Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2012 18:50 - Спорът за бонусите се пренесе в Парламента
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 624 Коментари: 0 Гласове:
0



Петъчният парламентарен контрол бе засенчен от взаимните нападки между БСП и ГЕРБ за бонусите, пише МЕДИАПУЛ

След като през седмицата шефът на здравната каса Нели Нешева и на Агенцията по вписванията Виолета Николова бяха отстранени заради бонуси, социалистите обявиха, че през 2010 г. и министри от правителството на Бойко Борисов са взели допълнителни пари над заплатите си. Най-голяма сума е получил министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков – 37 хил. лева.

ГЕРБ не останаха длъжни и на нарочно свикана пресконференция поискаха Сметната палата да излезе с доклад какви средства са раздавани на заместник-министрите от тройната коалиция.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев се позова на публикация в петъчния брой на вестник "Труд", че народните избраници Корнелия Нинова и Димчо Михалевски, които бяха заместник-министри в кабинета “Станишев”, са взели допълнителни възнаграждения от съответно 150 хил. и 100 хил. лева. Нинова е взела тези пари като председател на борда на директорите, и след това изпълнителен директор на "Булгартабак, а Михалевски – като председател на Съвета на директорите на фонд ФЛАГ.

Информацията бе опровергана и от двамата, като Михалевски заяви, че за четири години е получил допълнително около 22 000 лв. Нинова коментира, че ще си извади служебни бележки за доходите и ще ги предостави на медиите.

"Дали тези, които са получили средствата, сега ще ги дарят за благотворителност", попита Красимир Велчев, намеквайки, че освободената от длъжност Нели Нешева дари 12-те хиляди лева, взети над заплатата през миналата година.

Велчев напомни, че през 2010 г. правителството на ГЕРБ е спряло със закон допълнителните възнаграждения за участие в бордовете и че зам.-министри и членове на политическите кабинети нямат право да получават бонуси. Той увери още, че правителството управлява "достатъчно прозрачно".

Трайков с рекорден доход над заплатата за 2010 година

Социалистите отвърнаха със светкавичен контраудар - народният представител Антон Кутев изнесе информация за допълнителни доходи, извън заеманата длъжност на политически фигури в кабинета.

Според БСП фактите говорели, че възнаграждения над заплатите си са вземали и министри в кабинета “Борисов”.

“С най-много допълнителни доходи извън длъжността си за 2010 г. е икономическият министър Трайчо Трайков - 36 960 лв. Тези данни са извадени от публичните декларации на управляващите в Сметната палата, предадени през 2011 г., заяви депутатът от КБ Антон Кутев.

След Трайков се нарежда бившият зам.-министър на регионалното развитие Георги Прегьов, който е получил 36 635 лв. Следва образователният министър Сергей Игнатов – с 29 206 лв.

Със суми около и над 20 000 лв. са зам.-министърът на финансите Владислав Горанов - 18 480лв.; зам.-министърът в МИЕТ Иво Маринов - 28 511 лв.; освободеният преди три дни зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова - с 20 281 и др.

Допълнителни средства е получила и бившият правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова. За 2010 година тя е взела над заплатата си като министър 9 000 лева.

Спортният министър Свилен Нейков е получил около 7000 лева бонуси.

Антон Кутев подчерта изрично, че тези средства не са от заплати, а са изплатени по "трудови правоотношения" и нямали нищо общо със средства, получени от наеми или дивиденти, например.

"За нас това е абсолютно недопустимо в момент, в който обявяваш, че кризата е притиснала страната, в която три години не вдигаш пенсиите, замразяваш заплати и практически поставяш държавата на нивото на оживяването, да се окаже, че тези суми се раздават не на администрацията, а на политически лица", каза Кутев.

Депутати от левицата се разбунтуваха и за липсата на отговори на свои питания до министрите в рамките на парламентарния контрол за раздадени бонуси през миналата година във всички ведомства.

По думите на Кутев въпросите му били върнати от председателя на парламента, защото такива питания имало и от други депутати. В сайта на НС обаче имало реални отговори само на няколко от министрите. Кутев обясни още, че председателят на парламента Цецка Цачева бранела от парламентарния контрол по тази тема както премиера Борисов, така и неговия заместник и финансов министър Симеон Дянков.

Нинова към Цветанов: Разчитах, че ще ровите по-професионално в миналото ми

Малко по-рано скандалът с бонусите и взаимните обвинения се озова в центъра на пленарното заседание.

Преди парламентарния контрол вицепремиерът Цветан Цветанов поиска думата и обясни, че за 2011 г. в МВР не е даван нито лев за бонуси. 58 хил. лв. са били определени за награди - индивидуални или колективни. Това, по думите му, е два пъти по-малко от взетите от Корнелия Нинова бонуси през нейния мандат .

В отговор Нинова обвини вицепремиера в лъжа, като, по думите й, е обявил, че е взела около 150 хил. лв. бонуси от "Булгартабак". Тя обяви, че до дни срещу думата на Цветанов ще имат думата документи, които тя ще представи в опровержение на твърденията му.

Според Корнелия Нинова целта е да й бъде затворена устата като един от най-яростните критици на ГЕРБ.

“Вие сте професионален полицай, обърна се тя към Цветанов, разчитах, че ще постъпите по-професионално през тези 3 години, в които ровите в миналото ми, за да намерите факти срещу мен”, завърши Нинова.

И Плевнелиев защити Нели Нешева - не само можело, но и трябвало да вземе бонуси

Темата с бонусите бе коментирана в петък и от президента Росен Плевнелиев. Подобно на финансовия министър Симеон Дянков, той също подкрепи раздаването на бонуси за добре свършена работа в държавната администрация, както и за служители, които управляват големи финансови потоци, какъвто е случаят с отстранения директор на НЗОК Нели Нешева.

“Хората в държавната администрация трябва да работят спокойно, по правила, да бъдат мотивирани, включително и с бонуси. За добре свършена работа по правила аз съм за бонуси. Но нека е ясно, че и бонусите трябва да бъдат лимитирани, бонусът е добавка към заплатата, той не може да умножи заплатата по две или по три“, коментира той.

“Може ли, когато един човек като д-р Нешева, който управлява милиарди на година - 4 млрд. лв. на година, носи огромна отговорност за всяка своя грешка, да получи 12 000 лв. бонус - не само може, а трябва, според мен, трябва да получи и повече. Защото, когато управлявате милиарди и носите огромна отговорност, трябва да получавате и съответната подкрепа“, посочи Плевнелиев.

Според него обаче е абсолютно недопустимо някои сами да си плащат бонусите, както е станало в Агенцията по вписванията.

Президентът коментира още, че решението на Народното събрание за замразяване на заплатите на депутатите автоматично води и до замразяване на заплатите в президентската институция. Ние приветстваме и се съобразяваме с това решение, декларира Плевнелиев.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001098
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031