Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2012 20:39 - Максим Бехар и адв. Йосиф Герон се оказаха агенти на ДС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1577 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пиар-експертът Максим Бехар и заместник-председателят на Съюза на юристите в България адвокат Йосиф Герон са били агенти на Държавна сигурност, обяви във вторник Комисията по досиетата. Имената им излязоха при проверката на ръководството на Централния израилтянски съвет. Заедно с тях бе осветен Марсел Израел, който в момента е председател на религиозното настоятелство.


Максим Бехар е шеф на агенцията "МЗ комюникейшънс" и почетен консул на Сейшелските острови в България. Той членува в множество организации, сред които Атлантическия клуб в България и е бил два мандата председател на Българския форум на бизнес лидерите.

Преди 1989 година Бехар е бил агент с псевдоним "Димо" на три различни управления на ДС – Шесто, Трето и Второ. Той е бил кореспондент на "Работническо дело" в Прага и Варшава, а по-късно е един от основателите и собствениците на в. "Стандарт". Бехар е регистриран като агент на 10 декември 1980 година и е снет от отчет от оперативния отчет на службите през 1988 година.

 

В късните следобедни часове Бехар разпространи до медиите изявление, свързано с неговото досие от Държавна сигурност.

 

"Шокиран съм, че някой може да напише името в ми в някакви регистри. Никога не съм имал нищо общо с никакви служби, а нямаше и за какво да имам", се казва в изявлението. След това Бехар съобщава, че е в чужбина, не се е запознал с материалите за него, които са открити от комисията по досиетата в архива на ДС. 

 

"Никога обаче не съм имал нужда да пиша нещо секретно. Тези които ме познават, знаят, че винаги съм си казвал мнението публично. И винаги честно и почтено. Ето защо, едно картонче, или както и да се казва, за което не съм и предполагал, че съществува, няма да ме направи по-малко честен, почтен и етичен. Няма да не направи и по-малко професионалист".

 

"Нямам тази дарба да бъда агент, въпреки, че работя в агенция", продължава Бехар и допълва, че има много близки роднини в Израел, за които е бил викан няколко пъти през 80-те с въпроси дали подържа връзки с тях. "Нямах възможност да го правя, за съжалeние, и винаги това беше отговорът ми. Ако с това съм засегнал някого, дълбоко му се извинявам", завършва Бехар.

 

Адв. Йосиф Герон е работил за ДС в Бургас под името "Асенов" в периода 1980-1983 година. Тогава той е бил началник отдел "Правен и жалби" в Трети Странджански районен съвет в Бургас, а след това и главен юрисконсулт в "Заводски строежи" – Бургас.

Освен адвокат и зам.-председател на Съюза на юристите, Герон е и заместник-председател на Международната асоциация на еврейските юристи.

Комисията по досиетата е установила, че ръководителят на израилтянския съвет Марсел Израел е работил за службите и след 10 ноември 1989 година и поради това няма информация кога е свален от отчет. Той прави дълга служба в ДС, тъй като е вербуван през 1975 година като агент "Маринов". Също като Бехар, Израел работи в три управления на ДС - Шесто, Трето и Първо.

Останалите двама от настоятелството с досиета са художникът Греди Асса, който вече бе осветен като сътрудник на ДС, и Роза Бергер.

Във вторник комисията излезе с общо шест решения. Пет от тях са за проверката в религиозни организации, а последното е за сътрудниците на ДС в листите за общински съветници във област Велико Търново.

В Национален алианс Обединени Божии църкви осветените са двама – Васил Еленков и Павел Иванов. Еленков е вербуван през 1988 година, като е работил за службите и след 10 ноември. За този кратък период е успял да реализира сътрудничество с 3 управления на ДС – Шесто, Трето и Второ. Иванов е работил за същите управления, но от 1984 година. За него също няма данни за сваляне от отчет.

Много активен в работата си за ДС е бил и членът на ръководството на Съюза на Евангелските Баптистки църкви в България Теодор Ангелов. Той е агент на репресивния апарат от 1964 година до 1982 година под псевдонима "Петров". За този период Ангелов работи за 4 управления – Осмо, Шесто, Трето и Второ.

В Съюза на Евангелските Петдесятни църкви в България са осветени петима души, двама от които вече бяха обявени заради участието им на избори. Другите трима са работили за службите и след 10 ноември – Божидар Ялъмов (Славчо), Виктор Вирчев (Николай), Димитър Митев (Русан).

Главният пастор на Божията църква в България Павел Игнатов също е бил агент на ДС под псевдонима "Клисурски". Той е сътрудничил от 1975 до 1983 година на Шесто и Второ управление.

От изкараните агенти на ДС в област Велико Търново само един е успял да стане общински съветник и това е Стоян Витанов от БСП, който вече бе осветен с две предишни решения на комисията. Общият брой на издигнатите хора с досиета за цялата област е учудващо малък – 23-ма.



Тагове:   пиар,   максим бехар,   лобист,   агент,   ДС,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. reporter - Максим Бехар е представител на а...
20.03.2012 20:41
Максим Бехар е представител на американската Локхийд Мартин, която иска да пробута на българските ВВС прабабата на изтребителите - Ф16.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047676
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930