Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2012 09:28 - Историята на Уитни Хюстън
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1271 Коментари: 0 Гласове:
1



Уитни Елизабет Хюстън е родена на 9 август 1963 в Нюарк, Ню Джърси. Тя е дъщеря на Сиси Хюстън, успешна ритъм енд блус беквокалистка, и братовчедка на звездата Дион Уоруик. Уитни започва да пее в църковен хор в родния си град, а на 11 вече изпълнява соловите партии. Пее и като беквокалистка с Чака Кан, Лу Роулс и с майка си. Кръстница на Уитни е Арета Франклин, което още повече я свързва с музиката.

Кариерата на звезда на Уитни започва като модел. Тя прави фотосесии за различни списания и се появява в епизоди на сериала "Give Me A Break". След това се отдава на музиката и набързо става златното момиче на музикалната индустрия.

От средата на 80-те до втората половина на 90-те години Уитни е една от певиците, чиито албуми се продават най-много в света. През годините тя успя да продаде над 170 милиона копия от дисковете и синглите си.

Според Книгата на рекордите на Гинес Уитни е най-награждаваната певица на всички времена. Списъкът й с награди е много дълъг - 6 Грами, 2 Еми, 30 награди на сп. "Билборд", 22 Американски музикални награди и др. Общо отличията й са 415.

Във връзка с наградите Уитни чупи няколко рекорда. Тя има най-много Американски музикални награди, присъдени на самостоятелен изпълнител. С покойния Майкъл Джексън споделя рекорда за най-много Американски музикални награди, присъдени за една година /8 награди за 1994 г./. Певицата държи рекорда и за най-много Световни музикални награди, спечелени за една година /6 за 1994 г./. През 2003 г. Уитни се нарежда на трето място в списъка на канала VH1 за 50-те най-велики жени в ерата на видеоклиповете. Изпреварват я само Мадона и Джанет Джексън.

По отношение на наградите Грами Уитни е номинирана общо 36 пъти. Първата награда печели през 1986 г. за най-добър женски вокал за "Saving All My Love for You". Наградата за албум на годината тя печели за "The Bodyguard Soundtrack" през 1994 г. Тогава печели и наградата за запис на годината за "I Will Always Love You" отново от саундтрака на "Бодигард". Тази песен и носи и още една награда Грами отново за най-добър женски вокал. Петата награда Грами за най-добър женски вокал е за песента й "I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)". Последната награда Грами Уитни печели за най-добър ритъм енд блус вокал за "It"s Not Right But It"s Okay", един от последните й хитове.

Уитни Хюстън е единственият изпълнител, който има седем последователни номер едно хита в класацията Горещите 100 на Билборд. Това са парчетата "Saving All My Love for You", "How Will I Know", "Greatest Love of All", "I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)", "Didn"t We Almost Have It All", "So Emotional" и "Where Do Broken Hearts Go".

image

Хюстън е и вторият изпълнител в света след Елтън Джон и единствената изпълнителка с два албума, качили се до номер едно в класацията Горещите 200 на Билборд. Дебютният албум на певицата от "Whitney Houston" от 1985 г. става най-бързо продаващия се първи албум на изпълнителка на всички времена към този момент. Сп. "Ролинг стоун" го определя за един от 500-те албума на всички времена

Вторият албум на певицата "Whitney" от 1987 г. е първият албум на изпълнителка, който дебютира директно на първо място в класацията Горещите 200 на Билборд. Гласът на Уитни Хюстън се откроява със силата и диапазона си. Специалистите го определят като мецосопран.

Уитни влияе на цяло едно поколение певици, като Марая Кери и Кристина Агилера. Селин Дион, Тони Бракстън, Джесика Симпсън, Нели Фуртадо, Бритни Спиърс, Кели Кларксън, Сиара, Пинк, Дженифър Хъдсън, Дестинис чайлд, Лейди Гага също са признавали открито, че са били повлияни от Уитни Хюстън.

След успешна кариера в музиката, Уитни започва да се снима в киното, като дебютът й там е заедно с Кевин Костнър в затрогващата романтична комедия "Бодигард" от 1992 г. На добър успех се радва и друга лента с нейно участие - "Жената на проповедника" от 1996 г.

Но кариерата на Уитни не продължава бляскаво. Певицата започва да злоупотребява с наркотици и упойващи вещества. Албумите й вече не се продават така добре, тя вече не издава нови хитове. Самата Уитни признава, че е злоупотребявала с кокаин, марихуана и различни хапчета. Гласът й се променя и тя не може да достига височините от началото на кариерата си.

Уитни започва да се държи странно по време на концерти и на обществени места. Общуването с нея става трудно.

"Най-големият дявол е в мен самата. Аз съм си най-добрият приятел и най-добрият враг", казва тя през 2002 г. в интервю за телевизия Ей Би Си. Тогава до нея седи съпругът й Боби Браун. През годините той е арестуван няколко пъти, включително и за неизплащане на издръжката на дете.

Самата Уитни признава в интервю за сп. "Ролинг стоун" през 1993 г., че двамата с Боби си приличат, първо защото идват от едно и също място и освен това защото самата тя не е ангел, а също може да стигне до падение и да се омърси.

През 2010 г. пред Опра Уинфри Уитни разказва, че през годините на успехи тя вече е взимала дрога и в периода на "Жената на проповедника" дрогата е станала ежедневие за нея. Тогава Хюстън обвинява за това падение брака си с Боби Браун, който приключва с развод през 2007 г. Още през 1993 г. Хюстън подава срещу него жалба за домашно насилие.

Хюстън е приета два пъти в център за рехабилитация, преди да обяви в интервюто за Опра Уинфри, че е чиста от наркотиците.

През 2009 г. Уитни прави дори успешно завръщане на сцената с албума си "I Look To You". Той дебютира на върха на класациите и става платинен.

Но последва поредното падение. На Световното турне, на което тя трябваше да представи албума си, се видя, че Уитни има проблеми с гласа. Феновете й напускаха разочаровани някои от концертите. Самата певица отмени други спектакли, което отново засили слуховете, че тя злоупотребява с дрога, въпреки че поп звездата категорично отричаше тези слухове и твърдеше, че е болна. (БТА)




Тагове:   Уитни Хюстън,   In memoriam,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044371
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930