Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 13:42 - ЕК: Полицията трябва да събира доказателства по-професионално
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 540 Коментари: 0 Гласове:
0



"Все още е необходимо да се постигне по-нататъшно подобряване на следствената практика под формата на техники за разследване и събирането на доказателства с повече професионализъм при полицейските акции, по-кратки срокове на разследване и чрез постановяването на окончателни присъди".

Това е един от изводите на междинния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка за България в частта му за борбата с организираната престъпност.
Текстът беше представен днес и тонът му е по-скоро негативен. Както и в документа от юли, от Европейската комисия отново споменават практиката полицията да получава дарения. " Въпреки че възможността за дарения в полза на полицията беше ограничена, като се приемат само дарения от публични органи и държавни предприятия и тези дарения се вписват в регистър,  тази практика все още поражда въпроси", става ясно от текста.

Повече усилия, така че реформата да води до резултат

"България докладва за изготвянето на съвместни методологични насоки за полицията, прокуратурата и други административни органи във връзка с установяването и замразяването на активи, придобити от
престъпна дейност.  Ще бъдат необходими по-нататъшни усилия за подобряване на професионалната практика, така че реформата да води до резултат под формата на по-голям брой повдигнати обвинения, които отговарят на високи професионални стандарти, както и повече окончателни съдебни решения по дела за организирана престъпност", пише още в доклада.

От ЕК препоръчват за засилване на борбата срещу организираната престъпност и корупцията
България да приеме по-репресивно законодателство за отнемане на имущество, както и да подобри практиката и резултатите при отнемането на имущество от престъпна дейност.

Отново критики за конфискацията на незаконно придобито имущество

В доклада ЕК отчита, че през 2011 г. Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност  (КУИППД), е извоювала окончателни съдебни решения, потвърждаващи отнемането на имущество на стойност близо 5 млн. лева. "Това е съществено увеличение в сравнение с предишните години, а по някои конкретни дела бе установено и по-тясно сътрудничество с прокуратурата".

Но според ЕК това сътрудничество все още не се осъществява систематично.  

От Комисията отбелязват, че нейната препоръка комисията за отнемане на имущество да може да проверява и политици и висши служители е била пренебрегната в новия законопроект за конфискация.

"В проекта разследванията на КУИППД са свързани с досъдебни наказателни производства на прокуратурата, което дава възможност за по-ранен старт на работата на КУИППД в сравнение с настоящото положение, но пък изключва възможността КУИППД да започва проверки служебно въз основа на административни нарушения".  

Според ЕК възникват въпроси и във връзка с оперативната независимост на КУИППД и се очаква обсъжданията в парламента да бъдат възможност за укрепване на разпоредбите в законопроекта "така, че да се установи режим на отнемане на собственост, който е с широко приложно поле, обхваща достатъчно дълъг период, за да гарантира ефективност, и е подкрепен от силни институции".  
бъдеще на решенията за отнето имущество и по отношение на независимостта на КУИППД.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024833
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930