Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2012 07:56 - Червен код в областите Смолян и Кърджали!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове:
0



Студът и снегът продължават да усложняват обстановката в страната. За първи път, откакто работи системата за ранно предупреждение, за Бъпгария е в сила влиза код "Червено” - за областите Кърджали и Смолян. Червеният код е за много опасно време, синоптиците предупреждават за реална опасност от наводнения в Родопите през следващото денонощи, предаде bTV

Очаква се в региона до обяд количествата на валежите да достигнат 50 литра на квадратен метър. Усложнена е обстановката и в районите на Видин и София.

Валежите от дъжд и сняг вече предизвикаха сериозни проблеми в страната. Бедствено положение е обявено в община Неделино. Свлачища са затворили пътищата към шест села в региона. Прелели реки има и в Кърджалийско, голяма част от третокласните пътища не са обработени, тъй като са залети с вода.

Язовир „Златоград” прелива и контролирано се изпуска чрез ВЕЦ-овете. Бедстевното положение в Златоград бе отменено тази сутрин, след като преливането на язовира е овладяно. Кметът на града Мирослав Янчев уточни, че все още няма питейна вода, но и този проблем ще бъде решен скоро. Днес е неучебен ден в Златоград.

Код „Оранжево" е в сила в цяла Западна България, в останалата част от страната е обявен код "Жълто". До сряда включително силните снеговалежи, снегонавяванията и ниските температури ще продължат. Има предпоставка за заледяване на пътищата в цялата страна.

В Централна България ще вали сняг. Снежната покривка ще нараства. От Плевен на изток до Лудогорието включително ще вали дъжд при отрицателни температури, образувайки поледици.

В Южна България ще вали дъжд, а при положителните температури снежната покривка ще се топи, увеличавайки речния оток. През следващите няколко дни минималните температури ще са твърде ниски, в повечето райони между минус 15 и минус 20 градуса.

Министърът на регионалното развитие апелира по възможност да не пътуваме, а ако се налага шофьорите да спазват всички предписания и да са добре оборудвани. Георги Златев от Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че само част от третокласните трасета в района на Видин, Русе и Плевен са непроходими. Магистралите са добре почистени.

Обилен снеговалеж усложни обстановката и в столицата. Основните булеварди са почистени, като в момента това се прави и с малките улички в кварталите. Забелязва се, че движението сутринта не е толкова натоварено.

От вчера са затворени всички ГКПП с Румъния заради снеговалежа. Очаква се това да продължи и днес.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035783
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930