Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2012 23:01 - Методи Андреев: Кредитните милионери бяха мафията на държавата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 672 Коментари: 0 Гласове:
3



Обявяването на имената на кредитните милионери ще ни даде възможност да разкрием истинската роля на Държавна сигурност по време на спорния преход у нас. В Закона за досиетата имаше пропуск, направен по време на тройната коалиция – от кумова срама тя разреши, че те може да бъдат проверявани, но не е написала, че може да бъдат оповестени. Сега парламентът разреши да бъдат обявени и имената на кредитните милионери.


Истината е, че царят и царското правителство заедно с тогавашния вътрешен министър Георги Петканов прекратиха дейността на Комисията по досиетата, която аз оглавявах, точно когато тръгнахме да проверяваме кредитните милионери. Сега, когато пак се стигна до тези кредитни милионери, беше сезиран Конституционният съд, за да бъде ограничено действието на закона. Виждаме, че кукловодите на прехода са доста чувствителни, когато става дума за първите представители на родния капитализъм, превърнали се в кредитни милионери. Но именно там е заровено кучето на прехода, там се намират доста от отговорите за прехода.

В зората на демокрацията – 1989-1990-1991 г., една представителна група хора, някои от тях и досега се подвизават като бизнесмени, получиха необезпечени кредити, и то не в малък размер. Те не ги върнаха, една част от тях фалираха, други продължиха да развиват бизнес. Въпросът е кои бяха тези по-равни от равните, които можеха да вземат от държавните банки пари без обезпечение. Отговорът на този въпрос ще получим, след като Комисията по досиетата си свърши работата.

Голяма част от тези хора са били с особени връзки и с особена информация, те са имали подготвени схеми, по които са действали. Оказа се, че един от най-дълго управлявалите управители на БНБ – Тодор Вълчев, е бил агент на ДС. Знаете, че точно по негово време беше скокът на долара. Логично е да се предположи, че той е бил свързан със схемата от фирми, създадени на базата на изтеглените необезпечени кредити. И не е толкова трудно дори по-неинтелигентен човек да се сети, че ако изтегли 3 млн. долара и когато утре доларът скочи, той ще стане милионер, като превърти няколко пъти тази сума. Ето тук трябва да се търси и причината защо част от родния бизнес участва в източване на ДДС, не плаща акциз, участва в контрабанда. Начинът на мислене на тези хора не е да правят производство, а да правят далавера, както са правили през цялото си съществуване като нови български капиталисти.

Голяма част от кредитните милионери, които теглиха милиони в долари, върнаха след деноминацията дребни стотинки на държавата и по този начин престанаха да се наричат кредитни милионери. А всъщност нещата трябваше да се случат така – когато си теглил едни пари, те да се преизчислят към курса на долара в този ден и когато се връщат парите, да следваш обратния ред – колкото долара си получил по курса на деня, толкова левове да връщаш. А много от тях изтеглиха милиони долари, а върнаха хиляди левове.

Според мен в сегашния Закон за досиетата трябва да се вкара още един текст – да се направи проверка за ДС минало и на бизнесмените, които сега нарушават българското законодателство – не плащат работните заплати, не връщат кредити, не плащат осигуровки и т.н., да се прави проверка и на лица, замесени в контрабанда, износ на жива плът и ДДС-измами. Тогава вече ще видим в пълен мащаб какво е било влиянието на специалните служби на комунистическата държава върху сегашната българска мафия. Видяхте, че всяка година мафията печели 3,5 млрд. лева. Това няма как да стане без протекцията на държавата. Не казвам, че сегашната държава протежира престъпността, но през тези 20 години явно е имало такава протекция.

Методи Андреев, бивш шеф на Комисията по досиетата.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035625
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930