Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 18:39 - 2000 язовира без надзор
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 409 Коментари: 0 Гласове:
0



Язовирите без надзор в България са около 2000, каза на пресконференция Георги Георгиев от Българската асоциация по мелиорации. Най-страшното предстои, ако се повишат рязко температурите и падне още сняг. Тогава водата няма да може да се поеме от уплътнените от студа почви и от канализационните мрежи, прогнозира проф. Христо Етрополски от асоциацията, пише dnes.bg.

Според специалистите опасностите се крият не само в скъсването на язовирни стени, но и в лошото състояние на дигите по Дунав, където се очаква голяма вълна от Европа и топенето на ледохода, както и в рисковите отводнителни системи в градовете.
"Неработещите дренажни системи на хвостохранилищата са по-страшни от проблема с язовирите", каза проф. Етрополски.
По думите му потенциално опасни са и реките, които ще потекат около обектите на бившия уранодобив.

Експертите смятат, че е необходимо още днес да започне преглед на малките язовири, речните корита, състоянието на дигите и канализационните мрежи и да се вземат мерки за възстановяването и почистването им. В средносрочен план малките язовири трябва да бъдат картотекирани и паспортизирани, а управлението им да се централизира, заяви Маргарита Стефанова от асоциацията.

Като най-удачно според хидроинженерите е управлението на всички язовири, независимо от големината им, да се съсредоточи в държавна агенция, която да носи отговорността. Според тях това би било по-добре и за бюджета.

Тази седмица беше решено държавата да има пълен контрол на всички язовири и микроязовири. С тази задача беше натоварен министърът на икономиката Трайчо Трайков чрез ДП "Язовири и каскади" към НЕК.
Премиерът Бойко Борисов обаче каза, че ще има агенция, която да се грижи за язовирите.

Синоптиците: При рязко затопляне - отново наводнения
Снегът, който сега се е натрупал в Рило-Родопския масив, е възможно в края на февруари или в началото на март при някое по-сериозно нахлуване на топли въздушни маси, да се стопи и да предизвика наводнение, подобно на това в долната част на река Марица и в Харманли. Това коментира за БТА доц. Добри Димитров - заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Тогава ще бъдат застрашени от наводнения районите на Хасково, Харманли, Гълъбово, Свиленград, Кърджали или в по-ниските части на южните и югоизточните части на страната.

Попитан какви мерки трябва да се предприемат, доц. Димитров каза, че трябва да се следи доколко са пълни язовирите. Тези от тях, които са в по-лошо състояние, не трябва да се държат пълни, въпреки че в тях може да има риба. Има язовири, на които не им работят обезопасителните съоръжения и съществува риск да прелеят, смята хидрологът. През ноември 2011 г. имаше опасения от засушаване, тъй като много от язовирите бяха на "много ниска кота", но сега ситуацията се промени и ще има достатъчно вода в тях през пролетта и лятото, отбеляза ученият.

Всички наши реки ще са пълноводни през пролетта заради падналия сняг в цялата страна, каза още доц. Димитров. Той поясни, че обикновено в Северна България при топенето на снега пълноводието на реките е по-продължително, а в Южна България заради средиземноморските циклони, нахлуванията на топли въздушни маси, придружени с дъжд, са много по-чести.

Попитан дали има опасност реките, които преминават през София да предизвикат наводнения, ако са по-пълноводни, заместник-директорът на НИМХ-БАН заяви, че има такава опасност за реките Лесновска, Банкенска и Владайска. Ако има по-сериозно затопляне в столицата и ако задуха фьон, и стопи набързо снега, районът на Сточна гара веднага ще се наводни, както и някои по-ниски части, смята хидрологът.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998003
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031