Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2012 20:05 - ВСС решава утре кого да повиши във Върховна касационна прокуратура
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 900 Коментари: 0 Гласове:
0



Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избере утре кои прокурори да бъдат повишени до постове във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Местата са шест, а желаещите са двайсет. Сред първите класирани след оценяването по професионални качества са прокурорът от Окръжната прокуратура Пловдив Сава Петров (с 5,95), обвинителите от Софийска градска прокуратура Цветомир Йосифов (5,95), Стелияна Кожухарова (която е и говорител на прокуратурата) (5,95) и Юлиана Кацарова - Чорбаджиева (5,30), Емил Владимиров (5,75), който е прокурор в Апелативната прокуратура в София и бившият апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов (5,85).

Шест или по-малко

Очаква се, че тези магистрати ще бъдат и повишените. Процедурата включва членовете на ВСС да обсъдят номинациите на комисията (с председател Георги Шопов), която е организирала оценяването на прокурорите. Възможно е ВСС да разгледа и кандидати с по-ниска оценка или да не назначи шест прокурора, а по-малко и свободните места да се попълват на следващ етап.   

Сред номинациите две имена са публично познати. Юлиана Кацарова - Чорбаджиева с 20-годишен опит в Софийската районна и Софийската градска прокуратура беше кандидат за съдебния инспектор към ВСС. Тя беше номинирана от Димитър Чукарски (избран от РЗС, но напуснал партията) и още няколко независими депутати, но не събра необходимите гласове при гласуването в парламента в края на миналата година.

Прокурор, замесван в скандали

Росен Димов, който има над 23 години стаж в съдебната система, е бил апелативен прокурор на Пловдив между 1999 и 2009г. – на практика под негово ръководство са били всички обвинители в Централна и Югозападна България. След края на мандата му, той е командирован във Върховната касационна прокуратура и сега иска да получи назначение там.  

В началото на януари срещу кандидатурата на Димов за ВКП реагира Едвин Сугарев. Тогава той изпрати писмо до ВСС и министъра на правосъдието Диана Ковачева, в което припомни няколко случая от кариерата на Димов. Единият от тях е дело от 2001 г., когато Димов е изправен пред съд в Гърция по обвинение за пране на пари.  Димов реагира, че нееднократно е обяснявал, че през ноември 2000 г. отишъл в Солун, говорил със Солунския прокурор и по-късно дал показания пред следовател, при което гръцката страна е оттеглила своите обвинения срещу него, а съдът категорично е отказал да даде ход на делото.

В писмото си Сугарев постави и въпроси за прокурорско бездействие спрямо Кирил Рашков (Катуница е в територията на Пловдивската прокуратура) и директно обвини Димов, че е изпълнявал поръчки на Филчев. Тогава Димов отхвърли обвиненията и ги определи като откровени лъжи. По повод отношенията с Филчев, коментира, че "Иван Татарчев, Никола Филчев и Борис Велчев са главни прокурори и аз им дължа лоялност."

Проверка на "Дневник" разкри и случай, започнал след лично разпореждане на Филчев и воден от Росен Димов, в който прокуратурата е осъдена да плати обезщетение за "упражнен институционален тормоз и нанесени неимуществени вреди".

През 1999г.  главният прокурор получава сигнал, подписан  от Д. Велинов (по-късно става ясно, че такъв човек не съществува), в който се твърди, че управителят на почивната станция на Министерски съвет в Хисаря извършва длъжностни престъпления. Филчев разпорежда на пловдивската прокуратура проверка. През април 2001 г. окръжната прокуратура в Пловдив образува предварително производство срещу Евтим Панов, заради съмнения, че в периода март–ноември 1999 г. е нарушил служебните си задължения и е превишил правата си при доставката на газьол за над 52 хил. лв.

Ръководството и контрола по проверката се осъществява лично от тогавашния апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов, а за наблюдаващ прокурор е определена прокурор Катя Антонова, която днес също работи във ВКП. ("Дневник" се опита да се свърже с нея, но до публикуването на материала не  успя).

Случаят на пръв поглед изглежда дребен, но на практика показва технология, по която разследващите органи могат да притискат. Въпреки, че в сигнала  е посочена конкретна сделка, пловдивските прокурори дават мащабни указания на полицията: (виж в прикачения файл)  
-да се изискат копия от трудовите договори на работещите в почивен дом Хисаря;
-да се изиска извлечение за размера на заплатите на всеки един;
-да се снемат обяснения от всеки служител за поведението на Панов;
-да се изиска от владиката на Пловдив справка за даренията за църквата в Хисар "от други църкви в региона, юридически лица и отделни граждани";
-да се снемат обяснения от "свещенослужителите в църквата за участието на управителя на почивния дом в Хисар в дарителството на църквата";
-да се установи колко и какви средства са предадени на Панов и с какви документи на църквата, кое е физическото лице, извършило ремонт на църквата за каква сума и кой е платил за него;

Панов е привлечен като обвиняем и в продължение на дълги години е обект на разследане. След като делото срещу него влиза в съда, той е оправдан на две инстанции поради липса на престъпление.

Осъдена прокуратура

През 2009 г. Панов осъжда в Пловдивския апелативен съд, пловдивската прокуратура на 30 хил. лв. обезщетение за "упражнен институционален тормоз и нанесени неимуществени вреди".  В решението на съда е записано:

"С оглед на вредите, понесени от ищеца в резултат на наказателното преследване продължило близо 7 години и нанесените му вреди, които до голяма степен са непоправими." Пак според съда, проверката наредена от Филчев и наблюдавана лично от Димов е "причинила на ищеца значителни вреди както на физическото му състояние, така също и на емоционално психическия му статус. Пострадал е значително неговия престиж в обществото, доверието и уважението с което се е ползвал в професионалните си среди, близки, приятели и познати. Нарушили са се общуването и връзките с неговите родственици и приятели, ищецът е загубил възможност за професионалната си реализация, както и вярата си в националните институции".

Пред "Дневник" тази седмица Панов заяви, че не иска да коментира историята. "Оправдаха ме и станаха за смях, нищо не искам да говоря, разберете ме искам да забравя случилото се. Жена ми и аз сме болни от тази история".

"Дневник" потърси и Росен Димов за коментар. Той обясни, че не може да си спомни веднага случая от 2001г., ще го прегледа и ще коментира в следващите дни.

Защита от асоциацията на прокурорите

В навечерието на повишенията във ВСС, във вторник вечерта, Асоциацията на прокурорите в България публикува становище по повод писмото на Едвин Сугарев, в което Димов бе атакуван и за работата му като председател на организацията.

Прокурорите реагират срещу внушението, че докато ръководи Асоциацията  2002 - 2007 г., Димов я превръща в "колективен рупор на волята и щенията" на главния прокурор Никола Филчев. "Внушението, че единствената функционираща професионална организация на прокурорите се е оставила да бъде обезличена, яхната и овладяна от един човек и поставена в безпрекословна услуга на нечии нечисти, при това – политически цели, е произволно и обидно. Намираме тази обида за незаслужена и се чувстваме длъжни да го заявим ясно и категорично", пишат магистратите.

Те припомнят и оставката на Димов като председател на организацията и че това трябва да се вземе предвид, когато ВСС преценява моралните качества на кандидатите за ВКП. От асоциацията  предлагат още, че етичната им комисия може да даде становище по конкретни въпроси, свързани с Росен Димов.

image

Постановлението за предварителната проверка на Панов

Изтегляне




Тагове:   съдии,   ССБ,   съд,   ВСС,   росен димов,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031047
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930