Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2012 16:48 - Честването на 100 годишнината на Балканската война скара министрите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 994 Коментари: 0 Гласове:
2



Осигуряването на средства за честването на 100 годишнината от Балканската война доведе до конфликт между министрите. Финансовото министерство отклони искането на вътрешния и военния министър да им бъдат осигурени извънбюджетни средства за подготовка на годишнината, но в крайна сметка по заръка на премиера Бойко Борисов се стига до решение тя да започне пък след това да се мисли откъде да бъдат намерени пари. Това става ясно от стенограмата на заседанието на правителството тази седмица, която бе публикувана в петък.

Вътрешното и военното министерство редовно получават допълнителни средства извън бюджетите си, като рядко се стига до дискусии. Този път обаче заместник-финансовият министър Владислав Горанов твърдо настоява за ограничаване на двамата министри.

Така се спира временно възможността да се повтори безсмисленото и безконтролно разхищаване на средства, с което ще се запомни честването на 100 годишнината от Независимостта, организирано от правителството на Сергей Станишев. Тогава отделни медии получиха стотици хиляди лева по програмата за честването.

Освен че в прав текст казва, че "средства няма", заместник-финансовият министър Владислав Горанов мотивира отказа си и с абсурдния начин, по който е формулирано искането на Цветан Цветанов и Аню Ангелов.

"Вижте какъв акт предлагате на правителството. Възлага на Министерство на вътрешните работи, на Министерство на отбраната да изготвят и предложат на Министерски съвет Постановление на Министерски съвет за предоставяне на допълнителни бюджетни кредити по бюджетите на МО, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерски съвет и общините за изпълнение на мероприятията по плана за националните чествания на сто години от Балканските войни. Значи Министерски съвет възлага на себе си", посочи Горанов.

Аню Ангелов разяснява, че идеята била просто да бъде създаден инициативен комитет, който да подготви честванията и да направи разчети колко средства ще са необходими.

"Дали имаме или няма, дали те могат да бъдат за сметка на бюджетите на отделните министерства – това е друг въпрос", посочва Ангелов.

В защита на необходимостта от честването се включва заместник-вътрешният министър Веселин Вучков който обяснява важността на почитането на историята.

В крайна сметка премиерът Борисов решава, когато стане ясно какви пари ще трябват, да се прецени от кое министерство да бъдат взети.

"Така че бъдете скромни, когато на инициативните комитети обяснявате какво и как ще честваме. В никой от нас няма съмнение, че 1912 г., 1913 г. е изключително светла дата и не бива изказването на господин Горанов да се бърка с волята и желанието на държавата да отбележи тези светли дати и събития", посочва Борисов.

Въпросът около честването обаче се обърква, след като Аню Ангелв обяснява, че исканите средства, "поне ние така сме планирали тази част, която предвиждаме, не са за мероприятия, за организация, за плащане". Ангелов посочва, че от няколко години по Закона за военните паметници общините се разпореждат с тяхното състояние и поддръжка, а от три години на общините не са отпускани средства за поддръжка на военните паметници.

По този повод премиерът заключава, че "ще се наложи там да се потърсят средства".

"Те не са в бюджета на Министерство на отбраната, те не са в бюджета и на Министерство на вътрешните работи. Те трябва да бъдат в бюджетите на общините. Затова аз приемам това предложение, което каза господин Горанов, да отпадне сега точка 3. Като станем готови с инициативния комитет, тогава да говорим за това. Че е важно – важно е, че е светла дата – светла е. Обаче за колко пари спорим – може да са и пет хиляди лева. Пет хиляди лева все ще намерим. Може да се петдесет хиляди, може да са пет милиона", казва премиерът.

От думите му обаче не става ясно дали идеята е отговорността за намирането на необходимите средства да се прехвърли на общините.





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995736
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031