Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2012 21:13 - Привърженици на Станишев: Първанов готви контролиран вот в своя полза
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
0



Лагерите на Станишев и Първанов в БСП влязоха в нов челен сблъсък, този път заради предконгресно обръщение към членовете и симпатизантите на партията, в което на практика се признава риск от "контролиран" вот на предстоящия най-висш партиен форум, съобщи електронното издание МЕДИАПУЛ

 

В обръщението, прието от пленум на БСП в петък, се посочва, че Националният съвет на партията призовава делегатите на конгреса да бъдат избирани според политическите позиции, които поддържат, и качествата, които притежават - политически и морални, а не според това кой от евентуалните кандидати за председател ще подкрепят.

 

Без да бъде назовавано конкретни имена, заради които се приема обръщението, стана ясно, че тези, които са срещу него, са от лагера на кандидата за председател Георги Първанов, а поддръжниците на документа са за Сергей Станишев. Предполага се, че залогът в битката между двамата е кой ще е следващ премиер на страната, ако БСП, засега най-голяма опозиционна партия, спечели мнозинство на изборите догодина.

Пленумът “оценява като недопустими всякакви опити за осигуряване на по-голямо от реалното представителство на определени общински организации, включително чрез завишаване на броя на членовете и основните организации, както и опитите да се препятства под различни претексти участието на социалисти в живота на партията”.

 

В безпрецедентния документ, изготвен от депутата Янаки Стоилов, се казва още, че "Националният съвет отхвърля като порочни всякакви форми на контролиран вот на делегатите на конференциите и на конгреса при провеждането на избори”.

 

Имаме хронични проблеми”

 

За да затвърди необходимостта от текста, авторът му акцентира още повече на проблемите на формацията.

 

“Такъв документ не е приеман досега. Има проблеми, даже бих казал хронични, които ние трябва да преодоляваме и не са само от периода на конгресната кампания. Приемете ги като превантивни, като сигнал, че БСП е партия, която иска изцяло да зависи от волята на своите членове и симпатизанти и да бъде отговорна пред своите избиратели”, призова Стоилов.

 

Той апелира да не се правят опити за манипулиране на членове с цел избор на конкретни делегати и в заключение се обяви за открита, а не задкулисна политика.

 

Стефан Данаилов: Нещо е смутило ръководството

 

Пръв срещу текстове в обръщението на Националния съвет на БСП към социалистите се обяви Стефан Данаилов, който окачестви много от тях като помпозни. Все едно на конгреса се очаква да дойдат хора, които са политически разномислещи и свързани с ГЕРБ, поясни той.

 

Стефан Данаилов, един от малкото безспорни авторитети в БСП, който настойчиво се опитва да помири враждуващите лагери на Станишев и Първанов и да насочи вниманието към трети кандидат за партиен лидер, на няколко пъти запита защо се приема такова обръщение.

 

"В навечерието на конгресите за избор на ръководство правили ли сме такъв документ? Какво говори това? Сигурно трябва да имате доказателства, че нещо се случва в партията и е смутило много ръководството в лицето на Изпълнителното бюро, за да ни предложи такъв документ", каза бившият министър на културата.

 

Той запита какво се случва в партията - "да лъжем, че сме много, да си правим далавери в изборите на конгреса и другарите трябва да избират най-точните хора”.

 

"Смущава ме това, че такъв документ се явява в такъв момент. Нещо значи се е случило в тези години в партията, за да има такива моменти, за съжаление. Затова питам има ли подобен документ в предишните конгреси?”, запита риторично Данаилов.

 

Ножове, бухалки, кланета


Илия Баташки, член на Националния съвет на партията, посочи, че БСП е саморегулиращ се политически механизъм и то не само защото е на 120 години. "Ние никога не сме успявали да раздробим партията си така, както някои от нас са искали и са се надявали", каза той и продължи: "Има нюанси в партията, които са малко по-различни. Единият е доц. Янаки Стоилов, но той е приятен. Има и други – като Майор Деянов (една от най-известните роли на Стефан Данаилов - бел. ред.)... Има си конгрес, явяваме се, гласуваме си, кой каквито предпочитания има, да ги направи, но това вадене на ножове не, а вадене на по-твърди бухалки не прилича най-малкото на тоя форум”, каза Баташки, с което предизвика разгорещена дискусия.
 

"Илия, нито ще ти вадя бухалки, нито съм тръгнал да цепя партия”, отвърна му Стефан Данаилов.

 

"Днес поради едни обстоятелства откриваме цялата работа. Защо когато това се наблюдава във времето и се премълчава, днес защо става актуално? Кой ще е този делегат на конгрес, който има други позиции – крайно либерални, десни и т. н. и хората ще го изберат. Много помпозни слова съществуват тук”, заключи Данаилов.
 

"Ние си признаваме, че това е тръгнало, залива ни, превръща се в лавина и с това ще го спрем. Дайте да не определяме кой накъде гледа”, призова Данаилов.
 

"Точно заради такъв тип внушения, нали утре нямате никакво съмнение, че за останалите материали няма да има кой знае какво място в медиите, а ще се говори за бухалки, за ножове, за кланета. Мисля, че предлагането на такъв текст сега е лошо решение за партията", заяви депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков. .

 

"Преди два месеца поставих въпроса ще направим ли преглед на общинските организации. Организационният преглед е необходимото действие, а не декларации, които ще оставят в обществото впечатление, че тук всеки от нас, ако не джобно ножче, държи бухалка в ръка и очаква да се появи другар, който ще му опонира”, каза Румен Петков, верен поддръжник на Първанов.

 

Депутатът Кирил Добрев, друг съюзник на бившия президент и организатор на обиколките и срещите му с актива, сподели мнението на Петков - “организация с декларации и трубунки” не се случва, заяви той.

 

"Не се учудвайте, ако хората кажат, че между нас и ГЕРБ няма никаква разлика – както те правят избори навън, ние по същия начин ги правим вътре”, заяви Добрев.
 

Въпреки разгорещения дебат, в крайна сметка мнозинството от Националния съвет на социалистите прие обръщението и то ще бъде разпространено сред организациите на БСП.

 

Когато говорим за Първанов, мислим за партията

 

Да се говори за разцепление на партията, не е сериозно. Като говорим за Първанов, мислим за партията, като говорим за партията, мислим за Първанов, коментира пред репортери след пленума депутатът от БСП Румен Петков. Запитан дали в спорното обръщение се прокрадва мотив за разцепление в БСП, Петков отговори: "Затова казах, че е грешка ваденето на такъв текст сега”.
 

"Това, което Баташки направи, е недопустимо. Да се говори за бухалки, които фигурират само в горната част на тялото на Баташки, когато в такъв момент се приема такъв документ – какво казваш? Казваш, че имаш организационен проблем. Казваш, че някой нещо прави в партията, но не казваш точно какво, а казваш, че трябва да бъдат избрани делегати с морал – нещо, което досега не е имало – делегати на конгреса без морал. Казваш, че има организации, които надуват броя на членовете си, за да покажат по-голямо представителство – неща, които не са лишени от основание, но не се решават с декларации”, разясни Румен Петков.

 

Това са организационни проблеми и трябва да бъдат решени със съответните организационни стъпки, подчерта той.

 

Румен Петков не смята, че Георги Първанов провокирал по някакъв начин такава реакция от ръководството на БСП. "Той обикаля и се среща с партийния актив, не виждам въобще какво може да се... Страх може да има в хора, които не познават партията и за които участието в партията е въпрос на идейно осмисляне”, заключи Петков.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024371
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930