Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 13:46 - ЕК: Срещу корупцията трябват мерки, доказани на практика
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 427 Коментари: 0 Гласове:
0



Мрежа от специализирани прокурори, дейни стратегии за разследване и резултати в налагането на санкции за конфликт на интереси. Това са част от мерките, които трябва да предприеме България за по-ефективна борба срещу корупцията по високите етажи, стана ясно от мониторинговия доклад на Европейската комисия, представен днес в Брюксел.

Съдебната система трябва да се реформира из основи, "по-специално чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата", е отбелязано в доклада по механизма за сътрудничество и проверка във връзка със съдебната система. По отношение на корупцията Брюксел не настоява за основни промени, но държи на конкретни резултати.

Присъдите

Докладът на Еврокомисията отбелязва, че от последния доклад през юли 2011 г. са били произнесени една окончателна и две неокончателни присъди срещу трима членове на парламента в дела за корупция (бел.ред. - окончателната присъда е срещу Фидел Беев). Маркирана е и оправдателната присъда на втора инстанция срещу бивш министър (бел. ред. -
военния министър от кабинета на тройната коалиция Николай Цонев), както и неокончателни присъди срещу действащи и бивши кметове.

"В редица случаи на твърдения за измами със средства на ЕС прокуратурата не предприе действия, въпреки че разследването на свързани случаи въз основа на същите факти продължава в друга държава-членка. Във всички заведени през 2011 г. дела, свързани с измами със средства на ЕС, наказателната отговорност бе заменена с административни наказания... Все още се очаква прокуратурата да предприеме действия по редица случаи, свързани със сериозни нередности в управлението на средства на ЕС, за които OLAF предостави информация през 2010-2011 г.", отбелязва докладът.

При представянето на текста говорителят на Еврокомисията Марк Грей подчерта, че толерантността на Брюксел е нулева, когато става дума за злоупотреби с евросредства и по тази причина институцията ще продължи с внимание да следи развитието по тези и по подобни казуси.

Конфликт на интереси, икономически и финансови престъпления


Според Брюксел ефективността на създадената през юни 2011 г. Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще "зависи, наред с другото, от броя на приключените случаи, от капацитета ѝ да преследва конфликта на интереси инициативно и от способността ѝ да издава сериозни и добре мотивирани решения в случаи от висок обществен интерес".

Конкретни резултати трябва да бъдат доказани на практика след измененията в Етичния кодекс за поведение на МВР, който цели да предотвратява случаи на корупция с участие на негови служители. Необходимо е да се оцени и доколко мрежи от специализирани прокурори за икономически и финансови престъпления и допълнителни инструкции за разследването на такива случаи ще допринасят за по-засилени действия. В летния си доклад Брюксел ще оценява и прилагането на практика на законодателните изменения за контрол на обществените поръчки.

Еврокомисията отбелязва, че няма конкретно развитие "на системата за контрол на декларациите за имущество на висши държавни служители с цел установяване и преследване на случаи на необяснимо забогатяване". "За по-успешното предотвратяване на корупцията Комисията препоръча на България да постигне конкретни резултати в широкомащабен антикорупционен проект", пише още в доклада.

Твърденията за изборни измами


За първи път в мониторингов доклад на Еврокомисията има коментар за проведените избори в България. В текста се отбелязва, че прокуратурата разследва твърдения за изборни измами.

"От основно значение за общественото доверие в способността на властите да се борят с организираната престъпност и корупцията е предприемането на възпиращи санкции в случай на купуване на гласове, както и пълната прозрачност на финансирането на политическите партии", казва Европейската комисия.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033575
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930