Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2012 15:56 - Пловдивско се размина с голямо наводнение
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 970 Коментари: 0 Гласове:
0Няма преливащи язовири на територията на Пловдивска област. 12 къщи са наводнени във Виница, Първомайско, две от тях са застрашени от падане, тъй като са кирпичени. Хората са настанени при техни близки, съобщи кметът на Първомай Ангел Папазов.

Най-голямо количество вода е дошла от Поповица и Селци. Около 1 метър вода е навлязла в селото през земеделските имоти.

През Първомай преминава отводнително дере в северната част на града. То е повишило нивото си от снеготопенето и е заляло близо 10 улици. Водата е източена от поразената инфраструктура и тепърва ще се установяват щетите.

Всички реки в Първомай са в нормалните си равнища за сезона. Няма бедстващи хора, увери кметът Папазов. Все още се отичат води от полето и движението по пътищата трябва да е с повишено внимание.

Тежко беше положението и в Бяла река, Карачалово и Православен, където води идват от Бряговско, посочи още той. Положението е овладяно. Папазов подчерта, че непрекъснато се поддържа връзка с Напоителни системи. Ако има преливане всички, граждани ще бъдат уведомени, допълни той.

Информацията на Напоителни системи от цялата област е, че по отводнителни и напоителни канали и язовири няма проблем на север от река Марица. Притокът е малък и няма опасност от заливане, каза за Дарик Христина Танчева, управител на Напоителни системи - клон Марица.

Язовир "Езерово" прелива от няколко дни, но той не е в нашата територия, допълни тя. В него влиза и водата от язовир "Брягово", който се източва контролирано, тъй като има голям водосбор. Язовир "Брягово" се изпуска с 1.5 кубика в секунда. Той има свободен обем и може да поеме още вода, така че за него няма опасност от преливане, каза Танчева. Язовирите в Родопския край - Сушица, Леново и Брягово се пълнят нормално засега, въпреки че водосборът им е от потоци и водостоци от 500-600 м надморско равнище. Това носи риск, но засега няма проблем. Язовирите са покачили малко нивата си, но все още имат свободен обем.

В събота малки реки са вдигнали нивата си, което е довело до наводнения в Садовско. Гледката е била страшна, каза Танчева - по шосета, канавки и през нивите е текла вода. Положението вече е овладяно. Хората са успели да предотвратят по-големи наводнения.

Заради наводнение е затворен пътят между селата Поройна и Леново, Пловдивска област. В резултат на снеготопенето е преляла река Мечка и водата е заляла моста между двете села. Движението на автомобили е пренасочено през пътя за Кърджали.

На територията на областта няма данни за преливане на язовири, увери областният управител Здравко Димитров. Той допълни, че наводнени райони има и в село Поповица, където е проблемно преминаването по главния път Е-80 на разклона за Чирпан и Свиленград. Участъкът се отводнява и има предупреждение към шофьорите. Другите проблемни населени места са Чешнeгирово и Селци. Наводнени къщи, дворове и улици има и в селата Богданица и Избегли.

Близо 30 къщи са наводнени в община Садово - по 10 в Садово и Чешнигирово и 5 в селата Селци и Богданица. В четирите села има наводнени земеделски площи, удавени животни, пътната  настилка е разбита, съобщи за Дарик кметът на Садово Димитър Здравков. Залети са близо хиляда декара земеделски площи, водата е срутила два моста, свързващи отделни махали, допълни той.

Здравков съобщи, че има готов проект за цялото дере на Чешнигирово, за около 400 000 лева, и се надява да им бъдат отпуснати средства по този проект, за да бъде поправена разрушената инфраструктура.

В Раковски положението е нормализирано. Четири места там са били застрашени от наводнения.

Ако се наложи, един от Тополовските язовири в Асеновградско ще бъде изпразнен. Това заяви за Дарик зам.-кметът на община Асеновград Манол Генов. Стената на язовира не е в добро състояние, имало е пробойни. Ако се наложи, ще започне водата да се изпуска аварийно, каза Генов. Язовирът не застрашава много, тъй като под него не живеят хора. На заседание на Кризисния щаб ще бъде взето решение какво да се прави.

Язовир "Конуш" е прелял и са били наводнени приземните етажи на къщи в село Златовръх. То се намира в ниската равнинна част и винаги при снеготопене там се отбиват доста води, обясни Генов.

С по 20 см се покачват нивата на реките Марица и Тунджа, но са далеч от критичните нива, съобщи за Дарик Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция Източно беломорски район Пловдив. Реките обаче са все още далеч от критичните нива, поясни Тунтова. По-голямопокачване на нивата - около 70-80 см има в районите на Ямбол, Елхово и Свиленград. Това не са критични нива, водите могат да се покачват до 2.5 метра, подчерта Тунтова. В Пловдив също е имало леко покачване нивото на река Марица с около 10 см.

Дарик
Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13138407
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Май, 2024  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031