Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2012 15:58 - Среща на президента Росен Плевнелиев и държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 661 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес на “Дондуков” 2 с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която е на посещение у нас.

По време на разговорите президентът Плевнелиев и държавният секретар Клинтън направиха преглед на двустранните отношения и сътрудничеството между България и САЩ. Потвърден бе стратегическият характер на съвместното партньорство, за което доказателство е и настоящата визита. Държавният секретар отбеляза прогреса, който намира в България от последното си посещение до днес.

 

И от двете страни бе подчертано отличното ниво на сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. Дадена бе висока оценка на съвместните военни съоръжения в България и бяха разгледани перспективите за тяхното по-ефективно използване в контекста на новата Стратегия на САЩ за отбрана.

На срещата бе потвърден ангажиментът на България към възстановяването на Афганистан, като държавният секретар оцени високо българския принос в този процес.

Президентът отбеляза отличното партньорство в областта на правоприлагането и върховенството на закона, което се утвърждава като съществен стълб на двустранните отношения. Росен Плевнелиев изрази признателността си за оказаната подкрепа от страна на САЩ в тази сфера. Държавният секретар подчерта необходимостта от приключване на реформата в съдебната система и повишаването на нейната ефективност. Росен Плевнелиев увери Хилари Клинтън, че през 2012 г. и 2013 г. съдебната реформа ще бъде във фокуса на президентската институция, която пряко ще следи напредъка в тази област.

Държавният глава запозна Хилари Клинтън с процеса на въвеждане на електронното правителство в България, като важна стъпка за подобряване на бизнес средата и ограничаване на корупционните практики.

Обща бе оценката, че в двустранните икономически отношения има съществен нереализиран потенциал, а страната ни предлага едни от най-добрите условия за чуждестранните инвеститори. Росен Плевнелиев заяви, че България и в бъдеще ще се стреми да насърчава американските предприемачи да инвестират в българската икономика.

Като особено перспективна сфера на сътрудничество бе посочена енергетиката. Президентът Плевнелиев открои три основни приоритета в тази област, които ще бъдат следвани – енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация. Подчертано бе значението за изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави.

Българският президент изрази надеждата си, за разрешаването в скоро време на въпроса за премахване на визовите ограничения пред българските граждани, пътуващи до САЩ, както и за сключване на двустранно Споразумение за социална сигурност. Държавният секретар посочи, че ще продължат усилията на администрацията на президента Обама, съвместно с Конгреса на САЩ, за намирането на положително решение.

Росен Плевнелиев определи като свой приоритет подобряването на имиджа и репутацията на България и даде като пример постигнатия напредък в областта на еврофондовете. Обсъден бе и въпросът за интегрирането на ромското население в България и в държавите-членки на Европейския съюз.

Хилари Клинтън изрази готовността на САЩ да предостави на България необходимата техническа помощ и съдействие, по заявените от страната ни приоритети.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033591
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930