Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2012 23:13 - Wikileaks: ФБР тайно разследва българска енергийна фирма за пране на пари
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 932 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.03.2012 23:20


 image

Събарянето на комина на ТЕЦ "Хасково" през 2010 г.
Снимка Телевизия Аида.



"Финанс Инженеринг", зад която стои американска фирма ще произвежда "чиста" електроенергия в България. На мястото на ТЕЦ "Хасково" тя ще изгради модерна паро-газова централа с оборудване от "Сименс". Инвестицията е за 300 милиона евро...


Така изглежда проектът за ТЕЦ "Хасково" според съобщенията в българските медии. Според Федералното Бюро за Разследвания в САЩ обаче американската фирма зад "Финанс Инженеринг" е само на хартия, а "инвеститорът" е в дъното на схема за пране на пари, която американските служби тайно разследват. Българската прокуратура не знае нищо за случая.

Това става ясно от американски дипломатически доклад изпратен от Скопие през ноември 2007 г. и изтекъл в Wikileaks [07SKOPJE886]

В доклада се разглежда подробно приватизацията на ТЕЦ "Неготино" в Македония. В търга участва американския консорциум SENCAP в конкуренция с българската фирма Finance Engeneering на бизнесмена Генади Табаков.

Вторият кръг на наддаването е спечелен от консорциум от четири фирми: Finance Engineering, Hatch Energy, Mott McDonald (от Великобритания) и Unit Investment (от Холандия). Загубилата американска фирма се е оплакала в посолството от непрозрачните условия за оценка на офертите, след което американската посланичка се е срещнала с ресорните министри Рафайловска и Ставрески, за да обсъди случая.

Според американците, които са провели собствено проучване, българският партньор Finance Engeneering е съмнителна фирма, вероятно "обвързана с българската мафия и/или неидентифицирана руска енергийна компания". Такава непотвърдена информация те са получили от различни източници.

Самият Табаков разказал в посолството, че Finance Engeneering e собственост на американската фирма Traders International. Разследването на американците обаче показало, че такава фирма в САЩ има само на хартия.

Представителят на FBI в София е потвърдил, че Finance Engeneering и Traders International са обект на разследване за пране на пари, но информацията е поверителна, тъй като разследването продължава.

В крайна сметка въпреки натиска на премиера Груевски, македонското правителство отказва да финализира сделката. Формално поводът е, че не е получена подробна информация за всички партньори в спечелилия консорциум. Американската фирма обаче също не е предпочетена, въпреки настойчивия натиск на посолството на САЩ.

"Единствената добра новина е, че правителството на Македония (ПМ), може би отчасти заради нашето разследване на процеса, се спаси от подписването на сделка със съмнителна българска фирма." - заключава дипломатът Милованович.

Разследване: Финанси, енергетика и... събиране на дългове

Съдружници в съмнителната за американците фирма Finance Engeneering са варненците Чавдар Ангелов и Генади Табаков, бивш шеф на ЦКБ, свързан с варненската групировка ТИМ.

В средата на нулевите години Табаков се захваща с финансов и енергиен бизнес чрез "Финанс Инженеринг". През 2005 г. регистрира "Постфинанс", която получава лиценз на оператор на парични преводи.

"От м. Май, 2006 г. "Финанс Инженеринг" АД е член на системата за парични преводи Contact™. «CONTACT» е системата за международни парични преводи, която работи без разкриване на сметки в щатски долари и евро в цяла Русия, бившите Съветски републики и други държави." - пише в сайта Postfinance.bg

Освен това "Финанс Инженеринг" се е занимавала и със събиране на дългове, което е специалитет на групировката ТИМ. Тя е имала договор с Топлофикация-София за събиране на просрочени задължения от абонатите. За това свидетелства самият Табаков в процеса на Вальо Топлото през 2008 г.

От Бургас до Хасково през Неготино

Паралелно с развитието си във финансовия сектор, фирмата се опитва да влезе на енергийния пазар. "Финанс Инженеринг" играе на търга за "Топлофикация-Бургас", но губи от фирма на Христо Ковачки. Опитът за придобиване на централата в Македония също се проваля.

След като удря на камък в Неготино, дъщерното дружество "Неготино Пауър", което е 100% собственост на "Финанс Инженеринг", печели търга за недостроената централа в Хасково. Сградата на този ТЕЦ е започнат през 1980 г. "паметник на социализма", но се намира на атрактивен терен, който веднага е апортиран в капитала на дружеството.

"Неготино Пауър" се преобразува в ТЕЦ "Хасково" и планира до 2011 г. да построи паро-газова централа с капацитет 130 мегавата. Сключени са договори с НЕК и през 2009 г. ДЕКВР издава съответния лиценз за срок от 35 години.

