал, който да може да се справи със съвременните рискове и заплахи, не сам, а в системата на колективната отбрана на НАТО и в системата на колективната сигурност, която осигурява ЕС", посочи министърът.

МЕДИАПУЛ



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047369
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930