Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2012 11:36 - Огласяват досиетата на кредитните милионери
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 799 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.04.2012 21:10


Парламентът прие на първо четене промените в Закона за досиетата, които ще позволят огласяването на досиетата на кредитните милионери.

Както е известно, за поправката най-много настояват от Синята коалиция, които са вносители. Интересно е, че темата срещна подкрепа от всички парламентарни сили. 


Изменението в закона се налага, след като от Комисията по досиетата сигнализираха за дупка в закона, която не им позволява да огласява агентите на бившата Държавна сигурност (ДС) сред кредитните милионери, пише
БЛИЦ 

В закона в момента се предвижда само проверката, но не и оповестяването на информацията.

От БСП и “Атака” поискаха кредитните милионери по някакъв начин да бъдат включени и в Закона за конфискацията.

Янаки Стоилов и Павел Шопов посочиха, че е важно да се разбере дали кредитните милионери са били сътрудници на бившата ДС, но още по-важно е да се провери как са забогатели и къде са парите им.


По същата тема
БНТ съобщава:

Парламентът разреши Комисията по досиетата да огласи имената на кредитните милионери с агентурно минало. Депутатите приеха на първо четене промени в закона за достъп и разкриване на документите на бившата Държавна сигурност, предложени от "Синята коалиция". Така ще бъде поправен пропуск в закона, който досега не разрешаваше да бъдат осветени имената на кредитните милионери, сътрудничили на службите. 

Без нито един глас против, парламентът прие предложението на Синята коалиция за огласяване на бившите агенти сред кредитните милионери.

Екатерина Михайлова - ПГ на "Синята коалиция": 
- Кредитните милионери така наречени са хората, които в един определен период в началото на прехода се възползваха от инфлацията и нестабилността на банковата система и практически успяха да присвоят големи количества пари. Искаме да знаем доколко в това има дял държавна сигурност.

Комисията по досиетата от няколко месеца проверява кредитните милионери. Преди време председателят й Евтим Костадинов обясни, че по списък на БНБ от 1997 година на проверка подлежат над 10 500 фирми.

Евтим Костадинов - председател на Комисията по досиетата: 
- Целта е тази дейност на комисията, ние ще извършим тази проверка, ще установим принадлежност, въпросът е да се даде възможност тази дейност да бъде публично достояние, както е по закон - в интернет и бюлетина на комисията. /Архив 21.02.2012 г./

Комисията ще проверява еднолични търговци и членове на ръководства на дружества, които са длъжници по необслужвани кредити. От БСП и "Атака" свързаха темата с кредитните милионери със Закона за конфискация на незаконно придобитото имущество.

Янаки Стоилов - ПГ на "Коалиция за България":
- Много по-добре е лицата, които по списъка на БНБ попадат в тази категория, да бъдат служебно проверени, ако притежават имущество в размерите, предвидени в закона за незаконното имущество.

Павел Шопов - "Атака":
- Макар и 15 години по-късно, може да бъде направено нещо да бъде събрана макар и минимална част, което едва ли би удовлетворило изцяло обществото, но би било някакъв знак.

Днес нито един депутат не гласува против поправките в закона. Преди да станат факт, те трябва да минат през пленарната зала и на второ четене. 


Историята на кредитните милионери   Историята с кредитните милионери започва през януари 1998 година, когато след приемането на специален законопроект, БНБ оповестява фирмите - кредитни милионери. Много малка част от парите обаче са върнати на банките. По-късно Комисията по досиетата начело с Методи Андреев приготвя списък с кредитни-милионери, които да бъдат проверени за принадлежност към ДС. Тогава това не се случва. И днес Андреев намира пряка връзка между Държавна сигурност и забогатяването на много от кредитните милионери.  

