Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2012 19:07 - Рецидив: Втори висш чиновник сам си написал 48 000 лв. бонус
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 512 Коментари: 0 Гласове:
1Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова е уволнена, защото си е написала сама бонуси за 48 000 лева от юни до декември миналата година, съобщи правосъдният министър Диана Ковачева в понеделник.

Нейното място ще бъде заето от Юлиян Митев, който работи досега в администрацията на Висшия съдебен съвет.

Освен колосалните за българските стандарти бонуси, причина за рокадата е и забавената работа по разработката на софтуер, който да позволява фирми от ЕС да се вписват в Търговския регистър. Европейската комисия вече е започнала наказателна процедура срещу страната ни заради този проблем, съобщи министърът.

Смяната на директора на Агенцията по вписванията е третата на ръководител на централно държавно ведомство за последните три дни. Преди това постовете си напуснаха шефът на здравната каса (НЗОК) и на Държавната агенция за закрила на детето. Директорът на НЗОК Нели Нешева напусна също заради обвинения, че се е самонаградила с над 12 000 лева за работата си през 2011 година.

Диана Ковачева заяви, че е започнала проверка в Агенцията по вписванията заради множеството сигнали за проблеми в структурата. Инспекторатът на министерството е дал на вече бившия шеф Виолета Николова "незадоволителна" оценка заради забавени обществени поръчки и лоша организация.

В същото време министърът призна, че раздаването на бонуси е редовна практика в Агенцията по вписванията. Месечно служителите взимат средно по 500-600 лева над основните си заплати. Ковачева заяви, че тези пари им се полагат заради "денонощната" работа в регистъра. На този фон Виолета Николова си е писала сама по 8000 лева месечно.

"Има наредба в агенцията, която определя как се разпределят бонусите. Според нашето тълкуване Виолета Николова е трябвало да съгласува с министъра на правосъдието размера на бонусите, както тя определя бонусите за служителите в регистъра", каза Диана Ковачева.

От министерството ще изчакат резултатите от вътрешния одит в Агенцията по вписванията, преди да се реши дали Николова е извършила престъпление и да бъде предадена на прокуратурата. Бившият шеф на агенцията вече е дала обяснение пред инспекторите, заявявайки, че правилникът позволява тя да си пише сама бонусите.

"Има и морал в тази история. Човек трябва да внимава, когато борави с пари", допълни Ковачева. Министърът заяви, че все още няма информация дали част от допълнителните пари за Николова са съгласувани с Маргарита Попова.

Новият директор на агенцията Юлиян Митев досега оглавяваше дирекцията за съдебната дейност и информационните технологии във ВСС.

"Моята първа цел е да въведа ясни правила за работата в Агенцията по вписванията. Ако имаше такива, сега нямаше да си говорим кое е морално и кое не", коментира той. Митев заяви, че сумите, които неговата предшественичка си е отпускала, звучат "стряскащо".

В началото на миналата година 47 души от Министерството на правосъдието си раздадоха значителни бонуси от средствата, спечелени от работата на регистъра. Парите бяха дадени заради "добрата работа" на регистъра. Най-големи суми получиха в политическия кабинет на бившия правосъдния министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова.

Диана Ковачева заяви още, че Висшият съдебен съвет е поел ангажимент да прави месечни отчети на жалбите, които се получават срещу работата на магистратите. Отделно от това ВСС ще прави анализ на факторите, които създават корупцията в системата и обобщение на практиката по прилагане на Етичния кодекс.

Очаква се през май на кръгла маса да бъдат представени резултатите от проучванията. Ковачева съобщи още, че ВСС ще направи публични заседанията на своите помощни комисии и на протоколите от тях.ЕК е започнала наказателна процедура срещу България за неуредиците в Агенцията по вписванията

ЕК е започнала наказателна процедура срещу България заради блокираните вписвания на европейски търговски дружества.
Новият директор Юлиян Митев, който представи себе си като експерт без политически ангажименти, се ангажира да подготви незабавно обществената поръчка за софтуера и да въведе ясни правила в агенцията, включително и за оценките за допълнителното материално стимулиране.
Новият директор Юлиян Митев е юрист с 14 години юридически стаж, досегашен шеф на дирекцията за информационни технологии във Висшия съдебен съвет. Владее английски, немски и руски. 
Според правосъдния министър Диана Ковачева,  той притежава и "необходимата доза" почтеност за този пост.Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13276798
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37071
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031