Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2012 11:31 - Трайчо преброи 600 опасни язовира в цялата страна
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове:
0



Опасните язовири в България са 600, съобщи в предаването "Седмицата" на радио "Дарик" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. До 20 февруари ще приключи проверката на всички тях и ще се прецени кои да бъдат изпуснати частично или напълно и къде да се коригират съоръженията. 

След бедствието в село Бисер в понеделник, при което заради скъсана стена на язовир "Иваново" загинаха десет души, правителството реши да прехвърли управлението на всички язовири в страната на икономическото министерство. 

Трайков поясни, че решението на кабинета не означава, че държавното дружество "Язовири и каскади" ще стане собственик на всички язовири в страната, а само ще ги контролира. Когато се установи нередност или опасност, "Язовири и каскади" ще дават предписание на областния управител и на кмета на съответната община какво да предприемат  и срок, в който да стане това.

От думите на министъра се разбра, че ведомството няма да се интересува кой е собственикът на съответния язовир, както е в случая с "Иваново", а предписанията ще са задължителни за изпълнение от областния управител и кмета.  "Кретенско е сега да се казва, че няма пари. Когато става дума за живота на хората, истинските лидери - кметовете, трябва да свършат работа - на кредит, с приходи, с облигационен заем, с лотария, работата трябва да се свърши", каза Трайков. 

По-късно в същото предаване министърът на земеделието Мирослав Найденов поясни, че контролът върху язовирите ще е на "Язовири и каскади" към министерството на енергетиката, оператор ще е "Напоителни системи" към агроведомството, а собствеността ще остане на общините.


Инспектират язовирите "Кричим" и "Въча"

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще инспектира състоянието на язовирите "Кричим" и "Въча". На място Трайков ще се запознае и с работата на ВЕЦ "Орфей".

Това е първата от поредица проверки във връзка с преминаването на контрола върху язовирите към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Язовирите "Кричим" и "Въча" са част от язовирния район "Въча" и се стопанисват от предприятието на НЕК "Язовири и каскади" АД.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034253
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930