Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2012 07:50 - Кулинарни региони ще спасяват традиционните ни храни
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: Коментари: Гласове:
1

Последна промяна: 21.03.2012 22:23


Шопската салата е рожба на ранния социализъм, вкусната мешаница от домати, краставици, чушки, лук и сирене е единствената оцеляла от написаните в края на 50-те години на миналия век 5 - 6 рецепти, с които да впечатляваме чужденците, дошли у нас на море. По онова време водещи готвачи на „Балкантурист” измислили също така добруджанска салата, македонска салата и още няколко подобни, чиито имена са свързани с различни региони, пише Монитор

Оказва се, че само шопската оцелява, защото

 

съчетанието на вкусовете е изключително добро

 

Чужденците знаят само шопската салата, понеже имаше червени рецептурници, по които работехме преди 1989 г., казва Борислав Иванов, председател на контролния съвет на „Евро-Ток”. Това обаче позволи да загубим като държава чистите си храни и традициите в кулинарията, констатира известният готвач, който повече от 10 години е работил в странство. Там са знаели за прекрасните български гласове, за хората и ръчениците и дори за шарените ни чинии, но пълни със „сиво” ядене, от което не остава никакъв спомен.

 

В старата българска кухня не е имало салати, това, което ядат сега хората, е било нещо нечувано за прадедите ни, каза Мария Маркова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. По нашите земи има само едно подобие на салата, което представлява смачкан лук със сол, който е полят с оцет. Това се е предлагало предимно в Пловдивско и се е наричало сала. Добруджа пък е една от малкото области у нас, където слагат на трапезата си много зеленчуци. Планинската храна е била много бедна, там са наблягали на диворастящи плодове и хляб. В традицията на българина изобщо не съществува идеята да се храни за удоволствие, каза още Маркова. Мръвките са се ядели само консервирани, и то предимно сушени. Прясното месо пък е било истински лукс, разказа експертката, която е автор на огромен труд за традиционното хранене на българите. Особено добре са проучени у нас храните в 9 региона – Добруджа, Капанския, Северозападна България, Софийско, Пиринско, Пловдивско, Родопи, Странджа-Сакар.

 

В България ще започне национално

 

кулинарно изследване

 

като целта е да се обособят кулинарни региони и така да се запазят българските традиции в приготвянето на храна, съобщиха от „Евро-Ток”. Организаторите се надяват по този начин не само да запазят традициите и рецептите, но и да се съживи производството на български плодове, зеленчуци и животни, без които е немислимо да има оригинални национални ястия. За да бъде картината пълна, ще се направи и кулинарна карта, която може да е пътеводител за туристите. Нашите обредни храни са още по-интересни, защото в тях са запазени технологии, които са свързани дори с предхристиянското население по нашите земи, казват още експертите.   Правят кулинарна карта на България image Обособяването на кулинарните региони в страната си е поставила за цел организацията на професионалните готвачи у нас „Евро-Ток”. Целта е да се защитят продуктите, които рискуват да потънат в забрава, каза Жоро Иванов, председател на организацията. Освен това предстои да се направи анализ на кулинарната специфика на всеки от регионите и да се изработи национален календар на кулинарните празници. Има идея да се напише кулинарен речник, както и да се наложи бранд кулинарен туризъм. Страната ни е закъсняла твърде много в кулинарното райониране, но около идеята се обединиха вчера представители на редица институции – земеделското министерство, икономическото ведомство, министерствата на регионалното развитие и околната среда.

 

„Направихме много красиви хотели, но в тях няма българска храна. Да предлагаме италианска кухня на италиански туристи в Банско, при това зле приготвена, е най-сигурният начин да ги откажем завинаги от ваканция в България”, категоричен беше председателят на „Евро-Ток” шеф Жоро Иванов, който готви и на президента Плевнелиев.

 

„Менютата навсякъде са едни и същи”, каза зам.-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов. Липсват сезонни продукти местно производство, те са заменени от вносен зарзават от хипермаркетите. За промени в наредбата за директни доставки апелираха участниците в кръглата маса, за да могат малките производители по-лесно да доставят храната си до ресторантите и крайните потребители.   Проф. Станислав Ханджиев: БГ лютеницата е антиоксидантна бомба image Истинската българска лютеница, приготвена от червени чушки и камби и малко домати, е една истинска антиоксидантна бомба, каза вчера проф. Станислав Ханджиев, председател на BASORD. Той лансира идеята да се наложи в световен мащаб балканската диета, която по нищо не отстъпвала на средиземноморската и северната. Преди десет години е направено проучване, което показва, че традициите на нашето хранене са много близки до средиземноморските, които се считат за най-здравословните при предпазване от сърдечносъдови заболявания. Традициите на храненето ни са изключително близки с Гърция, Турция и Румъния и именно те се обхващат от термина балканска диета. Диетолозите обмислят да напишат сборник с около 100 традиционни рецепти, които да дадат на нашите водещи готвачи, за да ги популяризират и наложат. Според проф. Ханджиев начинът на приготвяне на храната у нас е уникален, а събиране на месото с 15 вида зеленчуци в гювеча и печенето на бавен огън е типично единствено за Балканите. Само при нас са на почит манджите с коприва и лапад. Всички наши зеленчуци и плодове са изключително богати на антиоксиданти и елементи, твърди още професорът.



Гласувай:


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13898381
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37094
Календар
«  Март, 2025  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31