Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2012 22:20 - Нов скандал в МЗ: Шофьори с по 5000 евро от фонда за борба със СПИН
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1238 Коментари: 0 Гласове:
0



Часове след като здравният министър д-р Стефан Константинов оповести от ефира на bTV, че неговите заместнички "тичали с папки под мишница при финансовия министър Дянков" преди да ги представят на самия него, МЗ стана епицентър на нов скандал с бонуси.
Подозира се, че информацията е изнесена точно чрез двете "тичащи с папки при Дянков заместнички на Константинов", които са предприели радикални мерки срещу прекия си началник, за да запазят позициите си.
В определени среди изтичането на такава и по този начин информация се нарича "контролирано изтичане на информация" и се прави с цел дискредитиране и отстраняване на противника. Под противник в конкретния случай се има предвид министър Константинов.
Запознати твърдят, че здравния министър е станал трън в очите на вицепремиера и ковчежник №1 на страната Симеон Дянков заради намеса в опитите на Дянков за преразпределение на сферите на влияние в лекарствения сектор.   


Ето и подробности за новия скандал:

Докато се чака развръзката на скандала с високите цени на лекарствата, който е на път да “уволни“ здравния министър Стефан Константинов, в петък се завихри нов скандал – този път около управлението на средствата от Глобалния фонд за борба със СПИН, от който служители на министерството са получавали пари по граждански договори, пише
Медиапул


Пациентска организация и сини депутати твърдят, че има нарушения при харченето на средствата, докато здравното министерство и работещите по програмите смятат, че изнесените данни са манипулативни и целят да “допринесат за свалянето на здравния министър“.

В действителност допълнителните средства по програмите се получават и са регламентирани от 2004 година насам, но въпросът се повдига едва сега, в разгара на политическата истерия около бонусите и натиска от различни страни, включително от ГЕРБ, за смяна на здравния министър.

Този път се разбра, че в атаката срещу него участва и заместничката му Десислава Димитрова, която е бивш съветник на финансовия министър Симеон Дянков.

Константинов обаче не й остана длъжен и обяви, че тя не си върши работата.

Хора от МЗ с хонорари по граждански договори

От Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) изнесоха 
списък с хора, получили възнаграждения по граждански договори за участието им в програми за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Сред получилите допълнително възнаграждение има и такива, работещи в Министерството на здравеопазването. Според депутати от Синята коалиция това не е редно. “Списъкът го дадох на премиера и доколкото разбирам, той ги е извикал да дават обяснения“, коментира в парламента депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков. “За мен не е редно да си и на трудов, и на граждански договор към една и съща институция, и по този начин да печелиш допълнително. За мен това е проблем и не бива да съществува“, заяви Шарков.

Най-солиден хонорар е получила директора на програмата Тонка Върлева, която е и директор на дирекция “Управление на специализирани донорски програми“ в министерството. Общо за 2010 и 2011 година възнагражденията й по сключените договори възлизат на 59 040 евро. Освен това средства са получавали шофьори, директори на дирекции, служители на регионални здравни инспекции, както и пресаташето на министъра.

Консултанти по програмите коментираха обаче, че тези възнаграждения се полагат, тъй като са заложени в бюджетите на програмите, одобрени от фонда. За голяма част от работещите по програмите взетите по граждански договор суми не били допълнителни средства върху заплатите, а основните им възнаграждения. Такъв е примерът с шофьорите по проектите, които са получили 5 400 евро, но това представлява едногодишната им заплата. "Ако се раздели сумата на 12 месеца и се извадят осигуровките и данъците, един шофьор по програмите получава на месец 715 лева", заявиха от Глобалния фонд.

От 254 души, с които са сключени договори , 47 са служители на МЗ. От министерството заявиха, че през 2010 и 2011 г. от безвъзмездната помощ на Глобалния фонд са отпуснати 35 398 205 лева, а реално усвоените средства са 29 969 056 лева. Сключени са 233 договора за финансиране с подполучатели на територията на цялата страна, в това число - 122 договора с неправителствени организации и 111 договора с лечебни и здравни заведения. Средствата, които са дадени за възнаграждения на служителите в министерството през тези две години, са 1.68% от безвъзмездната помощ.