Инциатор на законопроекта за разкриване на кредитните милионери е тогавашният депутат Александър Каракачанов. След приемането на закона, на 21 януари 1998 година БНБ прави дискета с всички фирми-кредитни милионери и я дава на медиите. Тогава единствено БНТ мина отвъд очевидното и разкри кои хора стоят зад фирмите. Нека си припомним част от тогашното разследване, когато в списъка на кредитните милионери излязоха имената на Илия Павлов, Веска Меджидиева, Емил Кюлев, Георги Агафонов, Иван Евлогиев, Валентин Моллов и много други. 

Имената на пловдивските банкери Христо Александров и Христо Данов от Агробизнесбанк излязоха зад най-много фирми днес - Стат, Телерпрес, Финком, Онион Алкон, общо заедно с тези на банката кредитите възлизат на 108 млрд лева. Името на бившата депутатка от ДПС шерифе Мустава също се появи зад свързваната с ДПС Агробизнесбанк.

Сега, според Александър Каракачанов задължително трябва да се знае дали някои от кредитните милионери са работили за Държавна сигурност. Той смята, че човек, който е бил на "ти" със службите, лесно е можел да получи съответния икономически ресурс. Казва обаче, че агентите няма да са много. 

Александър Каракачанов - политик: 
- Но те да са 5 % от всичките, да са 10 %, аз даже мисля че са по-малко. Въпросът е, че политическата власт, тогава беше кабинетът на г-н Костов, им дадоха тази възможност. И нещо повече, след това не направиха нищо, когато им беше предоставен списъкът с имена, суми, къде са тези пари, не направиха нищо, за се върнат, а спряха процеса. 

Общо кредитните милионери са около 10-15 хиляди души, твърди Каракачанов. От всичките изтеглени милиард и 700 млн. долара са върнати са едва 500 млн.лева. По време на управлението на НДСВ Комисията по досиетата, начело с Методи Андреев изготвя по дискетата на БНБ списък от над 150 души кредитни милионери за проверка на досиетата. По думите на Андреев проверката е спряна от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов.

Методи Андреев - бивш председател на Комисията по досиетата: 
- Той отказа въобще да изпълнява закона, той отказа въобще да извършва проверки. Ние му пратихме два или три списъка с всички изисквания, съгласно закона за проверка, той отговаряше, че не било ясно в какво качество тези лица да бъдат проверявани.  

И според Андреев има пряка връзка между Държавна сигурност и забогатяването на кредитните милионери, той обаче смята, че агентите сред тях ще са много. 

Методи Андреев:
- Една голяма част от тези кредитни милионери ще се окаже, че са свързани със специалните служби. Това е станало със съдействието на държавата и държавните институции. Дълги години държавата си е затваряла очите, известно е било, че техните кредити са необезпечени, нямат необходимия залог, нещо повече след това държавата направи така, че да не си върнат в този размер кредитите.  

И Андреев, и Каракачанов са категорични в едно - със съдействието на държавата и политическата класа кредитите не са върнати еквивалентно с лихвите и не е потърсена сметка на тези хора.


  Над 50 хил. души ще обхване проверката за агентурно минало на кредитните милионери

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов очаква проверката на кредитните милионери да обхване около 50 000 души, съобщи преди месец електронното издание МЕДИАПУЛ

 

Костадинов участва в заседанието на парламентарна комисия по вътрешни работи, на която бяха приети измененията в Закона за досиетата, които ще позволят да се разкрие агентурното минало на кредитни милионери.

 

"В крайна сметка комисията ще оповести тези лица, които са взели управленско решение и са теглили кредита", обясни Костадинов.

 

Първите решения от проверката на кредитните милионери ще започнат да излизат два месеца, след като бъдат приети промените.

 

По списъка на БНБ за кредитни задължения има 10 500 фирми, а комисията длъжна да направи разпознаване и разпечатка на контролните им и управителните органи и да се установи кои са хората, които стоят зад тях към момента на теглене на кредита.

 

"Ако зад тези 10 500 фирми стоят по 5 души, то се получава над 50 000 души, които трябва да бъдат проверени", обясни Костадинов.






Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034386
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930