Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2012 07:46 - Националистката партия в Холандия направи сайт за оплаквания срещу българи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 661 Коментари: 0 Гласове:
1



Министерството на външните работи не може да приеме, че една от държавите-основателки на ЕС толерира насаждането на омраза, дискриминация и ксенофобия. Това противоречи на Хартата на основните права на ЕС. Така говорителят на МВнР Весела Чернева коментира за БТА инициатива на Партия на свободата на Герт Вилдерс, която представи специален сайт, на който холандските граждани да изпращат своите оплаквания от източноевропейците.

Съобщението за новия проект и препратката към него се намира на официалната страница на партията.

Сайтът, чието име буквално означава "Оплаквания от централно- и източноевропейци" е украсен с лозунги като:"Имате ли проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Загубили ли сте си работата заради поляк, българин, румънец? Ние искаме да знаем". На него се виждат и заглавия на вестници, гласящи, че източноевропейците извършват все повече престъпления.

Според представител на Партия на свободата сайтът има за цел да покаже проблемите, които централно- и източноевропейците създават, свързани с престъпност, алкохолизъм, употреба на наркотици, проституция. Хората в Холандия просто спряха да съобщават за тези проблеми, защото властта нищо не предприема след сигналите им - кажете на нас и ние ще докладваме в Министерството на социалнитегрижи и труда, се призовава още на сайта.

Това показва проблем в самата Холандия, но е и заплаха за целия Европейски съюз и за неговите ценности, посочи Чернева. Призоваваме правителството на Холандия да се разграничи от тази инициатива на Партията на свободата и да предприеме съответните мерки, добави тя.

image



Позицията на България по темата е представена днес от заместник-министъра на външните работи Константин Димитров пред посланика на Нидерландия, уточни Чернева. Българската държава обмисля вариант да сезира европейския омбудсман, евентуално Европейската комисия, също така, ако се налага, този въпрос да бъде обсъден на Европейски съвет.

Днес румънският вестник "Евениментул зилей" съобщи, че румънското министерство на външните работи обвинява холандската крайнодясна Партия на свободата на Герт Вилдерс в дискриминация заради сайт, насочен срещу източноевропейците.

Правителството в Хага упорито блокира България и Румъния за членството им в Шенген. Холандия обяви, че иска да види поне два положителни доклада на Европейската комисия за усилията на двете държави в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, преди да вдигне ветото си за тяхното присъединяване към безвизовата зона.
ДНЕВНИК



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045419
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930