Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2012 14:22 - На Разпети петък: Катуница-2 в Правище
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 955 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Трагедията в Правище, при която на Разпети петък бе убит човек и ранени други двама, е със същия генезис като тази в Катуница, съобщи пловдивският в-к Марица

В основата на нелепите убийства е тлеещата етническа омраза между българи и роми.

Искрата, запалила поредния пожар, е прехвръкнала в магазина на Правище няколко часа преди трагедията. Младежи от селото, които вече били ударили по няколко питиета, подхвърлили обидни реплики към неколцина роми, които пазарували. Циганите били сезонни работници, наети да обработват ниви с малинови насаждения, собственост на местен фермер. Те живеели в бившето училище, превърнато в общежитие.


Около 20 часа пияните младежи отишили пред училището и започнали да крещят и да псуват работниците. Хвърляли камъни по прозорците на общежитието, наричали работниците „мръсни мангали". В съседство на бившето училище била къщата на братятат Илия и и Тодор Попови, които чули патакламата и решили да се намесят. Според версията на полицията те се опитали да успокоят местните жители и работниците.

Влезли в училището, където поговорили с ромите.
За кратко скандалът бил потушен. Но на излизане от сградата на училището обаче отново бил хвърлен камък, а събрали се отвън младежи пак започнали да викат и да заплашват.

Бурята се разразила с пълна сила, кавгата прераснала в сбиване. Ромите се нахвърлили върху братята, които вече били на входа на общежитието. Илия бил ударен с брадва по главата, а след това намушкан многократно с нож. На път за болницата той е починал. Тодор извадил по-голям късмет. Той е ударен с тръба по главата и е в болницата без опасност за живота. Леко е постраданал и синът на Илия- Иван, който се е намесил да помогнена баща си и е с прорезни рани от счупено стъкло. След това ромите се барикадирали в училището, а отвън започнала да се събира тълпа.

„Беше страшно. Младежите бяха побеснели, искаха да разбиват вратите и да влизат вътре , за да отмъщават", разказват местни жители.

Според очевидци част от местните жители са успели да влязат в сградата и е започнало мелле. „В училището е вътре всичко е изпотрошено, като Бейрут е , твърдят полицаи, правили огледа. В този момент обаче пристигнали полицаи от РУП-Труд и сектор „Специализирани полицейски сили", които овладели ситуацията . В арестите на Труд и пловдивските районни са задържани 12 от работниците, а при обиските у тях са открити няколко брадви, ножове и тръби.

„В момента се провеждат раазпити и повторен оглед за изясняване на ситуацията и установяване на лицата, които са преките извършители на убийството", заяви директорът на Областна дирекция „Полиция" старши комисар Тодор Чонов. 

В Правище има засилено полицейско присъствие, за предотвратяване на инциденти и недопускане ескалиране на напрежението. През нощта е имало полицейски сили и в Розино.

„За съжаление за пореден път сме свидетели на непредизвикана агресия , която доведе до смъртен случай. Този инцидент отново извади на преден план тлеещото напрежение между българи и роми", каза старши комисар Чонов.

В Правище са шокирани от трагедията. Повечето местни жители познават работниците, които живеят в училището, защото те всяко лято идвали да работят в селото. „Ромите са мирни и работливи. Никога не сме имали проблеми с тях. Не са се замесвали в скандали, не е имало кражби. Просто сме шокирани", коментира Иванка Николова. Мнозина се съмняват във версията, че братята са били в училището в качеството на миротворци. „Защо тогава ромите са ги нападнали?" питат те.

Полицейският шеф заяви, че по негово разпореждане са взети мерки за недопускане на подобни инциденти в районите, където има компактни маси ромско население. Районните инспектори и фермерите ще подадат информация къде има по-големи групи сезонни работници и там ще има засилено полицейско присъствие. На въпроса дали ще бъде търсена отговорност на провокаторите на конфликта, Тодор Чонов заяви, че това е в компетенциите на прокуратурата.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030532
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930