Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2012 19:12 - Кой върна получените бонуси
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 571 Коментари: 0 Гласове:
1Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, областните управители на Перник, Велико Търново, Видин и зам.-областният управител на Кърджали обявиха* днес, че са върнали допълнителните си възнаграждения за 2011 г., както разпореди премиерът Бойко Борисов, пише ДНЕВНИК

Преди два дни заради скандалът с взетите бонуси от бившата шефка на здравната каса Нели Нешева и бившата шефка на агенцията по вписванията Виолета Николова министър-председателят даде краен срок до днес на всички министри, зам.-министри, областни управители и членове на политически кабинети да върнат допълнителните си възнаграждения. В противен случай Борисов заплаши, че ще уволнява подчинените си.

В сметката, открита в БНБ специално за връщането на бонусите, са постъпили допълнителните възнаграждения на зам.-финасовия министър Владислав Горанов (18 450 лв.), двамата зам.-министри в здравеопазването (общо около 19 000 лева), строителния министър Лиляна Павлова и целият политически кабинет на МРРБ.

Лиляна Павлова обяви, че още сутринта е превела 1400 лева по сметката, която Министерство на финансите разкри в БНБ. Членовете на политическия кабинет на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са възстановили средствата, начислени им в рамките на Фонд "Работна заплата" за добра работа и извънредно работно време. Зам.-министър Иво Маринов е възстановил 10 195 лв., зам.-министър Делян Добрев – 12 769.37 лв. Началникът на политическия кабинет е превела 9935 лв.

Още вчера областният управител на Пловдив Здравко Димитров върна бонуса си от 1300 лв.

Днес стана известно, че областният управител на Перник Иво Петров и заместникът му Радослав Йорданов са превели получените от тях бонуси в дарителски фонд по сметка на Министерството на финансите. Допълнителен доход в размер на 1461 лева е имал Иво Петров, заместникът му е стимулиран с 1108 лева. Средствата, които са от икономии на фонд "Работна заплата", са върнати на 1 и на 2 март.

Управителят на област Велико Търново Пенчо Пенчев и неговите заместници Любомира Попова и Изабела Чорбаджиева са върнали общо 3367 лв., които получили като брутни суми за допълнително материално стимулиране през 2011 г.

Бившият областен управител на Видин Пламен Стефанов и неговите двама заместници са получили бонуси за 2011 година по около една работна заплата, съобщи новоназначеният областен управител на Видин Цветан Асенов. До края на днешният работен ден заместник-областните управители Елка Георгиева и Любомир Низамов, които са взели за 2011 г. като бонус по около 1100 лв., ще ги върнат, уточни Цветан Асенов. Бившият областен управител Пламен Стефанов, който бе освободен от поста си преди две седмици, е получил за 2011 г. бонус от около 1300 лева. Пламен Стефанов каза, че ще върне взетия бонус в знак на солидарност, независимо от факта че вече е напуснал областната администрация.

Зам.-областният управител на Кърджали Димитър Драчев възстанови взетите като допълнително възнаграждение 2421,47 лева. Бившият областен управител Йордан Николов потвърди, че също е възстановил сумата от над 2000 лева, но отново припомни, че средствата са спестени от Фонд "Работна заплата".

От действащия политически кабинет на Областна управа Стара Загора единствено зам.-областният управител Драчев, който в продължение на 4 месеца бе временно изпълняващ длъжността областен управител и съвместяващ длъжността зам.-областен управител, е получил допълнително възнаграждение.

Бившата шефка на НЗОК Нели Нешева дари бонуси си в размер на 13 000 лв на неправителствената организация "Сдружение Деца и юноши". Според изпълнителния директор на НПО-то Марияна Писерска дарението е доброволно въпреки обществения натиск. Парите са пристигнали по сметката на сдружението още миналата седмица.

В Министерството на вътрешните работи са изплатени близо 520 индивидуални и колективни награди на обща стойност 58 хиляди лева.

В просветното ведомство над 60 служители са получили 41 хиляди лева под формата на награди за 2010 и за 2011 година. Двамата заместник-министри, началникът на кабинета и парламентарният секретар са взели общо 5350 лева.

По думите на здравния министър Стефан Константинов негови заместници са получавали до 10 хиляди лева бонуси.

В транспортното министерство е разпределена до една заплата допълнително на заместник-министри, началник кабинет и служители – отличници.

В правосъдното ведомство членовете на политическия кабинет са си разделили 38 хиляди лева. От министерството твърдят, че няма данни нито Маргарита Попова, нито Диана Ковачева да са получавали допълнително възнаграждение. Според закона за държавния бюджет в Агенцията по вписванията, която е под шапката на министерството, са раздадени бонуси в размер на близо 2 милиона лева. Само уволнената шефка на агенцията - Виолета Николова, е получила 73 хиляди бонуси за м.г., като от тях 25 хиляди е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова, но останалите 48 хиляди е преценила, че може да даде сама на себе си.

В социалното министерство 150 служители са се възползвали от допълнителни възнаграждения от общо 270 хиляди лева.

В министерството на външните работи са изплатени бонуси на два пъти през миналата година, на стойност над половин милион лева. Един от заместник-министрите е взел към 3 хиляди лева, най-ниските бонуси са били за около хиляда лева.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че хората от администрацията трябва да запазят получените бонуси, а въпросът с връщането на средства е поставен само пред ръководството – министри, техните заместници, политически и парламентарни секретари, областни управители.

Вицепрезидентът Маргарита Попова се обяви против връщането на взетите допълнително пари. Според нея парите са начислени заслужено и в съответствие с действащото законодателство.

* - Информацията се базира на публично оповестени данни за върнати или дарени допълнителни възнаграждения. Възможно е да има и други заемащи ръководни позиции, които са се отказали от бонусите си.


Тагове:   скандал,   бонус,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13276713
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37071
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031