Обявената инвестиция е за 242 млн. лв., от които 30% собствени средства на "Финанс Инженеринг" и 185 млн. от банков кредит. В ДКЕВР е представено писмо от "Инвестбанк", потвърждаващо намерението на банката да финансира проекта.

През 2011 г. централа все още няма, но планът става още по-амбициозен. Предвижда се изграждането на втори блок, като с него мощността на централата ще стане 260 мегавата, а пускането в експлоатация се отлага за 2014 г. Този план е одобрен от ДКЕВР с решение от 31.10.2011

И едни 400 милиона от Цветан Василев

Кризата явно не засяга "Финанс инженеринг", тъй като инвестицията в ТЕЦ "Хасково" вече надминава половин милиард лева. По-точно 608 837 110 млн лева, от които 182 651 133 лв. собствени средства на дружеството и 426 185 977 лв. привлечени чрез заем. Като доказателство за източник на финансиране на привлеченият капитал, дружеството е представило проект на договор с "Корпоративна търговска банка" АД за предоставяне на банков кредит в размер на 3,2 млн. лева, предназначен за заплащане на текущи разходи по развитие на проекта.

Срещу това Корпоративна търговска банка поема контрола на 40% от акциите на ТЕЦ "Хасково" чрез "Афлик България" АД, "Финанс инжинеринг" запазва 50 %, а още 10% от акциите се водят на "Левъриджд Грийн Енерджи" ЛП.

"Афлик България" е еднолична собственост на британската фирма "Афлик-Лимитед Великобритания". Член на УС на "Афлик България" е Янчо Ангелов, който е в борда на Корпоративна търговска банка. Друг управител на "Афлик България" е Бисер Лазов, който участва в управлението на "Бромак Инвест" и "Бромак Финанс". И двете фирми са дъщерни дружества на "Бромак ЕООД" на Цветан Василев, собственик на КTБ.

Американската фирма "Левъриджд Грийн Енерджи" се представлява в управата на ТЕЦ "Хасково" от Робърт Кларк, който участва и в други фирми заедно с Генади Табаков.

Обновено: Пред сайта LiveBiz Цветан Василев потвърждава, че е финансирал проекта за ТЕЦ Хасково, но само с 10% от нужната сума.  “Kaкво да ги чета тези Уикилийкс? Защо ме карате да коментирам разни измишльотини на тези американски куки?“ - коментирал банкерът.

ФБР ли? Не знам, не чух, не видях...

Информация от търговския регистър показва, че представител на Traders International в България е адвокатската кантора "Скочев" от Варна. Кантората е консултирала търга за покупката на ел. централата в Неготино. Сред клиентите на "Скочев" е Инвестбанк, а адв. Владимир Скочев участва в УС на ТЕЦ "Хасково".

През 2009 г. Traders International прехвърля всички свои акции във Finance Engeneering на офшорката от Британските Виржински Острови KWZ Holding. Тя също се представлява от "Скочев".

Пред Биволъ адв. Владимир Скочев коментира, че не му е известно за разследване на американските служби против Traders International. Генади Табаков не отговори на поканата за коментар.

Източници на Биволъ в прокуратурата казаха, че там няма никаква информация за разследване на FBI за пране на пари с участието на Finance Engeneering и Traders International.

Коментар на Биволъ

В доклади на американското посолство от София българският енергиен сектор е описан като среда на корупция, източване и злоупотреби. "Очистването на болезнената корупция в могъщия (и често сумрачен) български енергиен сектор, където практиката с подставени лица е жива и здрава, трябва да е между най-важните задачи в списъка на България." - пише през 2006 г. шарже д"афер Алекс Караянис.

В доклада се споменава също, че Корпоративна търговска банка, която както става ясно контролира проекта ТЕЦ "Хасково" е свързана с "енергийната мафия" чрез "Риск Инженеринг", фирма на Богомил Манчев.

Българската прокуратура обаче не проявява усърдие при разследването на огромните злоупотреби в енергийния сектор.

Неотдавна беше прекратена проверка за огромните загуби на НЕК от дъмпингова продажба на ток в чужбина. Схемата с участието на групата EFT на сръбския олигарх Вук Хамович, свързан с българския енергиен бос Богомил Манчев беше разплетена от прокурор Пламен Панайотов. Той обаче беше сменен, а новият наблюдаващ прокурор прекрати проверката.

Не е ясно как напредва работата по доклада на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, констатирал злоупотреби за десетки милиони в проекта за АЕЦ "Белене".

Фактът, че Федералното Бюро за Разследвания не е потърсило съдействие от българските органи за разследването срещу Finance Ingeneering и Traders International също е многозначителен.

