Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2012 10:14 - Университетите тръгнаха на лов за студенти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 597 Коментари: 0 Гласове:
2



С примамливи  условия за прием университетите започнаха надпревара за привличане на повече кандидат-студенти в кампанията за 2012 година, пише МОНИТОР

Пловдивският университет вече записва слушатели, които могат да се явят директно на изпит, ако са посетили всички лекции, а оценката от матурата вече важи за 91 на сто от специалностите в Софийския университет. УНСС обяви възможността да се явиш 6 пъти на приемен изпит, а друга новост е, че с четворка от олимпиадата по математика зрелостниците могат да запишат висше в Техническия университет-София.

Заради демографския срив  и изгодните оферти на западните вузове кандидат-студентите
се топят средно с около 5000 на година

67 000 ученици са подали заявления за матурата по литература през миналата година спрямо 78 000 през 2009-а, сочат статистическите данни. Затова университети масово предлагат все по-занижени и разнообразни условия за прием, с които да привлекат зрелостниците.

Така например от тази година  Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”
въведе категория „слушател” на лекции,

което се случва за първи път у нас. Така всеки гимназист или друг пълнолетен гражданин може да посещава лекциите на вуза още преди да е станал студент. Това ще помогне на ,,слушателите” да се ориентират какво на практика се учи в различните специалности, преди да изберат какво висше да запишат. Слушателите ще получават удостоверения за посетените лекции, в които ще се вписва броят на присъствените часове. Така, ако слушателят впоследствие избере да запише съответната специалност, те ще му бъдат приспаднати. В случай, че е посетил пълния хорариум по определения предмет още като ученик, когато реши да стане студент той директно се явява на изпит. Така на практика се пестят  няколко години от обучението в бакалавърска програма. Желаещите да учат в Алма матер ще могат да кандидатстват само с оценка от матура в 91 специалности от общо 100, които предлага вузът. Въпреки това обаче оценката от матурата си остава с по-малка тежест, защото носи от 0,5 до 2 точки по-малко спрямо оценката от приемния изпит. Демографската криза и слабите резултати на кандидатстващите принудиха Алма матер да обяви

две извънредни класирания още през миналата година, а балът за прием падна до 9.

УНСС пък изненада кандидат-студентите с провеждането на предварителни изпити всеки месец до редовната приемна сесия. Така мераклиите да учат в икономическия вуз имат възможността да си пробват късмета шест пъти по даден предмет. Когато дойде време за кандидатстване, те ще могат да изберат най-високата оценка, с която да участват в класирането. Кардинални промени в условията за кандидатстване въведе и Техническият университет. Вузът разнообрази критериите и позволи кандидатстването с оценка от матурата по български език.  Друга новост е, че всеки дванадесетокласник

изкарал четворка на олимпиада по математика


ще може да опита в Техническия университет. Досега шанс да  станат студенти  имаха само зрелостниците, изкарали отлични оценки на ученическите състезания. В Техническия университет се разкриват  и три нови специалности - "Инженерна логистика", "Инженерна физика" и "Мениджмънт на алтернативния туризъм".

Затегнат обаче остава приемът във Университетът по архитектура, строителство и геодезия, който е едно от малкото висши училища, в които оценка от матура все още не служи за вход. Резултатът от зрелостните изпити участва в бала, но с коефициент 3, докато оценките от изпитите се умножават по 4.


Предварителни дати Софийски университет
25 март    журн.; физика
1 април бълг. език и лит.
8 април    математика
22 април    история

УНСС
11 март    бълг. език и лит.
11 март    география
18 март    математика
18 март    история

Технически университет
7 април математика - София, Пловдив и Сливен.
21 април  математика - Видин, Враца, Плевен, Разград, Добрич, Казанлък, Кърджали, Смолян, Стара Загора и Дупница
12 май математика -Ловеч, Велико Търново, Монтана, Търговище, Силистра, Хасково, Ямбол, Кюстендил и Сандански.

  Рейтинг заличава куци специалности Рейтинговата система постепенно ще отсее излишните вузове и  специалности през следващите няколко години. Това прогнозира образователният министър Сергей Игнатов по време на представянето на доклада на Световната банка за развитието на научната дейност в страната ни. 80% от специалностите дават само академична подготовка на студентите и щом станат висшисти, те не могат да отговорят на  изискванията на бизнеса, отбеляза Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. В тази група влизат специалности като психология, социология, право и т.н. Сред новите критерии за изчисляване на рейтинга на вузовете ще бъде  професионалната реализация на студентите в различните направления, като най-добрите от тях ще получат по 25% допълнително финансиране. Според образователния министър този финансов стимул ще отличи кои са най-нужните специалности на пазара на труда и ще заличи ненужните. До няколко години се очаква допълнителното финансиране на базата на рейтинга на университетите да достигне 60-70% от бюджета им.

Висше без такси в 4 държави
С безплатно обучение чуждите вузове примамват родните кандидат-студенти. Без да плащат годишни такси, българите могат да запишат висше в университети в Дания, Швеция, Норвегия и Австрия. Британските университети пък предлагат изгодни студентски кредити, от които се възползват около 1000-1500 наши годишно. Така с всяка изминала година чуждите университети стават все по-сериозни конкуренти на родните висши училища и обират най-добрите кандидат-студенти.      Всяка година около 10 000 наши заминават да учат зад граница, като общият брой български студенти по света пък е 80 000.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032847
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930