От МЗ допълниха, че няма конфликт служителите на ведомството да получават възнаграждения, тъй като те трябва да изпълняват определени задачи по проектите, а не да контролират изпълнението им. “Контролът върху изпълнението на дейностите по програмите се извършва от Секретариата на Глобалния фонд, от международна одиторска фирма, избрана съгласно изискванията на фонда и от регионалния представител на фонда KPMG“, заявиха от министерството.

Координаторите по проектите обявиха, че за 2011 година са били направени три одита от външни организации и един вътрешен в МЗ.

Заместничка на Константинов открила нарушенията

От ЦЗПЗ обаче твърдят, че заместник- здравният министър Десислава Димитрова е сезирала с писмо Стефан Константинов и финансовия министър Симеон Дянков за поредица от нарушения при разходването на средствата от Глобалния фонд.

Тя посочва в писмото, че над 40 служители на МЗ са на граждански договори с фонда, включително служители, които трябва да осъществяват контрол върху изпълнението на обществените поръчки. Отбелязва се, че “контролът трудно може да бъде ефективен, ако е финансиран от източника, който трябва да бъде контролиран.“

Имало и сигнали за безотчетност по изпълнението на програмите, които са били укривани от Димитрова, въпреки, че тя със заповед е определена да бъде възложител по програмите.

Димитрова иска назначаване на вътрешен одит и заявява, че отказва да изпълнява функциите на възложител докато не приключи проверката.

Преди това финансовият контрольор на програмите Мирела Петкова изпратила писмо до министъра на здравеопазването, в което го уведомила, че средствата от Глобалния фонд се разходват без да се представят разходооправдателни документи. Поради липсата на издадени фактури, финансовият контрольор отказва да завери плащанията към неправителствените организации. В крайна сметка на неправителствените организации обаче било платено, тъй като според директора на програмата Тонка Върлева договорите между министерството и организациите не изисквали наличието на фактури.

Константинов: Димитрова не може да се похвали с успехи

От своя страна Константинов заяви, че начинът, по който е изнесен доклада, “не прави чест на никого“ и обвини Димитрова, че не си върши съвестно работата. “За Програмата за СПИН и туберкулоза, резултатите са ясни. Подкрепям усилията им и заставам зад тях. Тук съм знаел, докладът ми е известен. Начинът, по който беше изпратен пак до едно друго министерство, и сега по който е тиражиран, е жалък и не прави чест на никого”, коментира Константинов в кулоарите на парламента.

“Ако този човек, който е дал този доклад, и го е написал, а именно моят зам.-министър, може със същите резултати да се похвали, аз ще застана и зад него, но за съжаление имаме 20 дела по Средносрочната рамкова инвестиционна програма по Схема за безвъзмездна финансова помощ (СРИП)- "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации" по ОП "Регионално развитие"(2007-2013) и същият този зам.-министър ми иска да назначавам допълнителни консултанти, юристи, за да се оправят бакиите. Аз това не го разбирам. Не ме учудва. Атаките ще бъдат твърди и го казах отдавна”, посочи министърът.

"Знам за плащанията, които са извършвани по различните програми на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Всичко ми е известно, известна ми е цялата кореспонденция, знам как беше събрана. Беше събрана от недоволни служители, които не бяха включени в нея, а искаха да получават пари", допълни той.

“На Синята коалиция й е точно това работата – да ми иска оставката и да клати правителството. Депутатите от ГЕРБ трябва да застанат зад мен, защото, в крайна сметка, трябва да се видят резултатите“, каза Константинов.

Координаторите на проекти смятат, че “резултатите от техния осемгодишен труд са омаскарени“ и се внушава, че парите са взети с “непочтени сделки и измами“. Те посочват, че безвъзмездните средства от Глобалния фонд за спечелени благодарение на техните усилия в конкурентна борба с 1000 други програми на 150 държави. Благодарение на високите резултати страната ни единствена в Източна Европа и Централна Азия успяла да получи да получи одобрение за шестгодишния период 2009-2014 година.



Тагове:   мз,   скандал,   бонуси,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046957
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930