Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2012 20:44 - Трима съдии с награди за "Юрист на годината"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
0



Подалите оставка от Висшия съдебен съвет съдии Капка Костова и Галина Захарова получават заедно наградата за "Юрист на годината" след гласуването на водещите национални медии, обявиха организаторите от сайта "Правен свят" на специална церемония в сряда вечерта. Наградата на изданието бе връчена на съдия Мая Цонева от Софийския апелативен съд, която произнесе осъдителната присъдата за дупнишките братя Галеви и не се поддаде на публичния натиск на МВР по делото "Октопод", пише елетронното издание МЕДИАПУЛ

Капка Костова (Върховен касационен съд) и Галина Захарова (Софийски апелативен съд) бяха отличени за безпрецедентния си акт на протест от лятото на 2011 година срещу порочната кадрова практика на ВСС. Двете решиха да подадат оставки след избора на приятелката на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

"Заради смелостта им да се опълчат срещу порочната, куха и дефектирала кадрова политика на ВСС и за първи път в историята на съвета да подадат оставки като негови членове. Те изразиха своето отношение към непотизма и безпрецедентната намеса на изпълнителната власт в назначенията на магистрати и направиха опит да дадат тласък на положителните процеси на промяна, от които съдебната система се нуждае повече от всякога. За съжаление, оставките им не доведоха до катарзиса, който можеше да бъде постигнат след този акт на крайна критичност", се казва в мотивите на журналистите да връчат наградата.

Съдията от апелативния съд Мая Цонева получи наградата на "Правен свят", след като бе представена като "един от автентичните авторитети в системата, когото никой не подлага на съмнение – никой – нито съдия, прокурор, адвокат".

"Това е човек, който поддържа едно и също изключително високо ниво на професионализъм години наред, трайно, постоянно гради и надгражда. Човек, който притежава едновременно и познания, и характер. Второто е не по-малко важно от първото, защото добрият юрист, който няма характер, може да бъде много вреден, дори опасен. Всеотдаен професионалист, на когото напрежението не влияе, нито обемът на работата, нито каквото и да е.

Човек, който не се поддава на обществени атаки и настроения – нещо, което би следвало да е нормално за един професионалист със самочувствие. Отличието на "Правен свят” е заради примера за подражание – за професионализъм, авторитет, прецизност, уважение, характер ...", заяви главният редактор на "Правен свят" Мирела Веселинова при представянето на съдия Мая Цонева за носител на наградата на медията за 2011 година.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035136
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930