Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2012 16:56 - Плевнелиев: Комунистическите репресии не трябва да бъдат забравени
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
3



"Истините за комунистическия режим са живи в нашите спомени, в спомените на нашите родители, на обществото, а фактите не трябва да бъдат забравени - фактите за репресии върху елита на българската нация; че в Пиринския край нашите родители с милиция бяха принуждавани да забравят, че са българи; за онова национално предателство, извършено от ЦК на БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта си и националния суверенитет на Съветския съюз". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който в сряда участва в отбелязването на Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

"В историята не само на България, но и на много европейски държави 20-ти век е белязан от идеологически мотивирано политическо насилие, жертви на което в Европа има милиони. Разликата е, че в Европа жертвите на това насилие се помнят и се почитат, докато у нас все още могат да се чуят призивите да забравим миналото", заяви Плевнелиев.

"Свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, те трябва да се защитават, включително и в тежки времена. Осмислянето на най-близката ни история е задължително условие, за да можем да приемем ценностите, върху които се гради нашето общество. Това осмисляне е един от пътищата за постигане на независимост, на справедливост, на помирение, към които продължаваме да се стремим и днес", заяви още Росен Плевнелиев.

Словото на Плевнелиев бе посрещнато с възгласи "Браво, президенте!", "Ние сме с теб".

Сред присъствалите на церемонията пред мемориала на жертвите на комунистическия режим в България в София бяха депутатите от Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Иванов, представители на партията "Съюз на репресираните", граждани.

Панихида в памет на жертвите на комунистическия режим отслужи свещеник Димитър Амбарев. Венци бяха поднесени още от името на министъра на отбраната, на Синята коалиция, на партия ГЕРБ, на евродепутатите от ГЕРБ, от Съюза на репресираните.

По-късно с прессъобщение от ГЕРБ съобщиха, че ръководството на партията е поднесло венци в знак на признателност и уважение пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България.

 От съобщението не стана ясно кои представители на ГЕРБ са поднесли венеца.

 "С поднасянето на венците ГЕРБ изразява своята почит към паметта на хората, които са дали живота си в името на демокрацията и европейските ценности. Даваме ясен знак, че в съвременното развитие на България събитията от тоталитарното минало на страната не трябва да се допускат отново, както и че вървейки към европейско бъдеще, не са забравени жертвите, дадени за демокрацията в миналото", заявиха от ГЕРБ.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033111
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930