Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2012 22:16 - Руски разколник се обяви за патриарх в Пловдив
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1627 Коментари: 1 Гласове:
1



  image  Даниил Филипопулски Под носа на владиката Николай в епархията му се настани братушката Даниил Филипопулски.

Нов скандал тресе православната църква. Макар и все още пазен в тайна, той хвърли в смут и паника владиците само дни преди посещението на руския патриарх Кирил в нашата страна и в навечерието на Великден. Най-големият враг на руския патриарх – архиепископ Даниил Могутнов, от 20 февруари тази година е оглавил официално Схизматичната старостилна църква в Пловдив. Според съобщение на Руската истинно-православна църква преди месец в техния синод е пристигнала молба от България за архипастирско обгрижване. Заради това духовниците взели незабавно решение да изпратят под тепетата точно емблематичния враг на Кирил - Могутнов, който вече се титулува „Коломенски архиепископ” и „митрополит на Филипопол”, тоест Пловдив.
 

В действителност Могутнов се оказва един от най-видните разколници в духовните редици на братушките. До началото на 2011 г. той е каноничен клирик на Московската патриаршия. Заради самоволно напускане на мъжкия манастир „Св. Св. Борис и Глеб” в Тверпска област, където е бил игумен, е бил поставен под запрещение за една година. Руският сайт „Анти-разкол” съобщава, че архимандрид Даниил е имал неуспешни амбиции да стане сътрудник на Синодалните учреждения на Московска патриаршия. Други слухове пък го представят като подмолния играч срещу патриаршеския престол на Кирил. През май миналата година Дaниил е бил вече под запрещение, но все още се е водил клирик на Тверпска епархия. През юни обаче Могутнов вече открито минава в редиците на разколниците. Ръкоположен е за „Будвански епископ, викарий на Балканския екзархат” от йерарсите на т. нар. Истинно православна църква, ръководена от Авлонския митрополит Ангелос, от Гърция. Тогава на еретичния ритуал е участвал и българин – представящият се за „Софийски митрополит” Геврасиий. Той се числи към така наречения Трети попски Синод,  на загиналия при тайнствена катастрофа отец Камен Бараков, поясни пред „Торнадо” духовник от обкръжението на българския патриарх Максим. Той е категоричен, че с ръкополагането на Даниил за архиепископ на Филипопол в чужда канонична територия се очаква да бъде окончателно низвергнат от Московска патриаршия и официалния Синод на патриарх Кирил, който се подкрепя от Путин.
 

За по-малко от месец архиепископът на Филипопол Даниил вече е събрал погледите на вярващите в Града под тепетата. Той ходи с бяло було на главата като патриарх и демонстрира, че с него може да се мери само Максим. Новият глава на Пловдивската истинно-православна църква вече минал в настъпление и започнал да низвергва и поставя под запрещение досега действащи свещеници от тази група в страната. Под ударите му попаднал и станалият популярен игумен на манастира в Голямо Буково, Бургаско, арх. Евтимий. На тяхно място руснакът се канел да сложи нови духовници, като се предполага, че ще бъдат предимно негови сънародници.

Клириците от българската патриаршия обаче са бесни на самонадеяния Пловдивски владика Николай, че е допуснал на своя територия конфузната ситуация и не е знаел какъв капан му готвят разколниците.

Реално излиза, че руският патриарх по програма ще посети първо Николай и Пловдивска епархия, а се оказва, че там вече се е настанил Даниил, най-големия враг и претендент на Кирил Московски.


Близки до старостилната църква в Пловдив твърдят, че новият й предводител обявил сред свои хора, че до месеци ще предприемат настъпление из цялата страна и ще открият свои представителства в по-големите градове на България и ще конкурират БПЦ.


Духовници са категорични, че руската религиозна инвазия в нашата страна пробива чрез руски бизнесмени и масони, контролирани от мафията. Агентите от ДАНС обаче проспивали тези опасни връзки и от години отказвали да се занимават с православните ереси и най-вече с руските и гръцките апетити. Чрез църквата крайната цел на братушките била да завземат имоти и земи и да превърнат руското влияние у нас в доминиращо.

 

image

Пловдивският Дядо Николай

 

Руският православен разкол е на три века, но проблемът е, че нашата църква е реално в кома, тя не е фактор в българското общество, то й няма доверие. Владиците един месец не могат да намерят сили и да се покаят заради агентурното си минало и връзките си Държавна сигурност, коментира скандалната ситуация опонентът на нашите владици проф. Радко Поптодоров.

 

Воеводите на Каракачанов легализирали московчанина

 

Новият неканоничен епископ в Пловдив вече прави опити да се впише в обществения живот в града. На Трети март той е отслужил панихида на гробищата за загиналите за освобождаването на България руски и български воини, а седмица след това е бил приет от ръководството на ВМРО в града, пише православният сайт dveri.bg Информацията пред „Торнадо” потвърди и председателят на ВМРО-НИЕ в Града под тепетата Бойко Ватев. Той уточни, че хората на Красимир Каракачанов са се срещнали с епископа, но не разбирал защо воеводите са го поканили, при положение че не е представител на официалната руска църква, а назначението му у нас е спорно. Ватев не знае каква е била темата на разговора, но коментира, че самата среща означава, че воеводите са легализирали руския разколник. „Торнадо” потърси лидера на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, както и председателя на пловдивската организация на воеводите Спас Пуслийски, но телефоните им бяха изключени.

 

Отец Боян Саръев:  Не ни е нужен нов раздор

 

„Българската църква и днес е разединена, особено след последните скандали с досиетата на митрополитите. Намесата на руската инвазия само ще засили разкола в България и ще отслаби още влиянието на Българската православна църква”, категоричен е отец Боян Саръев. Свещеникът призова висшия клир да се обедини срещу навлизането на чужди религии, които работят срещу българите. Според него, ако има подобен план за трайно настаняване на руски интереси у нас, в този план е включено и унищожаването на християнската вяра сред миряните.

FROGNEWS.BG




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. reporter - Хм, не смятам, че е добре да има ра...
27.03.2012 22:59
Хм, не смятам, че е добре да има разклонения на православието... Как е при католиците? А при другите християнски деноминации - баптисти, евангелисти и т.н.? Или греша?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002226
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031