Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 13:15 - Междинният доклад на ЕК за България: Корупция, престъпност, измами с еврофондове
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1893 Коментари: 1 Гласове:
1



Санкциите срещу корупцията на високо ниво, срещу измамите с еврофондове и срещу организираната престъпност не са достатъчни, отчита междинният мониторингов доклад за България, представен от Европейската комисия в сряда. В документа има и серия негативни констатации за реформата в съдебната система и назначенията там, както и за контрола на доходите и имотите на висшата администрация.

Според ЕК е необходимо да бъде предприет подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика по важни дела, а повишаването в длъжност и атестирането в съдебната система следва да бъде напълно прозрачно и обективно.

ЕС очаква от България фундаментална реформа в съдебната система и промени в начина на избиране на Висшия съдебен съвет, за който в доклада е отбелязано, че доверието към него в последните месеци е било поставено под въпрос.

Постановяваните решения и наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, трябва да демонстрират убедителните резултати, необходими за постигането на действителен възпиращ ефект, пише в доклада.
 
През следващите месеци са необходими допълнителни усилия за постигането на убедителни резултати и като принос за цялостната оценка на напредъка, постигнат от България по механизма от датата на присъединяването на страната към ЕС. Комисията ще представи тази оценка през лятото.

Необходимо е по-силно законодателство за конфискация на незаконно придобито имущество. B новия проектозакон не са били взети предвид препоръките на Брюксел специализираната комисия да може да удостоверява и произхода на доходи и имоти на политици и високопоставени държавни служители, подчертава още Еврокомисията. Според нея няма развитие и по проблема с контрола на имотните декларации и установяването и преследването на необяснимо богатство.

Даренията за МВР все още поставят въпроси за отчетността и финансовата прозрачност, както и рискове за заобикаляне на правилата за обществени поръчки, пише още в доклада.

За пореден път – след местните избори през 2007 година и тези за национален и Европейски парламент през 2009 г., е засегнат въпросът за евентуални изборни измами. За трети път се повтарят и препоръките за възпиращи санкции за търговия с гласове и за прозрачност на партийното финансиране.
 
В рамките на механизма за България бяха зададени следните показатели, сред които приемане на изменения в конституцията, които да премахнат всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система; гарантиране на по-прозрачен и ефикасен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов Закон за съдебната власт и на нов Граждански процесуален кодекс; докладване за въздействието на тези нови закони и на Наказателно-процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс, преди всичко по отношение на досъдебната фаза; продължаване на реформата на съдебната власт
с цел повишаване на професионализма, отчетността и ефикасността; оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година.
 
Сред показателите е предприемането на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи и докладване за тях; докладване за вътрешни проверки на публичните институции и за огласяване на имуществото на високопоставени длъжностни лица.
 
Комисията наблюдава също вземането на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление, както и прилагането на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, прането на пари, както и върху
систематичното конфискуване на имуществото на престъпниците.
 
Комисията следи също за докладване за нови и текущи разследвания, повдигнати обвинения и постановени присъди в тези области.



Тагове:   ЕК,   междинен доклад,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - От това по-ясно, здраве му кажи !
08.02.2012 15:31
Съдебната система и реформирането й все още са далече, далече от европейското правораздаване !
Всичко друго е свързано с нея !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996996
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031