Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2012 09:30 - ОССЕ предлага помощ за ревизия на Изборния кодекс
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 499 Коментари: 0 Гласове:
0



Ден преди инициирания от опозицията дебат за промяна на Изборния кодекс, с който управляващите категорично дадоха да се разбере, че няма да се съобразят, стана ясно, че международните наблюдатели от ОССЕ са ни предложили експертна помощ за поправка на закона.

Предложението е отправено в писмо чрез българското посолство във Виена и на 4 януари е пристигнало в Министерството на външните работи, откъдето е препратено към Централната избирателна комисия (ЦИК). Проверка на Mediapool показа, че институциите се правят, че такова писмо няма. Според някои мнения предложението е дипломатично напомняне, че Изборният кодекс има дефекти и е добре да се преработи. Шефът на правната комисия в парламента Искра Фидосова обаче отряза всякакви приказки на тази тема, независимо, че изборите през октомври показаха редица слабости и недомислия в закона.

Според текста на документа, с който Mediapool разполага, международните наблюдатели предлагат в страната ни да бъде изпратена мисия от експерти, която да помогне на законодателите да поправят нормативната уредба.

От ОССЕ са съгласни в удобно и за двете страни време екип да посети София. Целта е да се дискутират предложените препоръки и да се намерят начини останалите “предизвикателства” в изборното законодателство да бъдат решени.

От МВнР обясниха предложението като “съвсем обикновено придружително писмо”. От ведомството казаха още, че са го препратили малко след това до председателя на ЦИК Красимира Медарова и не знаят за по-нататъшното движение на документа.

Въпреки, че нито един от говорителите на ЦИК не бе открит за коментар, Mediapool научи неофициално, че комисията не знае какво да прави с този документ. Той не е обсъждан на заседание на Централната избирателна комисия. Членовете й даже изразиха съмнения, че такова писмо изобщо е достигало до специалистите по изборно законодателство.

Членовете на ЦИК все още дори не са решили дали да напишат становище за забелязаните от тях слабости по време на изборите, какъвто ангажимент поеха.

След категоричния отказ от страна на Искра Фидосова да се ремонтира Изборния кодекс, в ЦИК по-скоро се обединяват около мнението да съставят вътрешни правила за работа, вместо да изказват мнение за пропуските на законодателя.

От ЦИК съобщиха, че са запознати с писмото, докладвано е в комисията, но от тях не зависи законодателната промяна. Съвместно с други институции от комисията ще решат кога да поканят представители на ОССЕ.

Преди седмица външният министър Николай Младенов заяви от парламентарната трибуна, че докладът на ОССЕ за провеждането на изборите в края на октомври у нас, е по-скоро положителен.

“Не заблуждавайте хората, че наблюдателите са казали нещо кой знае какво лошо, те отправиха нормални препоръки”, заяви външният министър в реплика към опозицията.

Международната организация, която изпрати наблюдатели на изборите за президент и за местна власт през октомври м.г., публикува окончателния си доклад, в който отправя доста препоръки за промени в изборното законодателство и практика.

В становището си ОССЕ припомни препоръката си от 2009 г. за изчистването на избирателните списъци от т. нар. мъртви души. Настоява се още българските власти да позволят на малцинствените групи да използват своя майчин език в кампаниите, както и да им се предоставя официална информация на съответния език.

Организацията поиска още премахването на забраната българите с двойно гражданство да се кандидатират на изборите, както и да отпадне ограничението за затворниците да гласуват. Според организацията от право на вот може да бъдат лишени единствено изтърпяващите наказания за особено тежки престъпления. Иска се и премахване на ограничения пред постоянно пребиваващите граждани на държава извън ЕС да пускат бюлетина за местна власт.

ОССЕ препоръчва създаване на законова възможност гласоподавателите да обжалват изборните резултати. Международната организация смята за уместно и предложението на главния прокурор Борис Велчев за използване на СРС при разследване на изборните престъпления. В момента такава възможност няма.

Международната организация настоява още да не се допускат забранителни списъци, да има държавна подкрепа за незавсимите кандидати, да се осигури безплатно телевизионно време в обществените медии, както и списък на реалните собственици на медиите в страната.

Към момента обаче остава загадка кой трябва да се свърже с ОССЕ, за да приеме или откаже помощта, която ни предлагат.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031193
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930