Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2012 11:40 - 6 областни града кандидатстват за 111 млн. лв. по JESSICA
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 513 Коментари: 0 Гласове:
0



Шест областни града могат да кандидатстват за благоустрояване по Европейската инициатива за инвестиции в градските райони JESSICA. Одобрените градове са Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Плевен. Това стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на програмата, в който участва и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Портфейлът на инициативата JESSICA е 111 млн. лева, от които близо 37 млн. се осигуряват от Оперативна програма Регионално развитие, а останалите 74 млн. - отSG Eкспресбанк. Банката, финансовата компания Елана и Болкан Адвайзърс са основните акционери в Регионалния фонд за градско развитие (РФГР), който е българският партньор наЕвропейската инвестиционна банка (ЕИБ). Съгласно изискванията на програмата, 50% от инвестициите трябва да се усвоят до края на 2013 г., 80 на сто - до края на 2014-а, а до 30 юни 2015 г. – остатъкът до 100 процента.

Днешната инициатива е много важна, защото Пловдив, като един от най-големите градове в България, е бенефициент по тази програма, заяви министър Лиляна Павлова.В инициативата пряко участие има бизнесът и гражданското общество, които са решаващи при определянето на това какво да се финансира. JESSICA е дългосрочно нисколихвено кредитиране на социално значими проекти с голямо обществено значение, които генерират приходи и имат възвращаемост. Средствата не са разпределени паритетно между одобрените 6 града, за тях ще се кандидатства на конкурентен принцип, обясни регионалният министър.

За финансиране могат да кандидатстват с проекти общински администрации, частни фирми и публично-частни сдружения, стига те да имат широка обществена подкрепа и да са част от общия устройствен план на града. Според Лиляна Павлова, по JESSICA ще се отпускат средства за изграждане на тържища, спортни съоръжения, паркинги, атракциони, зоологически градини и всичко, което променя градската среда.

 

Максималният кредит, който SG Експресбанк ще отпуска за одобрен проект, е 18 милиона лева, каза изпълнителният директор на РФГР Мартин Заимов. Самоучастието на кандидатите е не по-малко от 15% от общата стойност на проекта. Срокът за възстановяване на финансовата помощ по JESSICA е до 20 години. Най-вероятно лихвата по кредитите ще е 3 процента.

Министър Павлова посочи, че ако има готови проекти, те вече могат да се представят вРФГР за разглеждане. Управляващият директор на РФГР Йордан Йорданов обаче каза, че тепърва предстои да бъдат изработени вътрешните правила, които съдържат методиката за оценка и класиране на различните проекти.

Кметът на Пловдив Иван Тотев смята да представи пред финансиращия орган проект за цялостно облагородяване на зона за спорт и отдих, в който ще бъде изграден втори гребен канал, а зоологическата градина ще бъде напълно реконструирана и модернизирана.

Бизнесменът Димитър Язов, който е председател на Бизнес експертен съвет смята, че е удачно да се реализира проектът “Красива Марица”. Той бе подготвен преди няколко години и предвижда река Марица да стане плавателна в рамките на Пловдив с плаващи атракционни корабчета, а покрай двата бряга да бъдат изградени зони за отдих и развлечение. Възможно е да бъдат финансирани проекти за архитектурния резерват Старинен Пловдив, социализиране на хълмовете, облагородяване на районите около Централна и Сточна гара, убедени са пловдивските предприемачи.


Пълният текст можете да прочетете ТУК



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040315
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930