Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2012 20:06 - Здравната комисия прие единодушно забраната за пушене на обществени места
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 757 Коментари: 0 Гласове:
1



Парламентарната здравна комисия прие единодушно промените в Закона за здравето, които регламентират пълната забрана за пушене на закрити обществени места и в близост до училищни дворове и детски площадки. Сред предвидените промени в закона са и забраната за продажба и реклама на енергийни напитки на деца под 18-годишна възраст.

На заседанието присъстваха 17 членове, които гласуваха "за" новите поправки. Това стана ден преди пристигането на еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали, който предстои да представи резултатите и бъдещите цели на кампанията "Екс-пушачите са неудържими". Инициативата е на Европейската комисия и цели да мотивира и помогне на повече хора да се откажат от вредния навик.

Борбата с тютюнопушенето на обществени места започна преди около 5 години, когато за първи път законодателят реши, че пушачите трябва да са отделени от непушачите.

Резултатът от дългите спорове беше, че на две съседни маси стояха противоположните надписи за пушачи и за непушачи. В последната година и половина повечето заведения обособиха отделни зали за двата типа клиенти и им дадоха избор къде да седнат.

Именно от собствениците на заведения идват и основните възражения ще въвеждането на пълната забрана от първи юни тази година, тъй като според тях инвестицията в обособяването на отделни зали остава неизплатена. По данни на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите над 50 млн. лв. са похарчени общо за вентилационни системи и стъклени прегради в заведенията.

Здравният министър Стефан Константинов коментира резултатите от гласуването "като един от редките случаи, когато нямаше партиен вот". Той контрира опасенията на бизнеса като гарантира, че "никакви работни места няма да се съкратят" и няма да бъдат затваряни заведения.

"Говорил съм с ресторантьори от държави, които са минали по този път. Първите няколко месеца има отлив, след това клиентите се завръщат и накрая са дори повече. Надявам се, следващата година всички ще кажат "браво, вижте какво хубаво решение беше взето", заяви Константинов.

Въпреки че поправките бяха приети, дебат се заформи около идеята за забрана на продажбата и рекламата на енергийни напитки. Оказа се, че България е единствената държава в Европейския съюз, която иска да ограничи консумацията на кофеинови напитки сред младите чрез пълна забрана. Според проучване на здравното министерство в останалите страни е наложено само изискване за ясно описание на състава и ефекта на напитката върху етикета.

Председателят на здравната комисия Десислава Атанасова изрази опасения, че подобно решение може да вкара България в наказателна процедура, тъй като е прецедент. "Притеснява ме да няма санкции за нас, защото ние сме първата държава в Европейския съюз, която въвежда подобен регламент", коментира тя.

Константинов заяви, че ако между първо и второ четене в парламента въпросните текстове на закона бъдат критикувани по-сериозно, министерството, в ролята си на вносител, може да "преразгледа" предложенията си и да ги промени.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995629
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031