Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2012 12:57 - Павлова: Няма да има масови проверки за остъклените балкони
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 778 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.02.2012 12:59


Не се предвиждат масови проверки по така наречените остъклени балкони, обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи ДНЕВНИК.

Павлова посочи, че това не е най-големият проблем като се говори за сигурност на сградите и освен това такива остъклявания са грижа на общините. "Така че искам да успокоя всички хора, че ние няма да правим масови проверки, масова атака на хората и да създаваме някакво напрежение в обществото, което виждам по една или друга причина по някакъв начин нагнетява, волно или неволно", обясни Павлова.

Тя обясни и че в зависимост от годината на остъкляване те се разглеждат различно от закона. Всички балкони, които са остъклени до 1987 година са в режима на "тълпимост" и няма да бъдат премахвани. За тези след 1987 до 2001 година, когато влиза в сила Законът за устройство на територията, е 
имало възможност общинските съвети със свое решение да позволяват остъкляване без разрешение за строеж. Те с декларация от двама съседи, че тогава е направено, или сега с потвърждение от общината, че то не е незаконно, също може да мине в режима на търпимост. След 2001 година съгласно Закона за всяко остъкляване е необходимо разрешение за строеж. 

Изграждането на пристройки обаче може да става само с разрешение за строеж и общините би трябвало да проверят дали са законни.

Министърът припомни, че до края на 2014 г. е удължен срокът за изработване на паспорти на сградите, с които на практика ще им бъде направен преглед - дали са устойчиви и има ли незаконни конструкции. На основата на тази паспортизация собствениците на сградата ще имат 
ангажимент съответно да премахнат или да оправят фасадата й.

Лиляна Павлова обясни във връзка с програмата за саниране на блокове, че тези сгради, които кандидатстват ще бъдат безплатно обследвани, за да се види дали са конструктивно устойчиви. И ако не са, ще трябва да бъдат премахнати всички допълнително пристроени балкони, навеси и
т.н.

Там, където вече е направено саниране, ние няма да караме хората в никакъв случай
нито да го плащат втори път, нито да го премахват, обясни министърът заварените случаи в блоковете.
Тя посочи, че се очаква с наличните пари по програмата да бъдат санирани сградите на около 5 хиляди домакинства.



ОЩЕ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА В ДНЕВНИК:

Европари за саниране ще има само за сгради без незаконно остъкление - 16 фев

Фонд "Козлодуй" отпуска 90 млн. лв. за саниране на обществени сгради и за улични лампи - 15 фев

Корпоративна банка ще отпуска заемите за саниране на жилища - 09 фев



 

Специалистите в спор за балконите

Бурни реакции в обществото предизвика идеята на общината при санирането на панелните блокове, незаконно остъклените балкони да бъдат бутнати и на тяхно място да се сложи нова дограма. Идеята е и климатиците да бъдат пренаредени, а фасадата да е с обща визия, пише ТРУД

“Труд” потърси за коментари по темата архитекти и общинари. Мненията на специалистите за терасите се разделиха. Но всички са единни, че санирането е важно и наложително, защото повечето от панелките са от 60-те години на миналия век.

“Остъкляването беше естествен етап от развитието на жилищата в панелните комплекси, тъй като квадратурите им са малки. Не е толкова фатално, стига балконът да е направен добре”, обясни един отдоайените на съвременната ни архитектура арх. Лозан Лозанов. Преостъкляването щяло да подобри визията на блоковете, но не си струвало усилията и средствата. “По-важно е да се подобри топлоефективността на жилищата”, смята арх. Лозанов.

Друг наш голям архитект - Христо Генчев, обяви, че санирането е шанс да се въведе ред. На места в града са създадени невъзможни архитектурни съчетания. Според него обаче организацията на промяната ще е трудна, защото хората са привързани към направеното от тях, дали са и пари. “Много белй са направени през годините, но не бива да се съгласяваме с тях. Етажната собственост ще реши какво да се прави”, коментира арх. Генчев.

“Имаме в наследство доста незаконни балкони. Идеята на Столичната община е добра”, каза главният архитект на район “Искър” Добри Братков.В района е един от най-големите панелни комплекси - “Дружба”. Братков обясни, че остъкляването е регламентирано и има процедура за одобряване на проекти за това. През м. г. той бил получил сигнал за незаконно затваряне на 20 тераси. И е дал разрешение за 30 други балкона. Реално обаче остъкленията са в пъти повече.

И кметът на панелния комплекс “Люлин” - Милко Младенов подкрепи идеята за нова визия на терасите. “Нормативната уредба не ни дава право да си затваряме очите”, смята той. “Хората трудно събират пари за поддръжка на общите части и промяната няма да е лесна”, смята пъккметът на район “Сердика” Тодор Кръстев.Според него за санирането трябвало да се предвидят нисколихвени кредити.

Панелите в Берлин са като нови

Панелните блокове в Германия днес трудно се различават от монолитното строителство и изглеждат като нови. Защото са санирани по всички изисквания още през 90-те години на миналия век.

Обновяването на панелките (над 270 000 само в Берлин) бе сред първите неща, които бяха предприети от държавата след обединението на Източна и Западна Германия. Основната разлика с България е, че собствеността на тези сгради е била държавна или на частни компании. Обикновените германци нямат собственост върху жилищата си, а са наематели.

Така цели карета от блокове са санирани от фирмите собственици без проблем. Част от средствата за санирането са получени по европейски програми и са усвоени отдавна. Блоковете осъмнаха с еднакви дограми, остъклявания, еднотипни входове и т.н.

Берлинското кметство направи по проект и нови междублокови пространства и търговски площи като част от общата визия на кварталите.

У нас обаче собствеността на апартаментите в комплекси е частна на отделни граждани. Така, за да бъдат санирани, е нужно съгласието на всички собственици, което е трудно постижимо. Още повече, че за саниране на среден апартамент от около 70 кв. м ще са нужни около 10 000 лв.

Голяма част от сградите в Москва също бяха санирани преди години по идея на кмета Юри Лужков. Със задачата се нагърбиха различни фирми, които оправиха фасадите на някогашните “хрушчовки”.

Цели карета бяха променени като не се допусна разностилие в цветовете или остъкляванията на терасите. В руската столица бяха съборени и не малко сгради, защото се оказа че това е доста по-евтино, отколкото санирането им.


ОЩЕ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА В ТРУД:

» Махаме незаконните си балкони

» Тръгват проверки за незаконно остъклените тераси

» Събарят остъклени балкони във Варна

» Собственици на опасни сгради: Няма пари за ремонти

» Още опасни балкони в центъра на София




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038797
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930