Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2012 12:46 - Обстановката в село Бисер
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 863 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.02.2012 12:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Харманлийското село Бисер е напълно наводнено, съобщиха местни жители в ефира на „Тази сутрин”.  Малко преди осем часа сутринта стената на язовир „Иваново”  се е скъсала и над три метрова приливна вълна е връхлетяла равнинното село. Едноетажните къщи са напълно залети. Засега се съобщава за трима загинали възрастни мъже, съобщи bTV

Нивото на водата се покачва. Сега не е толкова бързо. Ние сме на втория етаж на къщата ни и водата вече влиза там. Виждам, че всички къщи около нас са наводнени. На покрива на съседната къща има качени малки деца", бяха първите думи по телефона семейство Вутови. Те допълниха, че се вижда как водата носи животни и покъщнина.

В Бисер вече се намират спасителните екипи. Помощ им оказват няколко хеликоптера. Военни от Крумово и Стара Загора също взимат дейно участие в спасителната акция. Премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и земеделският Мирослав Найденов се намират в бедстващото село. Цветанов е натоварен със задачата да ръководи лично спасителната операция по извеждане на жителите на селото от наводнения район.

Борисов и хеликоптерите

Към бедстващото село са тръгнали и пет военни хеликоптера „Кугър”. Пред медиите обаче премиерът Бойко Борисов съобщи, че хеликоптерите не са пригодени да работят зимни условия, защото нямат системи против обледеняване и рискът да паднат е много голям. Това затруднява мисията им.  Премиерът, който пътува към бедствието добави: „Щяхме да паднем и ние”.

Борисов обясни, че пилотите на  хеликоптерите са поели с риск за живота си.

Машините могат да летят на не повече  от 60 метра и то с бавна скорост. Борисов  обясни, че с хеликоптерите  стават за пустинята и лятото да се пътува до морето с тях, а цената им е над половин милиард (хеликоптерите "Кугър" бяха закупени по програма за модернизация на армията от правителството на НДСВ, когато военен министър бе Николай Свинаров, кабинетът "Станишев" имаше ангажимент за доизплащането на сделката - бел.ред.).

До този момент във военновъздушните сили е подадена информация за бедстващи хора в селата Стойково, Родопи и Бисер. В спаителната операция ще се включи и транспортният хеликоптер МИ 17, който военните използват често за спасителни операции при бедствия.

Все още не е ясно колко време ще отнеме спасителната операция по въздух, защото заради лошото време само пътят на хеликоптерите от Пловдив до Харманли отнема 40  минути.

Евакуация

Областният управител на Хасково Ирена Узунова съобщи, че има отнесена кола с двама души в нея. По-късно и двамата са били евакуирани, след като са престояли 6 часа на капака на автомобила.

Повече от 50 души са били евакуирани от село Бисер малко преди 12 часа, съобщи пресцентърът на МВР.

В спасителната акция са се включили, освен проблемните хеликоптери, и БТР-и и лодки, чиито действия се координират съвместно от МВР и военното министерство. Към бедствието са се отправили и водолази.

"Осигуряват се и съответните общински помещения, в които хората да бъдат настанени, помещенията да бъдат отоплени, да им се предоставят дрехи, при необходимост", каза Цветан Цветанов.

"В момента всички останали съседни области – Бургас, Кърджали, Пловдив, Стара Загора са в готовност с тежкопроходима техника за допълнително включване в спасителни дейности, ако се наложи", допълни вътрешният министър.

Откъснати от света са и селата Джинево, Любеново и Родопи, които са по поречието на река Хасковска. Наводнено е и село Лешниково, където възрастен мъж е починал от инфаркт.

В Свиленград също е обявено бедствено положение. Река Марица е заляла част от крайбрежието на града.

Заради бедствената обстановка в няколко области, премиерът е наредил на Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Нона Караджова да му докладват на всеки 30 минути за моментната обстановка в страната.







Тагове:   наводнение,   язовир,   Бисер,   НИМХ,   време,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995990
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031