Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2012 20:01 - Български евродепутати от БСП и от десницата също се обявиха срещу АСТА
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 466 Коментари: 0 Гласове:
0



Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин, докладчик по въпросите на сигурността в интернет, както и представители на българската десница в Европарламента - Надежда Нейнски и Светослав Малинов, се обявиха срещу международното търговско споразумение АСТА, което разширява дефиницията за пиратство.

Подписаното от България търговско споразумение за борба с фалшифицирането не може да бъде променяно и то ще задължи страната ни да запише в законите си предвидените в този документ стандарти, заяви евродепутатът Ивайло Калфин пред dariknews.bg.

Той оспори думите на министър Трайчо Трайков, че подписът на България под споразумението е под условие и когато българският парламент го ратифицира, можел да изрази резервите на страната ни към този документ.

"Ние не можем вече да внесем промени, те се внасят преди споразумението да бъде подписано. Текстът вече е договорен", заяви Калфин. Той напомни, че ако Народното събрание ратифицира документа, ще се наложат промени в законите на страната.

Въпреки, че Европейската комисия подкрепя АСТА, Ивайло Калфин прогнозира съпротива в Европейския парламент срещу документа. Обсъждането ще е през юни. "Мисля, че датата беше 12 юни и очаквам много остър отпор срещу АСТА", коментира Калфин.

"Трябва много ясно да се види, че този начин – с полицейщина в интернет, няма да реши въпроса. Ще се ограничи изключително много използването на интернет, ще се налагат филтри, ще има цензура и най-лошото е шпиониране от страна на интернет доставчици", аргументира се евродепутатът.

"Силно се надявам и ще работя за това тази ратификация да не мине. Но даже и да се ратифицира в ЕП, е казано много ясно, че това не става автоматично част от европейското право. Най-важната в случая е ратификацията в националните парламенти", обясни българският евродепутат.

Двамата представители на българската десница в Европарламента - Надежда Нейнски и Светослав Малинов, също се обявиха против споразумението. 

Според тях споразумението съдържа твърде обтекаеми формулировки, които дават възможност да бъде прилагано в много по-широк обхват, отколкото се дискутира в момента. "ACTA създава предпоставки да се опасяваме за нарушаване на гражданските права, за свободата на словото, за свободния обмен на информация, за масово наблюдение и налагане на цензура, за контролиране на интернет-потреблението, за злоупотреба с данни, дори за въвличането на интернет-доставчиците в несвойствени за тях действия като превръщането им в частни полицаи и съдии", допълват те в декларация.
 
ACTA не бива да допуска ни най-малка възможност да се превърне в оправдание за поредната форма на полицейщина у нас- онлайн-полицейщината.

"Липсата на прозрачност относно мотивите, с които страната ни се присъедини към АСТА, буди истинско недоумение", отбелязват двамата и заявяват, че това е недопустимо. Призовават ГЕРБ да преосмислят позицията си чрез оттегляне подписа на правителството или чрез отхвърляне на ратифицирането в Народното събрание.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043197
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930