Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 13:44 - ЕК: Съдебната система трябва да се реформира изоснови
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 692 Коментари: 0 Гласове:
0



Съдебната система трябва да се реформира изоснови, "по-специално чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата". "Дебатът за условията и процедурите за избор на ВСС трябва бързо да се конкретизира, ако се цели реформите да бъдат осъществени преди края на мандата на сегашния съвет през есента на 2012 г."

Това са част от изводите от междинния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка за България. Текстовете дават техническа оценка за напредъка на страната в правосъдието и вътрешния ред през последните шест месеца.

Вчера според черновата на мониторинговия доклад България е изправена пред поредната негативна оценка, защото "липсва задълбочен анализ на слабите места в правната система в България, както и в разследващите практики, свързани с борбата срещу престъпността и корупцията".

ВСС да излъчва заседания в интернет

От Еврокомисията констатират, че все още не са налице промените, които се очакваха от прилагането
на изменения Закон за съдебната власт,  "целящ прилагането на прозрачни и обективни процедури за назначаване,  повишаване в длъжност и атестиране в съдебната система,  както и отдаване на приоритет на съблюдаването на етичните норми".

Според доклада е необходимо да се реформира процесът за избор на ВСС, за да се постигне "по-голяма прозрачност и съблюдаване на етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система".  

Според ЕК назначаването и повишаването в длъжност на компетентни магистрати, съблюдаващи етичните норми, е важна част от съдебната реформа. "От миналото лято насам редица назначения на висши магистрати, осъществени от Висшия съдебен съвет и парламента, повдигнаха множество въпроси по отношение на тяхната обективност, прозрачност и състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите.  Бяха изразени опасения и по отношение на процедурите за атестиране", пише още в доклада. 

От комисията предлагат в бъдеще при атестирането и повишаването в длъжност"да се демонстрира способността на системата да отразява правилно разликите в професионалните постижения и да отчита в пълна степен спазването на етичните норми."

Според доклада взетите до този момент решения и постановените наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, все още не са довели до убедителните резултати,  необходими за постигането на действителен възпиращ ефект, става ясно още от доклада.

Евродокладът предлага за основа на реформите във ВСС да послужат обсъжданията със съответните заинтересувани страни, предприети неотдавна от правосъдния министър. "Междувременно могат да се
предприемат конкретни стъпки за подобряване на отчетността на Висшия съдебен съвет,  като "например по-ранно публикуване на дневния ред на заседанията, систематично отваряне на заседанията на комисиите за обществеността или за наблюдатели от гражданското общество,  както и
предаване на живо в интернет на заседанията на ВСС." 

Законът за конфискация да опира на силни институции

Комисията отчита, че България е отговорила на препоръките от последния доклад през юли със започването на работа на специализиран съд и прокуратура за дела,свързани с организираната престъпност. Освен това от ЕК констатират, че комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е постигнала значителни резултати, "а новосъздадената комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси взе първите си решения".

Докладът отчита, че са предприети мерки за "подобряване на съдебната практика, организацията на прокуратурата и сътрудничеството между съдебната власт,  полицията и другите административни органи", но през следващите месеци се очакват още реформи в съдебната система.

"Развитието на ситуацията в България през последните месеци сочи необходимостта от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на комисията в редица области. "Обсъжданият понастоящем в парламента закон за отнемане на имущество трябва да има възможно най-широко приложно поле и    арсенал от мерки и да се опира на силни институции, за да има действителен възпиращ ефект за организираната престъпност и корупцията по високите етажи", пише още в доклада.

Според текста все още не е предприет подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика във важни дела, свързани с организирана престъпност и корупция.

За главния прокурор и председателя на ВКС

В доклада от юли за първи път имаше критики лично към главния прокурор Борис Велчев и към председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. В документа от днес е отбелязано, че след последните препоръки "главният прокурор обяви някои инициативи, например организационни мерки,  методологични насоки и софтуерни инструменти, насочени към насърчаване на по-нататъшната специализация в прокуратурата".

От ЕК отчитат, че вече съществуват планове за разширяване на мандата на специализираните екипи за борба с измама със средства на ЕС, така че да бъдат обхванати и престъпления против държавния бюджет като данъчните измами, както и за сформиране на съвместни екипи за случаи на корупция по високите етажи.

"Освен това главният прокурор създаде служба за криминологични изследвания и се очаква да бъде предоставен достъп до регистъра за специални разузнавателни средства на всички прокуратури", пише още в доклада. Все още от комисията очакват "създаването на единна информационна система между прокуратурата, полицията и другите административни органи".

"След последния доклад на Комисията бяха предприети или подготвени редица действия, целящи да отговорят на опасенията на Комисията във връзка със съдебната и следствената практика. Сред тези действия са доклад на Върховния касационен съд за слабостите в съдебната дейност, работа на прокуратурата по изработването на насоки за анализ на оправдателните решения, както и междуинституционални споразумения между полицията и административните органи за контрол".

От Комисията отчитат, че са въведени изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, целящи намаляване на броя на делата, върнати от касационна инстанция, и е създаден отдел, натоварен с установяването на непоследователна съдебна практика и подпомагането на Върховния касационен съд при тълкуване на закона.

"Тези инициативи следва да бъдат допълнени от по-всеобхватен и систематичен анализ на слабостите в разследването, наказателното преследване и съдебното производство по дела от голям обществен интерес. Привличането на външен и независим експертен опит ще позволи предприетите мерки да черпят от най-добрите практики, а напредъкът да бъде измерван с обективни показатели", препоръчват от Европейската комисия.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034750
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930