Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2012 20:25 - Пловдивската университетска болница изхвърля кървави отпадъци в градските кофи за смет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 921 Коментари: 0 Гласове:
0



 Кървави ръкавици, марли, спринцовки, катетри, памперси и други опасни болнични отпадъци са открити в десет контейнера за битова смет до Хирургиите на УМБАЛ на Пещерско шосе, алармира ПловдивУтре.


В събота ни предстои голяма екологична акция в парк “Отдих и култура”, отидох на място да проверя и се хванах за главата, разказа за ПловдивУтре районният кмет на "Западен" Десислава Желязкова. В един от казаните имало черни чували с надпис “Опасен продукт”, в съседния контейнер били разсипани банки, ръкавици, спринцовки. Желязкова веднага е уведомила кмета Иван Тотев и общинския отдел “Екология”, но не успяла да се свърже с РИОСВ. От Университетска болница дошла една жена, която казала, че е от ръководството. На директния въпрос на районната кметица кой е отговорен за този случай, жената отговорила, че щели да направят проучване. “Има Наредба за опасни отпадъци, тя регламентира кой е отпадък е опасен, при какви условия трябва да се съхраняват и изхвърлят. Това трябва да става в жълта кофа, обозначена, а не при битовите отпадъци”, възмущава се Десислава Желязкова.

Районът се обслужва от сметопочистващата фирма КМД. Три от контейнерите са собственост на комуналната фирма и работниците са отказали да ги обработят. Чистачите разказаха, че заварили на място кучета, които разхвърляли опасните боклуци.

Кметът Иван Тотев коментира днес, че подобни рискови материали се извозват до София, където се изгарят. Според него, проблемът ще бъде решен с изграждането на инсинератора в Пловдив, като кметът се надява това да стане догодина. Договорът за изграждане бе подписан още в края на 2007-ма година, но съоражението все още не е готово.Инсинераторът се намира близо до Кукленско шосе, като общата сума на проекта е 12 милиона и 500 хиляди лева. Съоръжението ще реши проблема с опасните болнични отпадъци от лечебните заведения в Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.  

Лечебното заведение вече е назначило проверка на фирмите, които извършват обезвреждането и транспортирането на болничните отпадъци. Болницата има утвърдена и одобрена от РИОСВ програма за управление на отпадъците и е възложила третирането на опасните отпадъци на фирма „Хосвитал” АД, която е лицензирана от РИОСВ за тази дейност.

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031030
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930