Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2012 20:16 - Нова проверка на ВСС срещу шефа на съдиите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 536 Коментари: 0 Гласове:
0



Председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова се превърна в най-проверявания български магистрат, след като Висшият съдебен съвет инициира в четвъртък нова проверка на работата й заради атаките на вътрешния министър Цветан Цветанов. В края на заседанието на ВСС Пламен Стоилов (бивш следовател) предложи съветът да се самосезира по скандалите с двете дела, изнесени в публично от вицепремиера със силно изопачени факти, съобщи електронното издание МЕДИАПУЛ

Според Стоилов делата срещу наркотрафиканта Васил Маникатов и за изнасилването на две момичета през 1998 година, са придобили "значителен обществен отзвук", което налага проверка. Цветанов изнесе двата случая в разгара на скандала си със съдия Тодорова. По повод делото за Маникатов, той обяви, че Тодорова обслужва организираната престъпност, а за изнасилването направи публично четене на писма на граждани, които обвиняват съдията за умишлено забавяне на процеса.

Председателят на съдийския съюз от своя страна заведе дело за клевета срещу вътрешния министър. Изнесените от Цветанов твърдения вече бяха опровергани от публикувана справка от Софийския градски съд. Вицепремиерът бе критикуван и от министър-председателя Бойко Борисов, който го посочи като една от основните причини за критиките в доклада на Брюксел.

Преди по-малко от месец Висшият съдебен съвет наказа съдия Тодорова с 15% намаление на заплатата заради забавените от нея 57 дела. Тя бе най-тежко наказания магистрат след проверката в Наказателното отделение на Софийския градски съд, започнала след скандала "Софийски имоти". Приятелката на Цветан Цветанов и шеф на съда Владимира Янева, която стана повод за скандала, се отърва със "забележка" при забавени 43 дела и бе с най-лекото наказание.

Въпреки това ВСС реши да засили натиска срещу съдия Тодорова и прие мотивите на Пламен Стоилов, нареждайки двойна проверка на движението на двете споменати от Цветанов дела. При казуса със с изнасилването проверката ще бъде в досъдебна и съдебна фаза. Казусът е гледан от съдия Тодорова от 2004 до 2006 година, когато се оказва, че един от подсъдимите е полицай, а прокуратурата е изпуснала този факт в обвинителния акт. Поради това от 2007 г. делото е във Военноокръжния съд без да има някакво реално движение.

Проверката на делата ще бъде извършвана едновременно от съдебния инспекторат и комисията за проверка на делата с обществена значимост на ВСС. Целта е двете институции да си поделят "горещия картоф", както главният съдебен инспектор Ана Караиванова определи случаите. Инспекторатът и ВСС ще проверят още бускуващото пред Софийския апелативен съд дело срещу червения бизнесмен Марио Николов за измами с пари по САПАРД.

"Ще направим цялостна проверка на трите случая, независимо дали има изтекла давност за търсене на дисциплинарна отговорност на представители на съдебните органи", каза Караиванова.

ВСС така и не провери казуса "Софийски имоти", в който се набърка Владимира Янева. Съветът не провери и случая с изпратеното от нея писмо до МВР и ДАНС, с което тя съветва институциите как да манипулират статистиката за СРС-та чрез по-продължително държане на "слушалка" на заподозрените лица. Съветът не обсъди и писмото на адвокатите, които искаха списъка на съдиите, които всекидневно си говорят и подкрепят Цветан Цветанов.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035764
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930