Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2012 16:46 - Подкомисията по СРС “кани” Владимира Янева да обясни как смалява броя на бръмбарите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 530 Коментари: 0 Гласове:
0



Идната седмица подкомисията по СРС ще покани председателя на Софийския градски съд Владимира Янева да обясни иновативното си хрумване за по-дълго подслушване при по-малко отчетени специални разузнавателни средства. Това стана ясно от думите на ротационния председател на парламентарния орган Михаил Миков (Коалиция за България) в петък.

“Следващата седмица ще поканим на среща в комисията госпожа Владимира Янева, за да обясни някои проблеми около Специалните разузнавателни средства”, заяви пред Mediapool депутатът от БСП Михаил Миков, който е сезирал комисията за неуредиците, след публикация на изданието.

Преди ден стана ясно,че шефката на Софийския градски съд съветва вътрешния министър Цветан Цветанов и шефа на ДАНС Константин Казаков да използват максималния законов срок от два месеца в исканията си до съда за прилагане на СРС-та с цел накрая статистиката да отчете, че службите са подслушвали по-малко. Максималният срок за прилагане на единично СРС е 2 месеца с възможност за продължаването му до 6 месеца.

Писмото, което е изпратено преди две седмици, и вече е пуснато като “окръжно” от вътрешния министър до шефовете на най-важните служби в системата, препоръчва “при възможност да се използват максималните срокове” за подслушване.

В писмото се препоръчва при използване на различни оперативни способи по отношение на едно лице (наблюдение, проследяване, подслушване, фотографиране и други) те “в случай на възможност да се обединяват в единно искане, като по този начин ще се намали броят на издаваните разрешения”.

Мотивирайки се, Янева отбелязва, че и без това към бройката на СРС-та “обществото има особена чувствителност”.

С този ход на практика броят на разписаните специални разузнавателни средства ще бъде намален чисто документално, тъй като понякога по отношение на едно лице се изискват проследяване, подслушване, фотографиране и други.

Ако разрешенията бъдат подписвани “на лице”, а не на способ, разликата в броя на СРС-та ще бъде формална.

МЕДИАПУЛ




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025308
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930