Предстои да видим дали след разкритията на Wikileaks българските органи ще поискат от американските си колеги събраната информация, за да установят дали "изпрани пари" надушени от американците не са пренасочени от проваления проект в Неготино Македония към ТЕЦ "Хасково".

Това е особено важен въпрос, тъй като в проекта предстои да се включи с 400 милиона лева Корпоративна търговска банка. Де факто тя ще налее там ликвидността на държавните дружества, които държат парите си в предпочитаната от властта банка.

Има риск "чистите" обществени пари да се смесят и да размият "мръсни" капитали със съмнителен произход и този риск е съвсем реален, ако може да се вярва на представителя на ФБР в София.

E.O. 12958: DECL: 11/02/2017 TAGS: ECON EINV ENRG PREL PGOV MK ТЕМА: МАКЕДОНИЯ ИЗХВЪРЛИ НА БОКЛУКА ПЛАН ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ И ИНВЕСТИЦИЯ В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ REF: SKOPJE 797 Засекретена от: P/E MLATHAM REASONS 1.4(B) & (D) ОБЩ ПРЕГЛЕД ¶1. (C) На 31-ви октомври правителството на Македония (ПМ) обяви, че е анулира приватизацията на електроцентрала "Неготино", и че вместо това ще я запази като държавна собственост. Това решение сложи край на всяка възможност ПМ да възложи приватизацията и инвестиционния договор на съвместното американско - гръцко предприятие, SENCAP, участник и „подгласник“ в търга по проекта. Първоначално ПМ даде сделката на консорциум от четири компании, включващ подозрителна българска компания, и класира офертата на SENCAP на второ място. В дискусии с най-високо поставени икономисти от ПМ, посланичката постави под въпрос прозрачността и ясните процедури при класирането на офертите (reftel). На 25-ти октомври ПМ обяви, че няма да подпише с първоначално избрания консорциум тъй като не е получило цялата изискана информация. Ние лобирахме пред ПМ да подпише сделка със SENCAP като втория класиран участник, но правителството реши вместо това напълно да отмени търга, без каквито и да е обосновки. Тази зле-управлявана тръжна процедура нанесе щети на образа на правителството като приятелски настроено към инвеститорите и ние го подчертаваме пред всички високопоставени контакти в него. Край на общия преглед. Съмнителен процес ¶ 2. (U) Опитът за приватизация на завода Неготино, електроцентрала с мощност 210 мегавата, захранвана с нефт, беше проточен и проблематичен процес за ПМ. Предишното правителство се опита да приватизира централата през последните няколко месеца от мандата си през 2006 г., но времето не му стигна. То остави на новото правителство списък с класираните оферти, които поставяха на първо място австрийската компания EVN и съвместната оферта на канадската компания Hatch Energy и българската фирма Finance Engineering на второ. Сегашното правителство анулира търга, твърдейки, че предлаганата цена от 4 милиона евро за закупуването на централата е твърде ниска и стартира нов търг. 3. (SBU) През юли 2007 г. с нас се свърза американската компания Contour Global, която беше представила оферта за втория опит за приватизация чрез съвместно дружество SENCAP с участие на гръцката компания Greek Public Power Corporation. Посланичката се обади на вицепремиера по икономическите въпроси Зоран Ставрески, който ръководеше тръжната комисия за да подчертае, че процесът на подбор трябва да бъде справедлив и прозрачен. Ставрески увери посланика, че ПМ ще даде на всички участници в търга справедлива оценка. На 1-ви август ПМ обяви за победител на втория кръг на наддаването консорциум от четири фирми: Finance Engineering, Hatch Energy, Mott McDonald (от Великобритания) и Unit Investment (от Холандия). SENCAP беше единственият друг участник в търга, който отговаряше на условията на конкурса. Комисията класира двете оферти по 100-бална система и разликата между двете оценки беше по-малко от една точка. 4. (SBU) Представители на Contour Global ни се оплакаха, че класирането от ПМ на двете оферти изглежда подозрително.Contour Global е предложила по-висока цена за съществуваща инсталация (68 милиона евро срещу 62 милиона евро). Освен това Contour Global се ангажира да генерира 600 мегавата електроенергия, докато спечелилия консорциум се ангажира само с 500 мегавата. ПМ обаче е взело под внимание офертата на спечелилия консорциум да конвертира съществуващата централа за работа на природен газ и да генерира допълнителни 140 мегавата, въпреки че условията на търга включваха инсталиране на газопровод до централата от ПМ. И последно, тръжната комисия даде на спечелилия консорциум перфектна десетка за бизнес плана им, докато планът на SENCAP получи само 3,8 точки. ПМ не даде на Contour Global никакво обяснение за критериите използвани при оценката на бизнес плановете. 