Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2012 09:29 - По-дълго подслушване при по-малко отчетени СРС-та
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
0



Шефката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева предлага "хитроумна" идея за манипулация на статистиката за Специалните разузнавателни средства (СРС), така че хем официалните разрешения да изглеждат по-малко на брой, хем да се осигури по-дълъг период на подслушване и проследяване. Това става ясно от писмо, изпратено от Янева до министъра на вътрешните работи и неин семеен приятел Цветан Цветанов. Копие на кореспонденцията между двамата е изпратено и до председателя на ДАНС Константин Казаков.

Според текста на документа, с който Mediapool разполага, Янева съветва Цветанов и Казаков да използват максималния законов срок от два месеца в исканията си до съда за прилагане на СРС-та с цел накрая статистиката да отчете, че службите са подслушвали по-малко. Максималният срок за прилагане на единично СРС е 2 месеца с възможност за продължаването му до 6 месеца.

Писмото, което е изпратено преди две седмици и вече е пуснато като “окръжно” от вътрешния министър до шефовете на най-важните служби в системата, препоръчва “при възможност да се използват максималните срокове” за подслушване.

“Използването на по-къси срокове на практика също води до увеличаване броя на издадените разрешения”, пише Владимира Янева.

Поръчители на СРС-та са МВР, ДАНС и прокуратурата, които през последните две години устойчиво поръчват по около 15 000 подслушвания годишно.

Идея за подправяне на статистиката

В писмото се препоръчва при използване на различни оперативни способи по отношение на едно лице (наблюдение, проследяване, подслушване, фотографиране и други) те “в случай на възможност да се обединяват в единно искане, като по този начин ще се намали броят на издаваните разрешения”.

Мотивирайки се, Янева отбелязва, че и без това към бройката на СРС-та “обществото има особена чувствителност”.

С този ход на практика броят на разписаните специални разузнавателни средства ще бъде намален чисто документално, тъй като понякога по отношение на едно лице се изискват проследяване, подслушване, фотографиране и други.

Ако разрешенията бъдат подписвани “на лице”, а не на способ, разликата в броя на СРС-та ще бъде формална.

Писмото не било писано от Янева, а от “служител”

В коментар за Mediapool от СГС заявиха, че писмото не е подготвено от Владимира Янева, а от служителя по сигурността на информацията и обособеното звено в съда, което се занимава с регламентираните по ЗСРС документи. Писмата обаче са подписани и изпратени безропотно от Владимира Янева, както се изпращат всички останали официални документи от Софийския градски съд.

От тези твърдения става ясно, че вътрешният министър и шефът на ДАНС, а оттам и службите, се съобразяват със съветите на анонимен служител в градския съд.

От магистратурата твърдят, че са изпратени две еднотипни писма с предложения за подобряване на съществуващата практика по "регистрирането и обработването на материалите", свързани със специалнитe разузнавателни средства.

Другата цел била "да се намали документооборотът при внасянето на повече на брой искания по закона за СРС, които се отнасят за едно и също лице". Остава въпросът защо с цел да се намали "бумащината" съдът препоръчва на службите да подслушват възможно най-дълго.


Тагове:   подслушване,   СРС,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996586
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031