Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2012 18:53 - Обрат: Скандалът "Хохегер" се обърна срещу ГЕРБ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1030 Коментари: 1 Гласове:
1



Скандалът "Хохегер", с който ГЕРБ атакуват лидера на БСП Сергей Станишев и спътницата в живота му Моника Янова, върви към обрат, който като бумеранг може да удари и управляващите. Оказа се, че поне двама души, свързани с ГЕРБ, са работили по един или друг начин с лобиста Петер Хохегер, при чието разследване в Австрия за подкупване на политици се откри и българска следа, свързана с кабинета "Станишев".

Както стана известно, един от авторите на управленската програма на ГЕРБ е била управляваща на българския клон на компанията на разследвания в Австрия Петер Хохегер.

Управителят на дружеството от 2008 до 2009 г. Росица Велкова е била сред авторите на програмата на ГЕРБ, съобщи сайтът offnews.bg.

Разкритието дойде като студен душ върху ГЕРБ, след като партията с ентусиазъм раздухва аферата, в която пряко замесени се оказаха самият Станишев и Моника Янова, с която той в момента живее и имат дете.

Става дума за наемане на лобистката компания на Хохегер през 2008 г. за подобряване на имиджа на България в ЕС от правителството на тройната коалиция срещу хонорар от над 2 млн. лв. Според ГЕРБ по-голямата част от парите са се върнали в България към пиар компанията на Моника Йосифова.

А преди дни от показанията на Хохегер пред парламентарната анкетна комисия в Австрия стана известно, че той е организирал среща на тогавашния австрийски вътрешен министър със Станишев в София.

Историята с наемането на лобистката фирма е добре известна още от началото й и неясно защо досега от ГЕРБ не се сещаха да я впрегнат в политическите игри. Разследването на Петер Хохегер в Австрия за подкупване на политици, тиражирано от местни медии, бе използвано от ГЕРБ да атакуват Станишев и БСП в кризисен за правителството момент, когато то е под непрестанен обстрел от страна на опозицията по редица актуални теми – проблеми с фискалния резерв, лекаствена политика, провалени полицейски акции и пр.

Росица Велкова бе представена в четвъртък от медиите като близка до вицепремиера Цветан Цветанов. Последва светкавична реакция от пресофиса на ГЕРБ.

"Във връзка с появили се публикации в медиите, заявяваме, че Росица Велкова не е била учредител на ПП ГЕРБ, нито член на партията. През 2008 г. г-жа Велкова е участвала като един от експертите в Експертната комисия по информационни технологии към ПП ГЕРБ. В рамките на комисията всеки един участник е имал възможност да дава становища и препоръки за развитието на сектор информационни технологии като цяло", съобщиха от ГЕРБ.

Писането на програмата на ГЕРБ става по времето, когато правителството на тройната коалиция вече има договор с Петер Хохегер за лобистка кампания в полза на България.

Проверка в информационната система "Дакси" показва, че Росица Велкова освен съуправител на "Хохегер БГ", е била и съсобственик с 22% във фирмата чрез компанията си "Виена Мениджмънт Консултинг" ЕООД. 73% принадлежат на австрийското дружество на Петер Хохегер "Д-р Хохегер Комуникационсбератунг", а 5% са австрийския гражданин Манфред Еренхофер, учредител на фондацията за образование и регионално развитие P.E.T.R.A, с доста прояви у нас. Еренхофер създава и фирма за внос на вина у нас.

Конфузът за ГЕРБ идва и от факта, че преди ден от партията поискаха създаването на анкетна комисия в парламента, която да провери фактите около скандала, който тече в Австрия. Предлогът, с който Димитър Главчев от управляващите обясни това желание, бе, че е нужно да се изчисти името на България, замесено в скандала.

"Честно казано нямам никаква идея", коментира обрата в историята заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.

Управляващите не дават еднозначен отговор дали Велкова ще бъде изслушана в бъдещата парламентарна комисия по случая. Валентин Николов обаче намекна, че проверка около участието на фирмата на Росица Велкова може би ще бъде направена.

"Да видим дали са отивали пари към нейната фирма. Аз поне не знам такова нещо. Знам, че има потоци пари към фирма, която е към госпожа Йосифова. Нека да видим тези пари за какво са дадени, ако са дадени, аз нямам нищо против, ние не обвиняваме в момента. Досега не съм чул някой да обвинява. В момента нещата идват от Австрия. Поставяме въпроси, които в австрийския парламент са поставени и в австрийските медии. Така че аз не виждам проблем", коментира Николов пред БНР.

От списание "Слава" са успели да се свържат с Росица Велкова. От обърканите й обяснения става ясно, че не разбирала нищо от ИТ-сектора, не се познавала с Цветан Цветанов, нито със Станишев и Моника Йосифова, че с Петер Хохегер обаче се знаели, че дълго не искала да бъде управител на българската му фирма, че в тази фирма била още от 2006 г., когато се изпълнявали рекламните стратегии на големи европейски компании.

"Фирмата беше създадена като част от една от най-големите пиар вериги и обслужваше клиентите на "Барсън Марстелер", казва пред "Слава" Велкова.

Тя така и не разбирала за какво всъщност е целият шум.

Покрай Велкова изскочи още един близък до ГЕРБ кадър, който е работил за "Хохегер", разкри в. "Сега".

Ивайло Георгиев, който първо бе съветник на финансовия министър Симеон Дянков, после директор на новата спортна зала "Арена Армеец", а в момента е шеф на НДК, също е работил за българския офис на "Хохегер".

"Работих за голямата пиар агенция Burson-Marsteller и отговарях за корпоративните клиенти. Агенцията имаше договор с "Хохегер" за Източна и Централна Европа. След като договорът бе прекратен през 2009 г., продължих да работя за Burson-Marsteller", обясни пред "Сега" Ивайло Георгиев.


Тагове:   БСП,   Моника,   скандал,   лобист,   ГЕРБ,   Хохегер,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. balgarski7vinarki - за обикновените хора тези неща са доста далечни,но
15.03.2012 20:14
нищо чудно някои/някоя да си седи в дома и оттам да си върти дейността.
Имам такова подозрение,че са се навъдили тарикати, които от дома ръководят , а някъде из офисите или бюрата /хо-хо!/ кибер -баба /с ударение на а,като при Алибаба/ отвечава или риплайва чрез телефона...
Здраве да е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000751
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031