5. (C) През септември посланичката обсъди загрижеността си по отношение на липсата на прозрачност и начина на класиране при тръжната процедура с министъра на икономиката Вера Рафайловска и вицепремиера Ставрески (reftel). Ставрески каза на посланичката, че няма специфични правни критерии за приватизация, и че няма възможност за административно обжалване на решение на правителството. Кой наддаваше всъщност? ¶ 6. (SBU) ПМ е имало проблеми с финализирането на сделката с консорциума победител поради оставените без отговор въпроси за спечелилите участници в търга и поради вътрешни неразбирателства в правителството. Въпреки очевидния натиск от страна Ставрески и на министър-председателя Груевски , Рафайловска, която е член на коалиционния партньор на малцинството от НСДП, отказа да подпише сделката със спечелилия консорциум, докато не получи допълнителна информация за всяко от четирите дружества за естеството на участието им в консорциума. Според различни сведения, тя не е искала да стане залог в случай на бъдещо разследване за корупция. Минаха няколко седмици и ПМ все още не е получило адекватен отговор от спечелилия консорциум. На 25 октомври Ставрески обяви, че правителството няма да подпише сделка с консорциума. Медиите съобщиха, че само Finance Engineering е предоставила допълнителна информация на ПМ, което постави въпроса за истинското участие в сделката на другите компании. 7. (C) Имахме сериозни притеснения за българския член на консорциума Finance Engineering. Изпълнителният директор на Finance Engineering Генади Табаков се свърза с нас по време на първия неуспешен опит за приватизация на централата. Табаков твърди, че мажоритарен собственик на неговата компания е американската Traders International. Нашето разследване обаче показа, че Traders International съществува единствено на хартия, докато за Finance Engineering има само оскъдна публична информация. През септември, човекът на ФБР в София ни каза, че двете компании са обект на разследване за финансови транзакции, пораждащи съмнения за пране на пари между България и САЩ (Забележка: тази информация остава поверителна тъй като законовото разследване продължава.) Различни източници ни казват, че смятат, че Finance Engineering е обвързана с българската мафия и / или неидентифицирана руска енергийна компания, въпреки че нямахме възможност да преценим надеждността на тази информация. Приватизацията – отменена отново ¶ 8. (C) След като Ставрески съобщи, че ПМ няма да подпише с първоначално избрания консорциум, посланичката изпрати писма на Ставрески и Рафайловска подробно описващи предимствата от сключването на сделка със SENCAP. Икономическият отдел (econoff? )достави писмата и се срещна с кабинетите на министрите да повтори посланието на посланичката. Ние обсъдихме въпроса и с шефа на кабинета на министър-председателя и му занесохме копие от писмото на посланичката. ¶ 9. (C) Въпреки нашите усилия, говорителят на ПМ съобщи на 31-ви октомври, че правителството е анулирало търга за втори път и ще запази електроцентралата като държавна собственост. ПМ не даде обяснение за решението си да отхвърли офертата на SENCAP. Посланичката изпрати на Ставрески още едно писмо, в което изразява разочарованието си от решението на ПМ и предлага да предостави техническа помощ на ПМ за провеждане в бъдеще на прозрачни, предвидими приватизационни сделки Коментар: Искаме (но само някои) чуждестранни инвестиции ¶ 10. (C) Лошото управление от страна на ПМ на този опит за приватизация ярко демонстрира, че други съображения имат превес над правителството, а не декларираната му ангажираност за привличане на чуждестранни инвестиции. ПМ има двама министри, чиято единствена работа е да привличат чуждестранни инвестиции и е заплатило необявени суми на международни медии да рекламират предимствата от инвестиране в Македония. Въпреки този, явно само на думи, ангажимент за привличането на ПЧИ, ПМ нелогично отмени инвестиционна сделка на стойност стотици милиони долари. Сделката със SENCAP вероятно щеше да е най-голямата инвестиция след обявяването на независимостта на Македония и би осигурила така необходимото електричество. Не знаем защо ПМ отказа да подпише сделка със SENCAP, но има вероятност скрити лични или политически интереси да са надделели над значителния потенциал за инвестиция в полза на Македония. Когато вицепремиерът Ставрески обяви споразумение с Русия за започване на работа по проекти за газификация на Македония за погасяване на неплатения руски дълг, медиите съобщиха, че газопроводът до електроцентралата Неготино е един от тези проекти. Единствената добра новина е, че ПМ, може би отчасти заради нашето разследване на процеса, се спаси от подписването на сделка със съмнителна българска фирма. Милованович

http://bivol.bg/wl-finance-engeneering.html 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032734
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930