Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2012 20:25 - Безпрецедентно: ДАНС отказа да изпълни нареждане на съда, заплашвало националната сигурност
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1044 Коментари: 1 Гласове:
0



Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) категорично отказва да предостави на Софийския градски съд (СГС) информация за начина, по който са реализирани специалните разузнавателни средства (СРС) по корупционното дело срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов, пише Медиапул.

Това стана ясно във вторник от писмо, изпратено от шефа на службата Константин Казаков до съдия Иван Коев, председател на състава, разглеждащ делото. В него Казаков безпрецедентно си позволява директно да укаже на магистрата да отмени разпореждането си за допускане на експерт, който да изследва СРС-тата, тъй като това заплашвало националната сигурност и би накърнило отношенията на ДАНС с евроатлантическите й партньори.

"В писмото на председателя на ДАНС се изопачава задачата, която бе поставена от съда – ние не искаме данни за апаратурата и, не дай си Боже, да се злепостави някой от изпълнителната власт пред НАТО и ЕС. Искаме проверка на пътя, по който са правени СРС, защото има необясними неща. Тези, които сега съдът контролира по закон, неправомерно пречат да бъде изпълнена задача, поставена от съда. Това е опит на един полицай да обяснява на съда какво може и какво не може да прави. Това е противоконституционно", коментира извън залата адвокатът на Цонев Васил Василев.

Във въпросното писмо Казаков е изложил аргументите за отказа си да допусне вещото лице Евгений Николов в ДАНС, като твърди, че според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) съдът трябва да обсъжда доказателствата по всяко дело, а не да проверява техническите средства, с които са били изготвени.

"Следователно назначаването на експертиза надхвърля правомощията на съда по НПК и създава необосновани предпоставки да се затрудни доказването на обвинението", директно заключва шефът на службата.

Той дори посочва, че заседанието на СГС, на което е разпоредено изготвянето на това изследване, е било открито, като това представлява "нарушение на правилата за защита на класифицираната информация". Всъщност съдия Коев допусна поисканата от защитата експертиза на предишното заседание по делото, което бе проведено при закрити врата.

"Разгласяването на параметрите на техническите средства за СРС чрез предоставяне за целите на експертизата би компрометирало в бъдеще и би създало условия за застрашаване на живота на служителите, които участват в използването на СРС и на веществените доказателствени средства (ВДС). Създава се риск на защитата на техническите параметри и би поставило под въпрос международния авторитет на ДАНС като надежден партньор на НАТО и Европейския съюз", продължават разсъжденията на Казаков.

Преди да се произнесе съдия Коев докладва постъпило писмо от Правната комисия на ВСС до председателя на СГС, в което се казва, че съветът няма правомощията да упражнява контрол върху съдебните и прокурорски актове. Юристи коментираха, че с пращането на писмото до различни институции Казаков цели две неща – най-напред да размие отговорността на действията си или в случая бездействието и да окаже натиск върху съда. В крайна сметка СГС обяви, че държи на експертизата преди да даде ход на пледоариите в края на процеса. Следващото заседание е насрочено за 22 май.


Тагове:   ДАНС,   съд,   СРС,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. raders - Ами естествено, че ще откаже. Не ...
28.02.2012 20:38
Ами естествено, че ще откаже. Не може секретните служби /доколкото ги има/ да бъдат обект на коментари и разисквания в съда и пресата. Ще стане като работата на онзи герой на Бранислав Нушич, дето турил на вратата си табела с надпис: "Драган Милованович - таен агент."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032679
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930